Slavlje riječkih vaterpolista treću godinu zaredom

Primorjaši obranili naslov osvajača Kupa Hrvatske

Igor Duvnjak

Mladost – Primorje Erste banka 7:12 (0:4, 3:2,1:2, 3:4 ). Primorjaši su nadigrali Mladost u svim elementima igre te praktički u niti jednom trenutku nije dolazilo u pitanje tko će se popeti na pobjedničko postolje



ZAGREB Finale hrvatskog vaterpolskog Kupa: Mladost – Primorje Erste banka 7:12 (0:4, 3:2, 1:2, 3:4). Plivalište na Savi. Gledatelja 500. Suci Margeta (Kranj) i Štampalija (Šibenik). Supervizor Grbin (Korčula).


MLADOST: Pavić, Bukić, Milaković 1, Lončar, Dašić, D. Živković 1, Capan, Buha 1, Pavičić, I. Živković, Vukičević 2, Bašić 1, Marcelić, Lozina 1.


PRIMORJE ERSTE BANKA: Vićan, Burić 2, Radu 2, Krapić, Peroš, Sukno 2, Muslim 3, Petrović 1, Mudražija, Elez, Vrlić, Garcia 1, Lazović, Buljubašić 1.Igrač više: Mladost 12 (5), Primorje Erste banka 12 (7).


1992. Mladost




1993. Mladost


1994. Jug


1995. PRIMORJE


1996. Jug


1997. Mladost


1998. Mladost


1999. POŠK


2000. Jug


2001. Mladost


2002. Jug


2003. Jug


2004. Jug


2005. Mladost


2006. Jug


2007. Jug


2008. Jug


2009. Jug


2010. Mladost


2011. Mladost


2012. PRIMORJE


2013. PRIMORJE


2014. PRIMORJE



Vaterpolisti »Primorja Erste banke« su ostvarili svoj zagrebački naum i zadovoljni su sjeli u autobus za Rijeku budući da su obranili naslov pobjednika Kupa i treći puta zaredom trijumfirali u ovom natjecanju. Pritom su itekako napunili mrežu reprezentativca Josipa Pavića, te su uz čvrstu obranu stvorili sve preduvjete za slavlje.  Sastav s Kantride je nadigrao »Mladost« u svim elementima igre te praktički u niti jednom trenutku nije dolazilo u pitanje tko će uzdignutih ruku izaći iz vode i popeti se na pobjedničko postolje.


Sjajno otvaranje


»Primorjaši« su svoj prvi pogodak ostvarili s igračem više. Damir Burić je prvo u  obrani izborio loptu, a onda je u napadu  matirao Josipa Pavića, jednog od najboljih golmana svijeta. Otvaranje utakmice bilo je u znaku rumunjskog »svrdla« Cosmina Radua koji je najprije izborio dva isključenja suparnika, a onda je »šraubom« matirao  bivšeg klupskog kolegu Pavića. Treći dio riječke trilogije golova u prvoj četvrtini je djelo Sandra Sukna čime su nastavljene muke po Paviću pa je zbog ovog »blitzkriega« s Kantride domaći strateg Vjeko Kobešćak morao pozvati »time out« još sredinom prve četvrtine. Ni to nije pomoglo domaćinima. Nešto više od dvije minute do prvog odmora »haubica« Petar Muslim je silovito pogodio mrežu iz daljine čime je vrlo rano počela najava da će Kup ostati  vlasništvu riječkog kluba. U drugoj četvrtini je popustila brana pred Franom Vićanom, ali kada su  Milaković i Buha  iskoristili dvije brojčane prednosti na drugoj strani je stigao, za goste »apaurinski« gol Muslima. U toj drugoj četvrtini su  popustile  kočnice  u obranama, nakon vatrometa golova gosti su išli na »veliki odmor« s tri zaveslaja prednosti – 6:3.


Riječko slavlje


Početkom trećeg dijela razbudile su se nade domaćih igrača, vatru je raspirio Bašić, koji je rezultatski razmak sveo na dva zaveslaja. Gosti iz Rijeke, koji su se načekali pogotka su priliku dočekali iz kontranapada.  Na desnoj strani se oslobodio Antonio Petrović, koji je iskosa gađao točno. Ubrzo mu se pridružio  Ivan Buljubašić koji je »vratio vodostaj« na četiri  gola razlike uoči posljednjeg dijela igre. Gosti su u ovoj četvrtini opet zaigrali agresivnije u obrani, točno toliko koliko je dostajalo da suparnika  odmaknu na itekako teško dostižnu razliku. Ona je odmah uvećana početkom posljednje četvrtine kada je Radu ostvario svoj drugi gol. Ante Vukičević je potom poentirao dva puta pri čemu je dojam da u drugom navratu lopta nije prešla zamišljenu crtu vratiju. Bilo je više nešto više od pet minuta do kraja finala kada su navijači s Kantride poslije gola Garcije za 10:6 počeli skandirati »Važ je naš«. Iskusni favoriti su mirno trošili vrijeme do kraja održavajući razliku da bi Damir Burić stavio »točku na i« golom za 12:7 nakon čega je slijedilo riječko slavlje u vodi i na tribinama.