EP vaterpolo

Ništa od polufinala: Hrvatska izgubila od Italije

Igor Duvnjak

Hrvatska vaterpolska reprezentacija nije se uspjela plasirati u polufinale Europskog prvenstva u vaterpolu koje se održava u Budimpešti, u četvrtfinalnom dvoboju izgubila je od Italije sa 7-8 (1-1, 2-3, 2-2, 2-2)



BUDIMPEŠTA Četvrtfinale Europskog prvenstva vaterpolista Hrvatska – Italija 7:8 (1:1, 2:3,2:2,2:2).  Plivalište Alfred Hajos. Gledatelja 3000. Suci Koganov (Azarbajdžan), Stavridis (Grčka).


HRVATSKA: Pavić, Bukić, Milaković, Lončar 2, Joković, Buljubašić, Muslim 2, Bušlje , Sukno 3, Dobud , Šetka, Živković, Bijač ITALIA: Tempesti,Di Fulvio 1,Velotto,Figlioli 2,Giorgetti 2(1),Fondelli 1,Giacoppo, Gallo, Figari,Luongo 1,Aicardi 1, Baraldi,Del Lungo.

Igrač više: Hrvatska  13 (4), Italija 9  (3).  Tri osobne greške : Bušlje, Buljubašić (Hrvatska).Peterci: Hrvatska 0, Italija 1(1).


Hrvatska je bez polufinala na Europskom prvenstvu u Budimpešti. U vratolomnom četvrtfinalu Italija je slavila 8:7 i uzvratila »kockastima« za poraz u finalu Olimpijskih igara u Londonu.  Nakon svega igrači izbornika Ivice Tucaka igraju u subotu za peto mjesto.Aicardi je već u prvom nastupu ostao sam samcat na sidrunu i licem se okrenuo prema Josipu Paviću koji je u epilogu akcije samo mogao ispratiti put lopte u svoju mrežu. Sandro Sukno je međutim reagirao na pravi način kada je s igračem više matirao nekadašnjeg klupskog kolegu Stefana Tempestija.



1. Hrvatska neodlučnostČetiri minute do kraja kod 6:6 Hrvatska je napadača s igračem više ali nitko ili nije mogao ili se nije usudio pucati. Da je tada postignut gol utakmica bi vjerojatno otplovila u drugom smjeru od ovoga poraznoga po hrvatski vaterpolo. Talijani su i inače djelovali odlučnije, uostalom hrvatski vaterpolisti uz pet izjednačenja nisu vodili niti jednom.1.  Hrvatska ne(prilika) s igračem više   Hrvatska se s igračem više našla u nebranom groždu. Nemilosrdne brojke govore  da se u 13 situacija  sa brojčanom prednošću samo četiri lopte našlo smješteno u talijansku mrežu. Posljednje tri akcije su rješavali Živković, Milaković i Šetka, ljudi koji nisu u prvom napadačkom planu. 2. Talijanski golovi iz igreHrvatska obrana je primila čak četiri gola »iz igre« što je previše za ovako izjednačenu utakmicu sa malo postignutih pogodaka.  Obrambene amnezije su skupo stajale i obezvrijedile su odličnu obranus  igračem manje (9:3) i čak 12 obrana tradicionalno odličnog Josipa Pavića. Dva prethodna finala Hrvatska – ItalijaJučerašnjji duel je bio repriza finala Olimpiojskih igara 2012. godine u Londonu kada je Hrvatska »zlatna« pobjedom 8:6. Prethodno finala ove dvije velike reprezentacije je 2010. godine u Zagrebu na Europskom prvenstvu kada je Hrvatska prvak Europe pobjedom 7:3.


Hrvatska se nakon prve četvrtine i u nastavku  odlično branila  sa igračem manje, ali je zato ponovno obrana kapitulirala iz igre.  U ovom slulčaju se izvana podigao iz vode Luongo i snažnim udarcem vratio Talijane u vodstvo. Hrvatska je međutim ubrzo splela lijepu akciju za Luku  Lončara koji je veliku šansu pretvorio u drugo izjednačenje. »Azzurrima« je trebalo skoro deset minuta igre da u svom petom pokušaju realiziraju igrača više, strijelac je Fondelli. Tada je došla nova nevolja za hrvatsku obranu kada je ostavljen Fulvio koji je strijelac  za suparničkih 4:2. Ipak do »poluvremena« je razmak sveden na minimum pošto je petar Musli m bio razoran s igračem više.


Početkom treće četvrtine je viđeno  izjednačenje zahvaljujući odličnoj asistenciji Sandra Sukna i efektnoj »šraubi« Luke Lončara za njegov drugo gol u četvrtfinalu. Hrvatskoj ipak nije uspjela serija 3:0 a kako nije iskoristila svoje šanse  na drugoj strani Figlioli je izrekao kaznu s igračem više. Srećom po Hrvatsku je Sukno opet aktivirao svoju desnicu i iz daljine izjednačio na 5:5. Talijani su međutim počeli sve više iskorištavati brojčane prednosti, ovog puta je strijelac bio Figlioli. Suparnik je je otišao na posljednji odmor s tim minimalnim vodstvom pošto Hrvatska nije iskoristila igrača više za izjednačenje.  Sukno međutim nije mirovao, svojim trećim golom »u paučinu« je izboriio četvrto izjednačenje.



U hrvatskom taboru je nakon svega ostao žal za polufinalnim brodom u kojeg su uskočili Talijani ispred hrvatskih »kapica«.– Imam dojam da nismo odigrali utakmicu na najvišoj razini – rekao je Ivan Buljubašić. – Nažalost, također ostaje mi osjećaj da su suci imali nekoliko čudnih odluka. Ostaje žal iako prije početka turnira nismo svrstavani u prvi red favorita. A nadali smo se borbi za medalju. – Talijani su ovog puta bili bolji – konstatirao je Petar Muslim, dvostruki strijelac. – Mi smo imali svojih prilika, ali ih nismo uspjeli realizirati. Veliko je razočaranje na kraju, htjeli smo više od borbe za peto mjesto, no nismo bili na razini za pobijediti Italiju.


Hrvatska je potom prokockala šansu s igračem više a ovog puta ju je krasnim šutem izvana kaznio Giorgetti, koji je do tada imao šut 6:0. Ni u novom pokušaju nije iskorišten igrač više a na drugoj strani su Talijani izborili peterac kojeg je Giorgetti  pogodio u velikih 8:6 nešto više od dvije minute do kraja. Muslim je pružio nadu golom s igračem više a onda je Ivan Milaković minutu do kraja u sjajnoj šansi izgubio duel s velikim Stefanom  Tempestijem.  Hrvatska je na koncu izborila posljednji napad dvadesetak sekundi do kraja, sedam sekundi do kraja šansu je s igračem više imao Anđelo Šetka s igračem više, ali je izblokiran.