Liga prvaka

Mađarska bujica poplavila Riječane: ”Eger” trijumfirao nad ”Primorjem Erste bankom”

Igor Duvnjak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA »Eger« je u svom sedmom pokušaju dočekao pobjedu nad »Primorjem Erste bankom«, ostvario je uvjerljiv trijumf nad mladom momčadi s Kantride. Gosti su nakon početnog vodstva momčadi trenera Igora Pezelja preuzeli kormilo utakmice, protutnjali su riječkim bazenom kraj svojih nedoraslih suparnika. Ove su zasuli golovima, stvarajući vrlo brzo visoku prednost, koju su uvećavali bez većih problema. Uz to su totalno otupili oštricu napada »bankara« te sve zajedno nije moglo rezultirati drugim nego njihovim sigurnim uspjehom. Jasno je da imaju puno kvalitetniju momčad od Riječana, to su zorno dokazivali sve vrijeme utakmice.


Utakmica nije mogla početi bolje po domaće, koji su poveli već u prvom napadu nakon akcije s igračem više, kojeg je izborio Cosmin Radu. Strijelac je bio kapetan Ivan Buljubašić, čiji je nastup bio pod upitnikom radi viroze. Primorjaši su, međutim, nakon toga morali odslušati dvostruki odgovor Krisztiana Bedoa, prvo s igračem više, a onda iz efektne »šraube«. Kada se Bedou priključio i Erdely s igračem više, domaća klupa je sredinom četvrtine pokušala zaustaviti mađarsku bujicu golova savjetima u minuti odmora. To joj je uspijevalo skoro do konca četvrtine, točnije do deset sekundi prije kraja kada je Ante Vukičević skrivio peterac kojeg je realizirao Erdely.


Tri obrane


Na drugoj strani napadači domaćina su bezuspješno kucali na vrata iskusnog srpskog kapetana »Egera« Branislava Mitrovića, bili su nemoćni uz ostalo i u tri akcije s igračem više, a pritom je »jedinica« suparnika skupila tri obrane.




Odmah početkom nastavka poznati mađarski as Balasz Harai je domonstirao nešto iz svog repertoara poslavši »šraubom« loptu u mrežu, produžujući seriju »Egera« na velikih 5:0. Primorjaši su i dalje mogli samo zbrajati štete u svojoj obrani, Kovacs je uskoro povisio na teniskih 6:1, a do »poluvremena« je bilo još više od četiri minute. Riječi iz pjesme, ono »ajme nije mi dobro« za vrijeme time-outa su se mogli primijeniti na domaće navijače kada bi pogledali na semafor. Vrijeme je brzo protjecalo dok se stjecao dojam da »Eger« ima pucački trening, pogotovo kada je Miloš Ćuk izvana pogodio za 7:1. Domaći napad pak kao da je ideje za pronalaženje puta do mreže Mitrovića ostavili negdje na putu između svlačionice i vode u bazenu. Na »veliki odmor« su otišli s više nego simboličnim učinkom realizacije igrača više, 8:1, nakon gola Buljubašića u prvoj minuti otvorili dugi lovostaj. Za razliku od njih »Eger« je dočekao kraj druge četvrtine sa stopostotnim učinkom pri brojčanoj prednosti – 3:3.


Dugi post


Domaća klupa je priliku među vratnicama poslije Duje Jelovine dala Franu Čubraniću. Tek početkom tog trećeg dijela igre, poslije dugih 18 minuta Riječani su uspjeli postići pogodak, strijelac je bio Cosmin Radu. Nešto manje od tri minute prije posljednjeg odmora pridružio mu se lijepim lobom Ante Vukičevićm ali s obzirom da je do kraja utakmice preostalo tek nešto više od jedne četvrtine, bilo je jasno kako su to tek kapi u pustinji, niti najveći optimisti u redovima Riječana teško da su mogli vjerovati u neki šokantan preokret.Umireni pogledom na omjer, asovi u postavi »Egera« su hladnokrvno trošili preostalo vrijeme pošto im je jedina dvojba bila s kolikom će prednosti otputovati sa Kantride. U posljednjoj minuti četvrtine Kovacs je samo nastavio njihovu ubitačnu paljbu po riječkoj mreži, iz daljine je »pliskom« povisio na nedostižnih 9:3. Domaćini su pritom nastavili pucati ćorcima s igračem više, od deset pokušaja uspješni su bili samo dva puta.


Posljednja četvrtina se nakon svega pretvorila u obavljanje formalnosti pri čemu će tek ostati zabilježeno kako su gosti iz »Egera« slavili 12:6.