Velika hrvatska nada u Riju

Jedriličarka Tina Mihelić želi medalju. Uvjeti su teški, čeka me prava drama na moru

Denis Frančišković

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Istina, nedostaje mi samo olimpijska medalja, ali ne zamaram se, želim početak dočekati fokusirana na natjecanje i svaki dan odjedriti svoj maksimum – kaže Tina



Denis FRANČIŠKOVIĆ


RIJEKA Tina Mihelić, jedriličarka iz Matulja sa splitskom adresom Jedriličarskog kluba »Labud«, velika je hrvatska nada u Rio de Janeiru. Za 28-godišnju Riječanku, nekadašnju članicu kostrenskog »Galeba«, bit će to drugi nastup na Olimpijskim igrama nakon Londona.Tinu, svjetsku i europsku prvakinju u klasi laser radial, prvi nastup očekuje 8. kolovoza, a trenutno joj je najvažnije što bolje tempirati formu i sakupiti što više informacija o nepredvidivim uvjetima koji je čekaju, kao i ostatak Cro Sailing Teama.

Prva si hrvatska sportašica koja je krenula za Rio. Koliko je za jedriličare bitna aklimatizacija, kakvi su početni dojmovi?


– Ispalo je da sam krenula prva, ali meni to zapravo previše niti ne znači. Jer otputovali smo po planovima koji su nam bili povezani s trenizima i pripremama u Riju. Imat ću dovoljno vremena da se aklimatiziram i nakon nekoliko dana treninga i odmorim do početka Igara odnosno našeg prvog dana natjecanja.


Šanse




Kakvi su uvjeti na moru, u Europu baš ne dolaze neke impresivne slike s brazilskih obala?


– Uvjete sam upoznala na treninzima i veoma su zahtjevni i nepredvidivi. Iz tog razloga očekujem pravu dramu na moru. A pripreme? Trajale su još od prošlih Igara…


Koliko spremna dočekuješ svoje druge Olimpijske igre? Kako si se pripremala, tko ti je bio desna ruka?


– Bit ću vjerujem spremna. Sparing partnera je bilo puno, a najveći gušt je bio kad bi sparirala i jedrila s bratom Danielom.


Imaš svjetsko i europsko zlato, olimpijska medalja vjerojatno je tvoj san? Koliko si blizu ili daleko da se sve to ostvari?


– Već biti na Olimpijskim igrama je veliki uspjeh! A pričati o uspjehu unaprijed je jako nezahvalno, osobito na ovakvom regatnom polju. Istina, nedostaje mi samo olimpijska medalja, ali ne zamaram se, želim da početak dočekam fokusirana na natjecanje i svaki dan odjedrim svoj maksimum. S time si otvaram i šanse za dobar rezultat.


Bez kalkulacija


Kakva je konkurencija, koliko je bitna i psihološka priprema za ovako velika natjecanja s velikim ulogom?


– Konkurencija je jaka kao i uvjek. Sve najbolje jedriličarke svijeta su tu i tempirale su formu za ovo natjecanje. Trebat će zadržati fokus i u svakoj pojedinačnoj regati dati maksimum do cilja. I tako iz dana u dan. Regatno polje je teško i treba jedriti bez kalkulacija.


Kakav je tvoj dojam, koliko spremni domaćini dočekuju Igre?


– Iskreno, ne zamaram se previše s organizacijom. Važno je da u našem taboru sve štima i da imam ono što mi je potrebno za moj mir.


Hrvatsko jedrenje u Riju, što možemo očekivati od Cro Sailing Teama?


– Cro Sailing Team je iskusniji četiri godine i vjerujem da je tu naša najveća prednost u odnosu na Olimpijske igre u Londonu.