Kontinutet odličja

Ivica Tucak nakon EP-a: Bronca iz Barcelone je za nas zlatnog sjaja

Igor Duvnjak

Brončani hrvatski vaterpolisti

Brončani hrvatski vaterpolisti

Mislim da je ocjena turnira odličan. Smatram da smo odigrali jedan fantastičan turnir. Ostvarili smo pet pobjeda i to glatkih, uz jedan poraz - kaže izbornik hrvatskih vaterpolista



RIJEKA Dramatičnim finalom EP-a u Barceloni u kojem je Srbija opet osvojila zlato pao je zastor na najveću svjetsku vaterpolsku predstavu u ovoj sezoni. Da rasplet prvenstva bude zaista napet do krajnjih granica u utakmici igranoj do kasno u noć pobrinuli su se finalisti koji su o zlatu odlučivali na ruletu peteraca, na koncu je Srbija bila spretnija i sretnija za svoju četvrtu uzastopnu zlatnu medalju na prvenstvu Starog kontinenta.


Hrvatska se vraća kući s brončanim odličjem. Svjetski prvaci su odličnom izvedbom od prvih do posljednjih zaveslaja odagnali svaku dramatiku iz nadmetanja za treće mjesto s Italijom. Već su u prvoj četvrtini odličnom, praktički neprobojnom obranom i razigranim efikasnim napadom ostavili su »azzurre« u statusu tek nemoćnih promatrača.


Poslije odličnog početka su kao brižljivi gospodarstvenici sigurno raspolagali tako velikim kapitalom i bez problema doplivali do treće stepenice pobjedničkog postolja pored velikih rivala. Morali su to činiti bez kažnjenog izbornika Ivice Tucaka, koji je dvoboj pratio s tribina, momčad je morao voditi njegov prvi suradnik Mile Smodlaka.




– Ova brončana medalja je zlatnog sjaja, momci su odigrali fantastično – rekao je nakon svega hrvatski izbornik Ivica Tucak zadovoljan konačnim ostvarenjem njegove vrste koja je u Barcelonu došla kao aktualni svjetski prvak. – Iza Hrvatske je i dalje kontinuitet osvajanja medalja na najvećim međunarodnim natjecanjima. Naravno da mi nećemo stati na ovome.


I nakon što su momčadi odavno napustile pozornicu velikog događaja, u mislima je ostajalo razmišljanje o velikom polufinalnom dvoboju Hrvatske i Srbije. Susret aktualnih svjetskih i europskih prvaka je ocijenjen »finalom prije finala«, što s obzirom na sve viđeno proteklih dana u Barceloni, nije nimalo daleko od istine. Poraz od Srbije je zatvorio put Hrvatskoj u željeno finale, pričalo se puno i o suđenju u tom dvoboju kada je Tucak isključen, a nakon svega je ostao žal radi poraza koji je na pobjedničkom pohodu zaustavio Andra Bušlju i njegove mlađe suigrače.


– Nema žala zbog te utakmice, radi svega što je bilo te večeri. Tada se dogodilo ono što se dogodilo. Nismo imali dovoljno snage i koncentracije s jednim suparnikom koji je zaista fantastičan konkurent. Respektiram Srbiju, ali ja znam da ih možemo dobiti. Prije toga dobili smo ih tri puta zaredom, dobit ćemo ih i opet, tu nema dileme. Oni su u onoj utakmici bili bolji, ja im čestitam od srca kao i uspjeh u finalu. Nema više vraćanja na to.


U podvlačenju crte izbornik je zadovoljan, u prilog mu idu igre i rezultati njegovih izabranika. Iza njih je lanac pobjeda prekinut kobnim porazom u nokaut utakmici polufinala, sve ostalo su pobjede u tom rezultatskom učinku, koji se proteže od uspjeha u skupini s Turcima, Nizozemcima i Grcima, potom u osmini finala s Crnogorcima da bi prekinuti niz bio nastavljen i okončan punim pogotkom s Talijanima.


– Mislim da je ocjena turnira odličan. Smatram da smo odigrali jedan fantastičan turnir. Ostvarili smo pet pobjeda i to glatkih, uz jedan poraz. Zabilježili smo pobjedu nad Grčkom, nad Italijom i Crnom Gorom u teškoj utakmici. Naše ponašanje i sve skupa bilo je na visini. Igrači su se zaista izuzetno borili u bazenu, dostojno su predstavljali našu državu. Na sve to moram biti ponosan, kao i na njihovu izvedbu. Na koncu, ova bronca je za nas jedan veliki rezultat. Presretan sam, poslije svega ćemo se malo odmoriti i idemo dalje – poručio je hrvatski izbornik Ivica Tucak.