Naši ušli u finale Svjetskog prvenstva

Hrvatski vaterpolisti potopili svjetske prvake i olimpijske pobjednike: Porazili Srbiju, za zlato će se boriti protiv Mađarske

Igor Duvnjak

NL arhiva

NL arhiva

Hrvatska – Srbija 12:11 (1:1, 4:4, 4:4, 3:2). Hrvatski se napad šalio s obranom suparnika, a pred vratima je svo vrijeme carevao Marko Bijač sakupivši osam obrana, od kojih je posljednja vrijedila ulaska u finale i subotnjeg ogleda s Mađarima



BUDIMPEŠTA Utakmica polufinala Svjetskog prvenstva vaterpolista: Hrvatska – Srbija 12:11 (1:1, 4:4, 4:4, 3:2 ). Plivalište »Alfred Hajos«. Gledatelja: 3000. Suci: Alexandrescu (Rumunjska), Rotsart (SAD).


HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović, Lončar 2, Joković 3 (1), Buljubašić, Vukičević 2, Bušlje 2, Sukno 3, Krapić, Šetka, Garcia, Marcelić.


SRBIJA: G. Pjetlović, Mandić 1, Rašović, Ranđelović 1, Ćuk, D. Pjetlović 1, Ubović, Aleksić, Jakšić, Filipović,  Prlainović 6, S. Mitrović 2, B. Mitrović.




Igrač više: Hrvatska 10 (8), Srbija 10 (6). Peterci: Hrvatska 1 (1), Srbija –.


Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva, igrat će u subotu od 20.30 sati s Mađarskom za svjetsko zlato. Mađarska je u prvom polufinalu svladala Grčku 7:5.


Razigrani hrvatski vaterpolisti su matirali velikog rivala Srbiju, pobjeda nad vječitim konkurentom, najavljivanim kao favoritom je konačno dočekana poslije sedam godina, još od Europskog prvenstva u Zagrebu 2010. godine. Hrvatski napad se pritom dobar dio igre  šalio s obranom aktualnih svjetskih prvaka i olimpijskih pobjednika, pri čemu je u impozatnom nizu realizirao svih posljednjih osam igrača više.


U obrani je sve vrijeme  carevao vratar Marko Bijač s osam teških obrana, od kojih je posljednja vrijedila ulaska u finale.


U  velikom ratu živaca dvije velike  reprezentacije, u duelu što  je bio repriza prošlih Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva, poslije čak deset izjednačenja Hrvatska je u dramatičnom finišu definitivno skršila  otpor suparnika.  


Marko Bijač je uspješno kročio u polufinale, u prve tri minute hrtvatski vratar se istaknuo trima dobrim obranama. Suigrači nisu uspjeli materijalizirati intervencije svoje »jedinice«, u dva navrata nisu iskoristili igrača više. Ubrzo su kažnjeni, matirao ih je Prlainović sa igračem više za 0:1.


Minute su prolazile, ali hrvatski napad nije znao ni mogao stvoriti matnu poziciju sve do posljednjeg napada u prvoj četvrtini, kada je kapetan Sandro Sukno realizirao šansu s brojčanom prednošću za 1:1. 


Andrija Prlainović se ponovio odmah početkom druge četvrtine i vratio je Srbima vodstvo (2:1). Uskoro su Hrvatskoj izbačena čak trojica igrača, što se zaista rijetko viđa  i Stefan Mitrović je lako pogodio za najveću razliku – 3:1. 


U pravi čas je stigla hrvatska reakcija dvama golovima iz igre. Prvo se probudio Luka Lončar, efektnom šraubom je prepolovio razmak, da bi iskusnik Andro Bušlje  točnim udarcem iz daljine ostvario drugo izjednačenje – 3:3.


Dvije minute do odmora nakon kontre i igrača više viđen je već treći gol Prlainovića i novo srpsko vodstvo, 4:3. Srpskoj »jednanaestici« je, međutim, odmah odgovorio Sukno svojim drugim golom, nakon golova Duška Pjetlovića i Bušlja veliki rivali su dočekali veliki odmor poravnati (5:5).


Srbi su i u trećoj četvrtini nastavili nemilice koristiti igrača više, Pijetlović je realizirao čak šestu prednost od sedam izborenih, pogodio je za 6:5. Odgovorio mu je Sukno svojim već trećim golom, bilo je to već peto izjednačenje. U samoj završnici četvrtine Bušlje je izgubio loptu za srpsku kontru koju je realizirao neizbježni Prlainović, ali na drugoj strani je dosuđen peterac kojeg je Maro Joković pretvorio u 9:9.


Nešto više od pet minuta prije kraja Hrvatska je dočekala svoje prvo vodstvo poslije čak devet izjednačenja, Ante Vukičević je pogodio za 11:10 pri čemu je njegova momčad realizirala uzastopno sedam igrača više. 


Kod 12:11 Srbija je pozvala predah 45 sekundi prije kraja, ali nije realizirala napad, izbornik Hrvatske Ivica Tucak je pozvao minutu odmora 28 sekundi prije kraja nakon čega je njegova momčad ostala bez lopte. Srbi su izborili igrača više, ali je sjajni Marko Bijač obranio loptu i sačuvao prednost vrijednu  ulaznice za finale.