Najmasovnija jedriličarska regata na Mediteranu

Barcolana: Esmit Europa bez prave konkurencije; Shining Umag treći

Boris Perović

Međunarodna posada skipera Igora Simčiča iskoristila je na 30-metarskoj jedrilici koja jedri pod zastavom Europske unije idealne uvjete koji su vladali u Tršćanskom zaljevu i okončala svoj nastup za 58 minuta i 5 sekundi. Drugoplasirana slovenska Maxi Jena, a treće mjesto izborila je  posada najbržeg hrvatskog krstaša, Shininga Umag-Umaga,



TRST  Scenarij 43. Barcolane bio je identičan onom prošlogodišnjem. Esimit Europa projurio je regatnim poljem ispred Trsta, ostavivši daleko iza sebe sve ostale sudionike najmasovnije regate na Mediteranu, koja je na startu okupila 1.789 plovila pod jedrima. Međunarodna posada skipera Igora Simčiča iskoristila je na 30-metarskoj jedrilici koja jedri pod zastavom Europske unije idealne uvjete koji su vladali u Tršćanskom zaljevu i okončala svoj nastup za 57 minuta i 57 sekundi. Drugoplasirana slovenska Maxi Jena, pobjednik iz 2009. godine, ušla je u cilj s čak 21 minutom zakašnjenja.


Po pravoj tršćanskoj buri, jačine do 20 čvorova, Esimit nije imao prave konkurencije, jedra te divovske jurilice napunila su se odmah nakon starta te se odmah stvorio veliki razmak prema ostalim jedrilicama. Praktički se branitelj naslova cijelo vrijeme borio sam protiv sebe, nastojeći nadmašiti svoj prošlogodissnji rekord od 56 minuta i 13 sekundi. Nije puno nedostajalo da tako i bude, no i bez rekorda posada Esimita bila je presretna nakon prolaska ciljem.


– Jedrili smo gotovo bez pogreške, to nam je i bio osnovni cilj, željeli smo maksimalno iskoristiti svoje prednosti. Nismo oborili rekord, “zakasnili” smo minutu i pol, trebali smo u prvom dijelu regate ići još brže od naša 22 čvora, govorio je kasnije na rivi Igor Simčič.




Mitja Kosmina je s Gaiom Legend pobjeđivao tri puta na Barcolani u devedesetim godinama, s Maxi Jenom se, s izuzetkom 2009. godine, pretplatio na druga mjesta, u nedjelju se deveti put našao u ulozi prvog pratitelja pobjednika. Treće mjesto na postolju izborila je posada najbržeg hrvatskog krstaša, Shininga Umag-Umaga, Željko Perović je sigurnom rukom popravio pobjedničkoj jedrilici iz 2000. godine plasman za jedno mjesto u odnosu na lani.


– Zadovoljni smo, kako ne bismo bili, odjedrili smo izvrsno prvi dio regate, u kojemu smo se izdvojili od pratitelja te do kraja još pokušali zaprijetiti Maxi Jeni, zapažanje je skipera jedrilice koja je bila jedna od dvadesetak plovila s hrvatskom zastavom u Trstu. Među njima je posebno zapažen bio školski brod Ministarstva mora “Kraljica mora”, koji je svojom veličinom i elegantnim klasičnim izgledom bio istinska atrakcija, kako dok je bio privezan na rivi, tako i u plovidbi.


Rezultati: 1. Esimit Europa 2 (skiper Igor Simčič), 2. Maxi Jena (Mitja Kosmina), 3. Shining Umag-Umago (Željko Perović), 4. Veliki Viharnik (Dušan Puh), 5. Idrusa (Paolo Montefusco), 6. Pewag (Toss Sskrt-Golja), 7. Ourdream (Roberto Zambelli), 8. Campione del Garda (Mauro Pelaschier), 9. Red Carpet (Riccardo Bonetti), 10. Moonshine (Edoardo Ziccarelli).