Drugi put u finalu

Marin Čilić odveo Hrvatsku u finale Davis Cupa! U finalu igramo kod kuće s Argentinom

Hina

Reuters

Reuters



Hrvatska teniska reprezentacija po drugi put u svojoj povijesti borit će se za naslov pobjednika Davis Cupa, a treći bod i plasman u finale našoj je reprezentaciji donio Marin Čilić koji je u prvom nedjeljnom pojedinačnom dvoboju u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića svladao Richarda Gasqueta sa 6-3, 6-2, 7-5 nakon dva sata i 14 minuta borbe.


Iako je Čilić u najavi dvoboja tvrdio da ovo neće biti jednostran meč, njegova su se predviđanja samo djelomično ostvarila. Osim na početku dvoboja, kad je ispustio početnih 2-0 i dopustio Gasquetu da vrati ‘break’ zaostatka, a isto ponovio i u trećem setu, najbolji hrvatski tenisač je u većem dijelu dvoboja bio izrazito nadmoćan.


U osmom gemu prvog seta Čilić je doša do drugog ‘breaka’ i u sljedećoj igri ga pretvorio u set, spasivši pritom 30-40. Osvajanje prvog seta i oko 7000 navijača u gotovo popunjenoj dvorani Krešimira Ćosića, napunili su Marina Čilića energijom koja je prštala iz gotovo svakog njegovog udarca. Gasquet se s Čilićem u ovakvom izdanju teško nosio. U drugom setu je Francuz dvaput gubio servis, u trećem i petom gemu, što je hrvatskom ‘broju 1’ donijelo vodstvo od 2-0 u setovima nakon samo 77 minuta igre.




Čilić je na početku trećeg seta po peti put slomio Gasquetov servis i poveo 2-0. Iako se situacija činila bezizlaznom, a njegov suparnik djelovao vrlo koncentriran i inspiriran, 17. tenisač svijeta nije se predao. Vratio je ‘break’ zaostatka i nizom od tri gema prvi put u meču poveo. Ipak, nakon dva sata i osam minuta igre Čilić je iskoristio nekoliko Gasquetovih pogrešaka za šesti ‘break’ u dvoboju, koji mu je donio servis za finale Davis Cupa.


Do meč-lopte je stigao nakon dva sata i 13 minuta, kad je Gasquet drugi servis poslao u mrežu. To je bila jedina prilika koja mu je bila potrebna. Odigrao je servis-volej prvi put u meču i pogodio za drugo hrvatsko finale, uz ovacije s tribina zadarske dvorane i erupciju slavlja momčadi koja je kao junaka pobjede nad Francuzima iznjedrila 27-godišnjeg vođu današnje generacije hrvatske reprezentacije.


Hrvatska muška teniska reprezentacija bit će domaćin Argentini u finalu ovogodišnjeg Davis Cupa koji će se održati od 25. do 27. studenoga.


Argentina je u polufinalnom dvoboju u Glasgowu kao gost svladala branitelja naslova Veliku Britaniju sa 3-2, a u odlučujućem petom susretu Leonardo Mayer svladao je Daniela Evansa sa 4-6, 6-3, 6-2, 6-4.


Izbornici Velike Britanije i Argentine Leon Smith i Daniel Orsanic odlučili su se promijeniti igrače uoči odlučujućeg susreta, Smith je umjesto Kylea Edmunda na teren poslao Evansa, dok je Orsanic iznenadio svojom odlukom da umjesto Juana Martina del Potra po odlučujući bod za ulazak u finale na teren pošalje Leonarda Mayera.


Na kraju se pokazalo kako je Orsanic bio dobar kockar, pa će Argentina krajem studenoga pokušati osvojiti svoj prvi Davis Cup u Hrvatskoj.Hrvatska je u Zadru ranije u nedjelju u Zadru svladala Francusku sa 3-2. Marin Čilić sa 6-3, 6-2, 7-5 nadigrao Richarda Gasqueta za nedostižnih 3-1 da bi potom Lucas Pouille 6-4, 6-4 pobjedom protiv Marina Draganje ublažio poraz Francuza.

HRVATSKA – FRANCUSKA 3-1


Richard Gasquet – Borna Ćorić 6-2, 7-6 (5), 6-1Marin Čilić – Lucas Pouille 6-1, 7-6 (4), 2-6, 6-2Marin Čilić/Ivan Dodig – Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut 7-6 (6), 5-7, 7-6 (6), 6-3Marin Čilić – Richard Gasquet 6-3, 6-2, 7-5