Novi uspjeh

Kosteliću srebro u superkombinaciji na SP-u u Schladmingu

Hina

Za svjetskim prvakom, Amerikancem Tedom Ligetyjem zaostao je 1.15 sekundi, dok je ostvario dvije stotinke bolje vrijeme od brončanog Austrijanca Romeda Baumanna.



SCHLADMING - Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je srebrnu medalju u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Schladmingu. Za svjetskim prvakom, Amerikancem Tedom Ligetyjem zaostao je 1.15 sekundi, dok je ostvario dvije stotinke bolje vrijeme od brončanog Austrijanca Romeda Baumanna.


Kosteliću je ovo treća medalja sa svjetskih prvenstava u karijeri, nakon slalomskog zlata iz Sankt Moritza 2003., te bronce iz superveleslaloma osvojene prije dvije godine u Garmisch-Partenkirchenu.



– rođen 23. studenoga 1979. u Zagrebu




– osvajač tri srebrne medalje na ZOI, dvije u kombinaciji (Torino 2006., Vancouver 2010.) i jedne u slalomu (Vancouver 2010.)


– svjetski prvak u slalomu (Sankt Moritz 2003.)


– osvajač srebrne medalje u superkombinaciji na SP u Schladmingu 2013.


– osvajač brončane medalje u superveleslalomu na SP u Garmisch-Partenkirchenu 2011.


– ukupni pobjednik Svjetskog kupa u sezoni 2010/11.


– osvajač malog kristalog globusa u slalomu 2002. i 2011. godine


– osvajač malog kristalog globusa u kombinaciji 2011. i 2012. godine


– 25 pobjeda u Svjetskom kupu (14 u slalomu, 9 u kombinaciji, 1 u superveleslalomu i 1 u paralelnom slalomu)



Nakon što je zauzeo 10. mjesto u spustu, Kostelić je četvrtim vremenom u slalomu stigao do nove medalje. Kostelić je korektno odvezao slalomsku vožnju, nije napravio niti jednu pogrešku, išao je na sigurno, a takav pristup u konačnici mu je donio i medalju.


 Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić bio je iznimno zadovoljan nakon osvojene srebrne medalje u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu.


 ”Ova medalja je i više nego što sam mislio da ću uzeti nakon slalomske vožnje. Mogu reći da sam ju više zaslužio u spustu nego u slalomu, stotinke su igrale u moju korist i, hvala Bogu, ovaj su put presudile na moju stranu. Sada imam kolekciju medalja sa svjetskih prvenstvava”, rekao je Kostelić.


Do svog drugog zlata u Schladmingu, najbolji je bio i u superveleslalomu, stigao je odlični Amerikanac Ted Ligety koji je i prije sedam godina na ZOI u Torinu osvojio kombinacijsko zlato ispred Kostelića. Ligety je u slalomskoj utrci više riskrirao od Kostelića, a taj rizik mu je donio 50 stotinki brže vrijeme od našeg predstavnika, što mu je uz 65 stotinki prednosti iz spusta u konačnici dalo čak 1.15 sekundi prednosti.


Skijaši koji su uoči slaloma kandidirali za medalju, Austrijanac Benjamin Raich i Norvežanin Aksel Lund Svindal su zbog pogrešaka ostali bez plasmana.


Skijaši sa najviše pobjeda u kombinaciji u utrkama Svjetskog kupa: 


11 – Marc Girardelli (Luks)


Pirmin Zurbriggen (Švi)


Phil Mahre (SAD)


9 – IVICA KOSTELIĆ (Hrv)


8 – Kjetil André Aamodt (Nor)


7 – Benjamin Raich (Aut)


Hrvatska je na svjetskim prvenstvima osvojila devet medalja: 


– Janica Kostelić – pet odličja (zlato u slalomu i zlato u kombinaciji SP 2003., zlato u slalomu, zlato u spustu i zlato u kombinaciji SP 2005.)


– Ivica Kostelić – tri odličja (zlato u slalomu SP 2003., bronca u superveleslalomu SP 2011., srebro u superkombinaciji SP 2013.)


– Natko Zrnčić Dim – jedno odličje (bronca u superkombinaciji SP 2009.)