Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Rus pao na testu

Osvajač olimpijske medalje u curlingu pozitivan na doping

Osvajač olimpijske medalje u curlingu pozitivan na doping
Osvajač olimpijske medalje u curlingu pozitivan na doping
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2018. u 10:20 2018-02-19T10:20:15+01:00

Član ruske curling ekipe Aleksander Krušelnicki bio je pozitivan na doping na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, objavio je u ponedjeljak Sportski arbitražni sud (CAS).

To znači da je analiza B uzorka potvrdila da je sportaš – koji je u Pjongčangu nastupao pod nazivom »Olimpijski sportaši iz Rusije« jer je njegova domovina suspendirana zbog sustavnog dopinga – prekršio antidopinško pravilo. Sa suprugom Anastasiom Brizgalovom, Krušelnicki je osvojio brončanu medalju u curlingu u mješovitim parovima na ovim ZOI.

CAS u svojoj objavio nije naveo koju je zabranjenu tvar koristio Krušelnicki, no u nedjelju je agencija France Presse objavila da je u uzorku A pronađen »meldonij«.

Krušelnicki je napustio olimpijsko selo i predao je akreditaciju, izjavio je glasnogovornik ruskog izaslanstva na ZOI Konstantin Vibornov.

CAS će sada odrediti sankcije, a ruskom sportašu prijeti suspenzija i oduzimanje medalje.

Osim toga, CAS također treba provesti ponovnu analizu uzoraka ekipe iz Norveške koja je natjecanje završila kao četvrta, a sada bi joj u ponovnoj podjeli medalja mogla pripasti bronca.

Rusi koji su dobili dopuštenje za nastup na ovim ZOI jer nisu imali veze s dopingom nadali su se da će, ako ne bude ni jednog slučaja dopinga u Pjongčangu, na zatvaranju 25. veljače od Međunarodnog olimpijskog odbora dobiti dopuštenje da hodaju pod ruskom zastavom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.