Sedam nada

Danas počinje dvoransko EP u atletici: Horvat i Žunić aduti, Ivančević otpala

Ivan Horvat / Foto REUTERS

Ivan Horvat / Foto REUTERS

Andrea Ivančević je jučer probala odraditi trening, ali nije izdržala, što je velik hendikep budući da je bila kandidat za medalju – kaže izbornik Mladen Katalinić



RIJEKA – Ivan Horvat u skoku motkom i Stipe Žunić u bacanju kugle predvodit će sedmeročlanu hrvatsku reprezentaciju na Europskom dvoranskom prvenstvu u atletici, što danas počinje u Beogradu, a koje će ipak proći bez Andree Ivančević. Zagrebačka je preponašica nakon jučerašnjeg jutarnjeg treninga ipak otkazala nastup zbog ozljede zadnje lože koju je zaradila prije nešto manje od dva tjedna na mitingu u Beogradu na kojem je pobijedila u utrci na 60 metara, istrčavši pritom rezultat tek stotinku sporiji od svojeg državnog rekorda (7.30). No, tijekom utrke je osjetila grč zbog kojeg je otkazala nastup u svojoj glavnoj disciplini na 60 metara prepone u kojoj je bila jedna od kandidatkinja za medalju nakon što je u Torunu 11 . veljače trčala 7.96 sekundi, što je četvrti rezultat ove sezone u Europi, ali i četvrti u njezinoj karijeri.


– Andrea je jučer probala odraditi trening, ali nije izdržala. Srećom, nije došlo do nove ozljede, što je dobro, ali je shvatila da neće moći trčati pa je odustala. Nije joj lako, ali treba gledati prema naprijed, iduću će priliku imati na Svjetskom prvenstvu u Londonu i za to se treba spremati. Sada nastavlja rehabilitaciju, a onda počinju pripreme za London – poručio je Mladen Katalinić, izbornik hrvatske reprezentacije, koju će u Beogradu uz Horvata i Žunića činiti Filip Mihaljević (kugla), Ivana Lončarek (60 m prepone), Ana Šimić (vis), Zvonimir Ivašković (60 m) i Mateo Ružić (400 m).


Hendikep


– Andreino otkazivanje je velik hendikep za našu reprezentaciju budući da je bila kandidat za medalju, ali teško je bilo za očekivati da bi s obzirom na okolnosti mogla ostvariti svoj cilj i da je odlučila nastupiti. No, tu je Ivana Lončarek koja je u odličnoj formi i sa 8.06 sekundi je kandidatkinja za finale.





Danas, 9.30: 60 m, petoboj (ž); 9.40: dalj (m), kvalifikacije; 9.45: 400 m (ž), kvalifikacije; 10.20: vis, petoboj (ž); 10.20: 400 m (m), kvalifikacije; 10.50: kugla (ž), kvalifikacije; 10.58: 800 m (ž), kvalifikacije; 11.35: 800 m (m), kvalifikacije; 12: troskok (ž), kvalifikacije; 12.15: 3.000 m (ž), kvalifikacije; 12.45: 60 m prepone (ž), kvalifikacije; 13.15: kugla, petoboj (ž); 13.20: 60 m Prepone (m), kvalifikacije; 16.30: 60 m prepone (ž), polufinale; 16.35: dalj (ž), petoboj; 16.45: 60 m prepone (m), polufinale; 17: motka (m), finale; 17.05: 1.500 m (ž), kvalifikacije; 17.30: vis (ž), kvalifikacije; 17.35: kugla (ž), finale; 17.45: 400 m (ž), polufinale; 18.05: 400 m (m), polufinale; 18.20: troskok (m), kvalifikacije; 18.25: 3.000 m (m), kvalifikacije; 18.55: 800 m (ž), petoboj; 19.15: 1.500 m (m), kvalifikacije; 19.55: 60 m prepone (ž), finale; 20.10: 60 m prepone (m), finale.



U prvom planu tako će biti Stipe Žunić i Ivan Horvat, koji će nastupiti u današnjem finalu skoka motkom (17 sati). Obojica su uoči EP-a u okviru Balkanskoga prvenstva u Beogradu odradili odličnu provjeru, Žunić je prije šest dana u Kombank areni kuglu bacio 20,77 metara, što je šesti rezultat u Europi ove sezone, dok je Horvat preskočio 5,76 metara, postavio četvrti rezultat ove sezone u Europi i treći put ove sezone popravio svoj i hrvatski rekord. Prvo je početkom veljače na mitingu u Postdamu preskočio 5,63 metra i izjednačio svoj državni rekord, potom je dva tjedna kasnije na mitingu u Beogradu imao devet centimetara bolji skok, da bi prošle subote preskočio 5,76 metara. Najbolji je Poljak Piotr Lisek, koji je preskočio 6,00 metara i pritom se ozlijedio.


Ana Šimić


– Minimalna očekivanja su jedan finale, a maksimalna jedna medalja. Ne bih htio nikoga opteretiti da mora uzeti medalju, ali je definitivno jasno da su ovoga trenutka naši najizgledniji kandidati za visok plasman Stipe Žunić i Ivan Horvat, a moguće i Ana Šimić. Ivan i Stipe su u vrhu među prijavljenima, što znači da su u prilici da možda i osvoje medalju. Ali, nitko nema ultimatum da mora osvojiti medalju, Hrvatska od samostalnosti ima samo dvije dvoranske europske medalje, obje Branka Zorka na 1.500 metara. Nemamo pravu atletsku dvoranu u kojoj bismo trenirali i pripremati se pa smo u velikom hendikepu.


No, to ne znači da se u Beograd otputovalo bez ambicija.


– Tu prije svega mislim na Anu Šimić koja ima promjenjivu formu, ali i sposobnosti za dosta napraviti. Samo je pitanje dana i podloge koja je relativno dosta problematična. Staza je na daskama i dosta je elastična, što će nekima odgovarati, a nekima neće. Ostatak? Filip Mihaljević je nedavno kuglu bacio 19,97 metara, muči ga ozljeda, međutim, prošle godine je na SP-u uzeo broncu i može iznenaditi, iako mu forma trenutno nije dovoljno dobra. Od Ivaškovića očekujemo da istrči svoj najbolji rezultat sezone. Ružić je ostvario dobar napredak, forma mu je bila u usponu, ali na zadnjoj je utrci imao nekoliko kikseva pa je to bilo nešto slabije, ali ima šanse proći prvi krug i ući u polufinale, što bi bio velik uspjeh.