Najveća cestovna utrka

Biciklistički maraton: Matija Kvasina na startu petog izdanja Granfonda

Zlatko Horvat

Vladimir Miholjević

Vladimir Miholjević



UMAG U subotu će u Stella Marisu biti mravinjak. Ali uz teniske terene neće biti sportaši s reketom i lopticama, već oni s kacigama i – biciklima. U 10.30 kreće peto izdanje međunarodnog biciklističkog maratona Istria Granfondo. Na okupu će se naći oko 600 biciklista, mnogi stižu s obiteljima, zbog čega je organizator pripremio poseban program. No, neće tu biti samo rekreativavca, na startu će se naći i pobjednik ovogodišnjeg Toura of Croatia Matija Kvasina!


– Radi se o najvećoj cestovnoj rekreacijskog utrci u Hrvatskoj. Te utrke su specifične jer pružaju prigodu rekreativcima odmjeriti snage s najboljim profesionalcima – kaže Vladimir Miholjević, nekadašnji biciklistički profesionalac, danas direktor Toura of Croatia i izbornik hrvatske biciklističke reprezentacije Hrvatske, jedan od organizatora Granfonda.


Jučer navečer bilo je 535 prijava, 232 za Classic utrku (128 km) i 303 za Small utrku (88 km). No, prijave se primaju i u subotu do 9 sati, što znači da moglo biti biti 600 biciklista na startu.


– Promijenili smo dan glavne utrke. Sada je to subota umjesto nedjelje. Naime, rekreativci utrci pristupaju kao profesionalci, mnogi stižu s obiteljima i lakše će se opustiti u nedjelju, poslije glavne utrke. Za vrijeme same utrke primremljen je program za djecu, animacija, mini utrke spretnosti, kako bi se o oni dobro osjećali. Cilj svega je jedan destinacijski projekt, biciklizam koji u Umag dovodi obitelji. Start i cilj uz teniski centar izgledat će kao da se radi o Touru of Croatia budući da to radi Miholjevićeva ekipa.

– Biciklisti će zaista imati osjećaj kao da nastupaju na našoj etapnoj utrci! A još vozi pobjednik Matija Kvasina… Bit će tu još odličnih biciklista, a kadetskom reprezentativcu Viktoru Potočkom bit će to priprema za Svjetsko prvenstvo – zaključuje Miholjević.