Generalka za pet

“Rijeka” pregazila “Šampion” iz Celja: Benko izazvao pljesak ohrabrenja

Ivan Volarić

Igra nije bila na nekoj osobitoj razini, ali tko te pita za igru kada u svojim redovima imaš raspoložene pojedince kao što su Antonini Čulina ili Leon Benko, koji su kadri svojim potezima matirati i puno kvalitetnije momčad od celjskog drugoligaša zanimljivoga imena



Stadion na Kantridi. Gledatelja: 1500. Sudac: Bojan Sobol (Rijeka). Pomoćnici: Zvonko Radić (Kastav) i Ivan Matić (Rijeka). Strijelci: 1:0 Neretljak (17′), 1:1 S. Bećiri (38′), 2:1 Brezovec (60′), 3:1 Vranješ (73′), 4:1 Benko (74′), 5:1 Benko (86′). 


RIJEKA: Lisjak, Miloš (od 63′ Mierzejewski), Knežević (od 76′ Sušac), Neretljak (od 68′ Marić), Čaval (od 76′ Vannucci), Kreilach (od 68′ Vranješ), Brezovec (od 68′ Močinić), Gabrić (od 76′ Klapan), Salčinović (od 56′ Benko), Čulina (od 76′ Weitzer), Mutombo.


ŠAMPION: M. Čretnik, Zamernik, Goropevšek, Đuranovič, Jovanovič, Škoflek, G. Čretnik, E. Bećiri, Lazičič, S. Bećiri, Leskovar. Još su igrali: A. Podgajski, Vidović, Ovčjak, Kristl, B. Podgajski, Marc,





Elvis Scoria nije pred očima trenera »Splita« Tončija Bašića izveo na teren momčad koja će istrčati u Parku mladeži za pet dana. Na klupi su ostali napadač Leon Benko i branič Luka Marić koji su počeli posljednje prijateljske utakmice. Kao onu u Sloveniji protiv rumunjskog prvoligaša »Gaz Metan Severina« (izgubili su 2:0 od Rome u test utakmici odigranoj u Austriji), koja je po svemu sudeći u planovima trenera »bijelih« bila označena kao posljednja provjera za gostovanje u Splitu. Susret su »bijeli« su započeli u sustavu 4-1-4-1 s Milošem na desnom beku, četvorkom veznjaka (Gabrić, Brezovec, Salčinović, Čulina) ispred zadnjeg veznog Kreilacha i za leđima jedinog napadača Mutomba. 


Tri vratnice


Počelo je obećavajuće, s dvije prečke. U 2. minuti Mutombo je na Čulinin ubačaj glavom pogodio gredu, a u 7. minuti u isti dio okvira gola loptu je poslao Kreilach na dodavanje Gabrića. U 17. minuti Brezovec je dobro protegnuo vratara Čretnika udarcem s 18 metara. Lopta je otišla u korner. Udarac iz kuta izveo je Brezovec, a Mato Neretljak se glavom naklonio za vodstvo »bijelih« i svoj prvi riječki pogodak. U razmaku od 23. do 37. minute Riječani su uglavnom zahvaljujući razigranom Čulini čak tri put ulazili u matne šanse.


Promašaji Čuline (23′), Mutomba (25′) i Kreilach (39′, stativa) prethodili su izjednačenju upornih Slovenaca koji su odlučili prirediti malo više problema Riječanima od prometnog »čepa« kojega su stvorili kada su autobusom pokušali proći ispod željezničkog tunela što povezuje Zamet i Kantridu. Severdžan Bećiri okončano je jednu polukontru udarcem iskosa po kojem je lopta završila u donjem desnom kutu nemoćnog Lisjaka 1:1. 


Teško bez Benka


Poluvrijeme je završilo još jednim promašajem Riječana (45′ Miloš), nakon čega je neizbježno zaključiti da momčad »Rijeke« teško funkcionira bez golgeterskih usluga Leona Benka. Uostalom, to je na neki način potvrdila i prva Scorijina reakcija u nastavku kada je na terenu uveo upravo Benka, te presložio momčad u raspored 4-2-3-1 (Kreilach i Brezovec zadnji vezni, Gabrić, Mutombo i Čulina iza Benka). Rezultat tih promjena je vrlo brzo isplivao na površinu. U 60. minuti Čulina se još jednom grubo poigrao s desnim bekom Đuranovićem, Mutombo sa stoperom Goropevšekom, a Brezovec okončano malonogometu akciju pogotkom za 2:1. U 73. minuti konačno se Kantridom dvaput prolomio zdušni pljesak i to dvaput u razmaku od minute. Prvi je u 73. minuti zaradio Jurica Vranješ za debitanski pogodak u dresu »Rijeke« (glavom nakon kornera Močinića), a onda je 60-ak sekundi kasnije dlanove navijača zagrijao Čulina asisencijom i Benko četvrtim pogotkom. Vrijeme do petog i posljednjeg pogotka Leona Benka u 86. minuti prikratio je Weitzer pokušajima i promašajima (78′, 81′ i 84′).