Analiza "generalke"

Pet najbitnijih detalja: Što je donijela generalka protiv Širokog?

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



Izdvojili smo pet najbitnijih detalja koji su se pokazali na posljednjoj pripremnoj utakmici NK Rijeke, koja je u subotu odigrana na Rujevici. “Rijeka” je protiv “Širokog” slavila 2:1.


BEKOVI


Bolest Marka Vešovića i kartoni Stefana Ristovskog donijeli su dosta glavobolja treneru Keku pred ogled s »Lokomotivom«. Pokušaj s ljevakom Žutom na desnoj strani nije se pokazao uspješnim, a kao jedno od logičnih poteza nameće se Aleš Mejač na toj poziciji. No, s druge strane on je tek stigao, u posljednje vrijeme uglavnom je trenirao s drugom ekipom »Maribora«, a i sam kaže da mu nedostaje malo zraka u plućima. Keku neće biti lako pronaći odgovor na ovaj rebus.




MOMČAD


Posljednja pripremna utakmica pokazala je da »Rijeka« još uvijek nema standardiziranu momčad. Kasniji dolasci nekih pojačanja, ozljede i bolesti (viroza, gripa…), ostavili su značajan trag na kadar. Iako je klupska logistika učinila popriličan napor ni ove zime momčad »Rijeke« neće ući u optimalnom stanju u nastavak prvenstva, neke stvari posložit će se tek kroz prvenstvene utakmice. Srećom da bolja situacija nije ni u redovima izravnih rivala za napad na prvo mjesto.


SAMOPOUZDANJE


Iako nije dobro izgledala u većem dijelu utakmice protiv »Širokog Brijega« momčad »Rijeke« ostvarila je i petu pobjedu u isto toliko prijateljskih utakmica. »Bijeli« su napravili rezultatski preokret u završnici utakmice, u svega nekoliko minuta stigli su od 0:1 do 2:1, te stekli značajnu dozu samopouzdanja pred nastavak prvenstva. Uostalom, uvijek je ugodno saznanje da se može dobiti utakmica i kada igra nije na nekoj osobitoj razini.


MLADI


Trener »bijelih« Matjaž Kek pružio je u ovim pripremama dosta prostora mladim igračima iz druge ekipe s izuzetkom Daria Vizingera koji se ozljedio u Dubaiju (istegnuće ligamenata koljena). Najviše su pokazali vratar Ivan Nevistić, te veznjaci, defenzivac Gerald Diyoke i ofenzivac Mate Bajić. Upravo je Bajić svojim ulaskom protiv »Širokog Brijega« pokazao da nije slučajno prošle jeseni bio najbolji igrač druge momčadi u Trećoj HNL – zapad.


OZRAČJE


»Rijeka« je protiv »Širokog Brijega« odigrala najslabiju utakmicu u pripremama, ali zaradila najveći pljesak i ovacije ohrabrenja svojih navijača. Oko dvije tisuće okupilo se prošle subote na Rujevici i pokazalo koliko je željno nogometa i utakmica, ali i onoga što najavljuju iz kluba – trofeja. Za razliku od isteka jeseni kada je navijačka euforija splasnula uporedo s padom »Rijeke« s čelne pozicije sada je navijačko raspoloženje ponovo na vrhuncu.