Regionalni derbi

Na pola puta do titule prvaka: Marin Tomasov srušio Puljane na Rujevici

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Razigrani Marin Tomasov srušio je hrabru, ali u konačnici bezopasnu »Istru 1961« koju je od visokog poraza spasio Riječanin – Ivica Ivušić



RIJEKA »Rijeka« je točno na pola sezone potvrdila prvoligaški primat! »Bijeli« su minimalnom pobjedom u susjedskom derbiju zadržali bodovnu prednost nad »modrima« i »bilima«, nastavili svoj niz neporaženosti (20 službenih utakmica), te još jednom pokazali da su u stanju igrati ozbiljan natjecateljski nogomet zahvaljujući kojemu se istekom jesenskog dijela sezone nalaze na čelu poretka.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj





Razigrani Marin Tomasov srušio je hrabru, ali u konačnici bezopasnu »Istru 1961« koju je od visokog poraza spasio Riječanin – Ivica Ivušić. Mladi vratar s kratkim stažom u omladinskom pogonu »Rijeke«, prije nego što je otišao u milanski »Inter«, radio je čuda na gostujućim vratima. Ukrao je Marinu Tomasovu veliku golgetersku večer i donio navijačima »Rijeke« grč u želucu u završnici utakmice. Brojni promašaji ipak se nisu osvetili domaćima. Riječani su sačuvali minimalno vodstvo, pokazali zašto nakon 18 utakmica imaju najbolju obranu lige.


Puljani su za razliku od većine dosadašnjih susjedskih derbija došli na Rujevicu igrati nogomet. Robert Rubčić nije »parkirao autobus« ispred svojega kaznenoga prostora, gosti su se organizirano branili, ali nastojali kroz dugu loptu na svojeg visokog napadača Nikolića ili preko »ukradene« lopte na sredini zaprijetiti. Međutim, ostali su u većini slučajeva nedorečeni, a kako su relativno rano primili pogodak morali su se dodatno otvoriti i u konačnici mogli doživjeti rezultatsku katastrofu.


Uhodani recept


Riječani su po uhodanom receptu, brzim prijenosom lopte, strpljivo tražili prostor na bokovima ili kroz prekide. Pitanje je što bi od svega toga bilo do odmora da u 18. minuti Marin Tomasov jednu dugu akciju nije odlučio zaključiti udarcem ljevicom s vrha kaznenoga prostora, a lopta trenutak kasnije nije neuhvatljivo za Ivušića završila u njegovu donjem lijevom kutu – 1:0.


»Rijeka« je povela nakon prvog udarca u okvir gola, natjerala goste da preuzmu dodatni rizik u svojoj igri, što je stiglo kao naručeno za raspoloženog Marina Tomasova. Samo minutu nakon pogotka ponovno je stavio Ivušića na muke, ali je Riječanin na pulskim vratima ovoga puta uspio spriječiti ono najgore po svoju momčad. U 23. minuti Žižić je igrao rukom nakon ubačaja Anasa ispred Tomasova, ali je Pejin procjenio da tu nema elemenata za najstrožu kaznu.



RIJEKA: Vargić –, Ristovski 6,5, Lešković  7, Samardžić 7, Žuta 6,5, Maleš 6,5, Močinić 6,5, Moises 6,5, (68′ Radošević) –, Tomasov 7,5, (78′ Roshi) –, Balaj 6, Sharbini 6, (53′ Vešović) 6,5ISTRA 1961: Ivušić 7, Gojković 6, Žižić 6, Vuković 6, Nikolić 5,5 (73′ Svraka) –, Bouhna 5,5, Tomić 5,5, Hadžić 5,5, Heister 6, Zolotić 5,5, (68′ Zlomislić) –, Kasalica 5,5, (33′ Repić) 5,5Strijelac: 1:0 Tomasov (18′).Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac:  Tihomir Pejin (D. Miholjac) 7.Gledatelja:4.127.Žuti kartoni: Močinić, Žuta (Rijeka), Tomić, Nikolić (Istra 1961). 


U 26. minuti »oglasio« se neprecizno Anas, a u 32. minuti ni Žuta nije bio precizniji po udarcu iskosa. Sve to bile su obećavajuće situacije, ali ni izbliza zrele prilike kao one Marina Tomasova u 35. i 36. minuti. Prvo se Tomasov sjurio po desnom boku pa udarcem ljevicom pogodio suprotnu vratnicu, a onda ga je dodavanjem na drugoj stativi pronašao Anas, no Tomasov je loše primio loptu. Serijal riječkih prilika za drugi gol u prvome poluvremenu zaključio je Ristovski u 43. minuti. Vuković je uklizao u trenucima kada se činilo da će se Ristovski naći »oči u oči« s Ivušićem. Puljani su morali biti zadovoljniji nakon prvih 45 minuta, primili su samo jedan pogodak što nije realno oslikao stanje stvari na terenu.


Revija promašaja


Početak nastavka već je utakmicu gurao prema radnom naslovu: revija riječkih promašaja. U 48. minuti Tomasov si je driblingom otvorio prostor za udarac sa vrha kaznenog prostora. Ivušić se izvio i loptu odbio u korner. Dvije minute kasnije s iste pozicije opalio je i Moises, Ivušić ostao ukopan, a lopta prohujala kraj vrata. U 55. minuti ponovno je Ivušić dobio izravan duel s Tomasovim (slobodan udarac) i promovirao se u istinskog spasitelja gostiju. Sredinom nastavka Kek je uvođenjem svježih igrača (Radošević, Vešović), dodatno pojačao pritisak prema pulskim vratima. Stigla je pritom jedna prinudna promjena, ozlijeđenog Tomasova zamjenio je Roshi.


Kako se utakmica bližila kraju, tako se u riječke redove počela uvlačiti nervoza, strah od zalutalog metka nakon što su se pošteno ispromašivali. Crne slutnje mogao je odagnati Odisej Roshi u 89. minuti. Vargić je nakon gostujućeg kornera prihvatio loptu i odmah ispucao lansiravši u kontri Vešovića. Crnogorski branič, kojega je Kek uveo na poziciju polušpice, nesebično je gurnuo Roshija ispred Ivušića, no prvi pokušaj vratar Puljana je odbio, a po drugom je lopta otišla preko gola. Sve strepnje prekinuo je na kraju dobar sudac Pejin. Olakašao je dušu navijača, posao igračima »Rijeke«, ali i onim gostujućima koji unatoč relativno hrabrom pristupu jednostavno nisu znali kako doći do poluprilike, a kamoli pogotka.


TIJEK SUSRETA:


90’+3 – Završio je susret.


88′ – Roshi je imao priliku definitivno riješiti pitanje pobjednika, no prvi je put pucao u blok, drugi put pokušaj loba ide preko gola.


83′ – Vargić je imao prvu pravu intervenciju u dosadašnjem tijeku susreta, istrčao je ispred Svrake i otklonio potencijalnu opasnost.


82′ – Zbog prekršaja je požutio Žuta. Malo je pao tempo Rijeke, Puljani su aktivnije krenuli prema naprijed.


76′ – Najbolji pojedinac Rijeke Marin Tomasov zbog ozljede mora napustiti igru. Umjesto njega će ući Odise Roshi.


73′ – Posljednja promjena u redovima Istre. Umjesto Nikolića, na travnjaku je Svraka.


67′ – Umjesto Moisesa ulazi Radošević, a u gostujućim redovima Zolotića mijenja Zlomislić, igrač RIjeke na posudbi u Puli.


66′ – Tomasov je izveo slobodan udarac, dao nisko po zemlji za Moisesa, ali šut ne ugrožava vrata Ivušića,


56′ – Močiniću žuti karton zbog prekršaja.


55′ – Tomasov iz slobodnog udarca prebacuje živi zid, ali pogađa Ivušića.


53′ – Nikolić je postigao pogodak iz zaleđa, sudac ga opravdano poništava. Kek nešto kasnije vadi iz igre Sharbinija, ulazi Vešović. Kažnjenom dojučerašnjem kapetanu dio publike plješće, dio zviždi.


50′ – Lešković dugom loptom nalazi Tomasova, koji je kratko glavom spušta do Moisesa, no njegov šut završava pored gola.


48′ – Tomasov ne posustaje Ristovski mu je gurnuo loptu, ovaj se namjestio na šut i tukao snažno, no Ivušić uspijeva odbiti.


46′ – Počelo je drugo poluvrijeme, bez promjena u sastavima.


43′ – Ristovski se sjurio do kaznenog prostora, pobjegao prvo Heisteru, pa Žižiću, ali na samo par metara od gola, Gojković mu uspijeva uzeti loptu. Šteta.


40′ – Žuta u prilici, ali udarac ide preko gola.


36′ – Sharbini je sjajno sada proigrao Tomasova, koji ipak ne stiže napraviti nešto konkretnije.


35′ – Tomasov s 20-ak metara pogađa stativu, lopta se odbija do Sharbinija koji iz izgledne situacije puca daleko, daleko od vrata. Kek je na to prilično burno reagirao.


33′ – Prva promjena u redovima žuto-zelenih. Izlazi Kasalica, ulazi Repić.


26′ – Sharbini se izvukao od svojih pratitelja namjestio se na šut, ali nije precizan u pokušaju s 20-ak metara. Rijeka sjajno igra, dominantna je u svim segmentima igre i pogodak doslovno visi u zraku.


23′ – Sharbini je ubacio, Tomasov skrenuo loptu iz blizine u Žižićevu ruku, ali sudac nije svirao kazneni udarac, smatrajući da nije bilo namjere.


19′ – Nova prilika i opet Tomasov, ali sada brani vratar Istre.


18′ – GOOOL! 1:0 – Nije bilo sumnje da će pogodak zabiti upravo Tomasov. Močinić mu je dao prilično tešku loptu na 20-ak metara, Tomasov prošao pored trojice igrača Istre i tukao iskosa pogodivši suprotan kut gola Ivušića.


12′ – Opet pokušava aktivni Tomasov, sada tuče preko vratnice. Vrlo se živo igra na Rujevici.


11′ – Tomasov je sjajno po lijevoj strani prošao Gojkovića, ubacio prema Balaju, ali Ivušić se još jednom istaknuo.


7′ – Prvi ubačaj iz kuta za Rijeku izveo je Tomasov, Nikolić izbacuje u još jedan. U drugom pokušaju sjajna prilika za Rijeku, pucao je Samardžić, Ivušić sjajnim refleksom obranio.


3′ – Nikolić se našao u prilici na lijevoj strani, tukao, ali od svega samo korner za goste.


1′ – Počeo je susret. Rijeka prva kreće s centra.