Rijeka na "minus četiri"

Kramarić razbio Lokomotivu: Napadač spremio “petardu” Slugi

Ivan Volarić

Andrej Kramarić naplatio je svojim bivšim suigračima iz »Lokomotive« roterdamske promašaje, postigao u konačnici pet pogotka, stigao do brojke od 54 pogotka u službenim utakmicama u dresu »Rijeke«



RIJEKA  Zahvaljujući rijetko viđenom »blitzkriegu«, čak tri postignuta pogotka u 38 minuta, »bijeli« su lakše od očekivanog svladali drugu momčad »modrih« i u prvenstvenu stanku uplovili sa samo četiri boda zaostatka od lidera iz Maksimira.


Andrej Kramarić naplatio je svojim bivšim suigračima iz »Lokomotive« roterdamske promašaje, postigao u konačnici pet pogotka, stigao do brojke od 54 pogotka u službenim utakmicama u dresu »Rijeke«. Ali, nije samo Kramarić odigrao sjajnu partiju. Dvostruki asistent Anas Sharbini bio je razigran i rastrčan kao rijetko kada, probudio se i Brazilac Moises, veliki dio posla obavio je i povratnik u momčad nakon ozljede Ivan Močinić (počeo je prvenstvenu utakmicu za prvu ekipu nakon gotovo šest mjeseci), a svoj nemali doprinos dao je i branič Matej Mitrović, koji je digao visoku riječku zadnju liniju. Osim toga ovoga puta si momčad »Rijeke« nije dozvolila oscilacije koje su ih pratili u posljednje vrijeme.


Odigrali su Riječani utakmicu u jednom dahu, a kada se momčadskom učinku pridodalo i nekoliko posebno nadahnutih pojedinaca dobila se najbolja jesenska partija »bijelih«. Navijači su mogli guštati u tečnom nogometu kao rijetko kada. Nakon ovakve partije na Kantridi mogu žaliti što dolazi prvenstvena stanka uslijed reprezentativnih obveza. Uostalom, ionako trener Matjaž Kek neće u iduća dva tjedna moći računati na sve igrače budući da su čak devetorici igrača (Vargić, Tomečak, Lešković, Leovac, Jajalo, Sharbini, Kramarić, Samardžić i Cvijanović), stigli reprezentativni pozivi.



Stadion Kantrida.Sudac:  Tihomir Pejin (D. Miholjac) 7. Gledatelja:5.000. Strijelci: 1:0 Kramarić (22′), 2:0 Kramarić (23′), 3:0 Kramarić (38′), 4:0 Kramarić (48′), 5:0 Kramarić (63′), 6:0 Ivančić (84′). Žuti karton: Tomečak, Kvržić (Rijeka), Begonja (Lokomotiva).RIJEKA: Vargić –, Tomečak 7, Lešković 7, Mitrović 8, Leovac 7, Jajalo 7, Močinić 8, (74′ Cvijanović) –, Kvržić 7,5, (80′ Vešović) –, Moises 8, Sharbini 8,5, Kramarić 10, (83′ Ivančić) 7LOKOMOTIVA: Sluga 5, Prenga 5, (51′ Doležal) 5, Mrčela 5, Čalušić 5, Musa 5, Bručić 5, Leko 5, Šovšić 5, Pavičić 5, (65′ Mišić) 5, Rukavina 5, Marić 5, (28′ Begonja) 5


»Rijeka« je krenula u utakmicu upravo onako kako to mora učiniti momčad koja pod svaku cijenu želi dobiti utakmicu. Odlučno, agresivno s visokim presingom odmah nakon izgubljene lopte i puno kretanja bez lopte. Gosti iz Maksimira vrlo brzo su se bili prisiljeni parkirati ispred Sluge, a jedini istureni igrač Marić ostao je odsječen od ostatka momčadi. Daleko od lopte i zbivanja na terenu. »Rijeka« je postepeno ritmom mljela goste, a onda su u razmaku od 60 sekundi uslijedila dva matna poteza Andreja Kramarića za vodstvo »bijelih«.


Prvo je u 22. minuti Anas Sharbini odlučio otići do kraja tijekom svojega prodorom uz lijevu aut liniju. Kada je stigao gotovo do korner linije zavrnuo je loptu na vrh peterca, gdje je ubačaj dočekao Andrej Kramarić i postigao svoj jubilarni 50. pogodak za »Rijeku« u službenim utakmicama. Tek što su krenuli s centra gosti su izgubili loptu, a Zoran Kvržić u Sharbinijevu stilu prošao desnom stranom i ubačajem na vrhu peterca pronašao Kramarića koji je reagirao kao i minutu ranije. »Rijeka« je u ekspresnom roku stigla do velike prednosti, ali nije nakon toga stala.


Razigrana »bijela« momčad nastavila je u visokom ritmu lomiti goste, koji do odmora nisu ušli u riječki kazneni prostor, a kamoli da su zaprijetili Vargiću. Pokušao je Ivković i brzom izmjenom nakon drugoga gola. Ali, protiv ovakve »Rijeke« nije bilo pomoći! U 38. minuti Močinić je krasnom loptom izbacio Kramarića pred Slugu. »Rijekin« vratar na posudbi u »Lokomotivi« izašao mu je ususret i doživio ono što su već doživjeli neke njegove kolege. Kramarić je lob udarcem poslao loptu preko njegove glave u mrežu. »Rijeka« je u nepunih 40 minuta riješila pitanje pobjednika, a nakon toga mogla rasterećeno igrati za svoju i dušu raspjevanih navijača.


Ako je trener »Lokomotive« Tomislav Ivković računao da će nakon odmora domaći spustiti nogu s gasa grdno se prevario. Nakon svega tri minute nastavka Riječani su stigli do četvrtog pogotka. Vargić je nakon udarca iz kuta pokupio loptu, te odmah produžio na lijevu stranu za Sharbinija. Kapetan »bijelih« pretrčao je gotovo 50 metara prije nego što je desnim vanjskim dijelom kopačke poslužio na drugoj vratnici usamljenog Kramarića. Napadač »bijelih« bio je po četvrti put precizan, udarcem iz prve okrunio je akciju što je izazvala novo oduševljenje na tribinama.


U 56. minuti gosti su uputili prvi udarac u okvir gola, no udarac Begonje, koji se našao sam s loptom na 14-15 metara od Vargića, zaustavio je uklizavanjem Lešković. U 63. minuti stigao je goste novi udarac. Ponovo je Kramarić bio u pravo vrijeme na prvom mjestu i pospremio u mrežu loptu nakon Moisesova ubačaja s lijeve strane. Tri minute kasnije Vargić je imao prvi put morao ozbiljnije reagirati kada je  Rukavinin pokušaj iskosa odbio u korner, a u 70. minuti zatresao se okvir »Rijekinog« gola nakon što je Leko iz slobodnjaka pogodio vratnicu.


U 74. minuti počeo je serijal ovacija na otvorenoj sceni. Ivan Močinić burno je pozdravljen po izlasku s terena nakon što je odigrao veliku povratničku partiju. Nakon njega slično se dogodilo Zoranu Kvržiću, a ona naposlijetku i Andreju Kramariću čiji izlazak je podigao na noge apsolutno sve na tribinama. Tek što je ušao Josip Ivančić, u svojem prvom dodiru s loptom, upisao se u strijelce. Brazilac Moises pronašao ga je točnim dodavanjem s desnoga boka na drugoj stativi, pa debitantu u riječkom dresu nije bilo teško podmetnuti nogu za šesti pogodak.


TIJEK SUSRETA


6′ – Moises je pokušao ubaciti za Tomečaka, no Sluga je brži.


8′ – Pogodak Sharbinija na proigravanje Kvržića poništen je – zbog zaleđa.


9′ – Pokušao je već u idućem napadu Kramarić, no njegov šut glavom završio je preko gola.


15′ – Leovac je odlično ubacio za Kramarića, ali napadač Rijeke ostaje zamalo prekratak.


21′ – GOOOL! Dominacija Rijeke je urodila plodom u sjajnoj akciji Anasa Sharbinija koji je prošao po lijevoj strani i ubacio na drugu vratnicu gdje je Kramariću bilo dovoljno samo postaviti nogu za 1:0. Bio je to 50. pogodak Kramarića u dresu Rijeke.


22′ – GOOOL! Samo minutu kasnije, Kramarić opet zabija. Ovaj puta asistirao mu je Kvržić.


37′ – GOOOL! Akciju su iskombinirali Sharbini i Močinić, koji dodaje Kramariću, a sjajni riječki napadač lobom zabija za 3:0.


49′ – GOOOL! Opet Sharbini probija po lijevoj strani, dodaje Kramariću, a nezaustavljivi riječki napadač zabija i četvrti pogodak na utakmici. 


59′ – Lokomotiva je prvi put zapucala prema golu Vargića. Rukavina, ali bez uspjeha.


63′ – GOOOL! Moises je povukao loptu po lijevoj strani i kroz noge Mrčele proigrao Kramarića. Nije bilo sumnje da će se mreža Mrčele opet zatresti.


85′ – GOOOL! Ono što je počeo Kramarić, nastavio je nakon njegovog izlaska iz igre rezervni napadač Josip Ivančić. Sluga opet prima gol po sličnom receptu. Ovaj put je stranu probio Vešović, proigrao Ivančića koji postavlja nogu za – 6:0.