Riječki prvoligaš postaje dioničko društvo

HNK “Rijeka” kreće u privatizaciju: država Gradu prepušta porezni dug

Jagoda Marić

Vladin uvjet o prijenosu potraživanja od 16,345 milijuna kuna za porez na ime Grada Rijeke jest da Grad ta potraživanja pretvori u udio u nogometnom klubu, a ako ikada krene prodati svoj udio morat će u državni proračun uplatiti 30 posto od kupoprodajne cijene



ZAGREB  Hrvatski nogometni klub Rijeka državi na ime poreza i drugih javnih davanja duguje 16,345 milijuna kuna i Vlada će, najvjerojatnije već ovaj tjedan, ta svoja potraživanja prenijeti na Grad Rijeku, ali pod uvjetom da Grad nakon toga ta potraživanja pretvori u udio u nogometnom klubu. To znači da će HNK Rijeka tom Vladinom odlukom započeti preoblikovanje u sportsko dioničko društvo. Istu odluku Vlada je nedavno donijela i za NK Cibaliju i KK Zadar. Preblikovanja u dionička društva trebala bi značiti financijsku konsolidaciju sportskih društva, a  najpoznatiji takav postupak u Hrvatskoj bio je onaj u Hajduku, ali  klubu nije donio financijski mir. 


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel nada se ipak da  u NK Rijeci slijedi stabilnije razdoblje nakon ulazak Gabrielea Volpija  u klub. S obzirom na vrijednost kluba pretvaranje  više od 16 milijuna kuna potraživanja u udjel Grada značilo bi, objašnjava Obersnel, da bi Grad Rijeka u Klubu imao 80-postotni udio, ali  onda slijedi i »podmirivanje obveza prema bankama«. Kako je taj financijski dio pao na teret Volpija,  pa kad se to ukalkulira, gradski udio u  NK Rijeci, procjenjuje Obersnel pada na 25 do 30 posto. Uz to obveza Grada Rijeke je i da klubu omogući korištenje gradskog stadiona bez naknade.


– Nadam se da će ovaj model klubu donijeti  višegodišnju stabilnost. Nama nije cilj da se gradski proračun puni zaradom od kluba, ali isto tako želimo da se klub samostalno može financirati i da  posluje bez potresa, poručuje Obersnel. 




Uz to što je Vladina odluka uvjetna, odnosno zahtijeva početak preoblikovanja, ona pred Grad Rijeku stavlja i još jednu obvezu. Ako ikada krene prodati svoj udio u Klubu  morat će u državni proračun uplatiti 30 posto od kuporodajne cijene.