Reprezetativac o SP u Brazilu

Eduardo da Silva: Jednom se rodiš i živiš za ovo što će mi se dogoditi!

Marko Cvijanović

Mogao sam samo sanjati ovako nešto. Da igram za hrvatsku reprezentaciju u mom rodnom Brazilu. Znate kolika je u promilima bila mogućnost da se to dogodi, a eto, ipak se dogodilo – kaže Eduardo da Silva



RIJEKA Ostala su četiri dana do ždrijeba skupina Svjetskoga nogometnoga prvenstva domaćin kojemu će iduće godine biti Brazil. Hrvatska će u petak 6. prosinca u Costi do Sauipeu saznati svoje protivnike i brazilske destinacije. Jedan od onih reprezentativaca koji će pomnije od ostalih pratiti ples kuglica jamačno je Eduardo da Silva, koji živi za nastup u rodnom Brazilu.


– Baš tako! – kaže Eduardo. – Znate, kad sam dolazio u Hrvatsku kao jako mlad u potrazi za svojom nogometnom srećom, mogao sam samo sanjati ovako nešto. Da igram za hrvatsku reprezentaciju u mom rodnom Brazilu. Znate kolika je u promilima bila mogućnost da se to dogodi, a eto, ipak se dogodilo. Jednom se rodiš i jednom živiš za tako nešto. Igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Naravno, sa mojom Hrvatskom, koja mi je puno toga dala. Posebno se veselim tome. Istračti na Maracani? Eh, pa ne mogu baš sad sve tražiti…  

Manaus i komarci


Hoće li barem u vašem rodnom kvartu u Rio de Janeiru biti hrvatskih navijača?


– Sve dok ne budemo igrali protiv Brazila, ha, ha, ha… U Bangu, mom rodnom kvartu, svi će pratiti Hrvatsku, kao što su me pratili tijekom cijele moje karijere. Međutim, posebno su pratili baš ovaj posljednji kvalifikacijski ciklus s obzirom na činjenicu da smo se Hrvatska i ja borili za nastup u Brazilu. Naravno, očekivali su da ćemo se plasirali i obećali da će navijati za Hrvatsku. Ponavljam, dok se ne susretnemo s Brazilom. I mnogi mi šalju poruke u smislu: Ako budu igrali Brazil i Hrvatska, neka Brazil pobijedi 3:2, a ti postigni oba pogotka za Hrvatsku.





 Poslije uzvratne utakmice s Islandom izjavili ste da će momčad popiti 700 piva. Da li se to dogodilo?


 – Malo sam se šalio, zapravo sam na taj način htio odgovoriti onim islandskim novinarima koji su uoči utakmice nekorektno pisali o nama da smo u Reykjaviku popili 70 piva. E, kad smo se plasirali u Brazil rekao sam da ćemo popiti 700 piva, ha, ha… Ja ne bih mogao više od dvije, vjerujte. Međutim, itekako smo proslavili ovaj veliki trijumf hrvatskog nogometa. Napravili smo veliku stvar, Hrvatska će od neovisnosti osmi put igrati na velikom natjecanju. To je strašna stvar.



Koje protivnike i gradove domaćine priželjkujete uoči ždrijeba skupina svjetske smotre ovoga petka?


– Naravno da bih volio sve utakmice igrati u Rio de Janeiru, ali to je nemoguće. Postoji nekoliko gradova u kojima bih volio igrati, recimo Sao Paulo, Salvador u Bahiji odakle su »dinamovci« Etto i Sammir, ali i Porto Alegre na jugu, Belo Horizonte. To su pravi gradovi za navijačko uživanje, ali i klimatski vrlo pristupačni za to doba godine. Iskreno, ostale ne poznajem baš tako dobro, Brazil je jako velika zemlja, kao cijela Europa. Primjerice, o Manausu ne znam ništa, osim da je u Amazoni, gdje ima jako puno komaraca i stalno pada kiša.


Kakvo vrijeme očekivati u Brazilu u lipnju i srpnju?


 – U tom razdoblju zna se dogiditi i da dvadesetak dana bude sunce bez ijednog oblaka, bez obzira što u to vrijeme već dolazi zima. U večernjim satima bit će, recimo, između 15 i 20 stupnjeva, a preko dana temperatura može narasti i do 30 stupnjeva. Ako bude oblačno ili kiša temperature mogu biti malo niše, otprilike do 25 stupnjeva, što je OK za igru. Trebali bi biti idealni uvjeti za igru. To govorim o ovim gradovima koje sam prethodno spomenuo. Moguće je da će, s obzirom da će se utakmice u skupini igrati u različitim gradovima , temperature varirati od grada do grada, jedino to eventualno može predstavljati neki problem.  

Dobar provod


Što preporučate onim hrvatskim navijačima koji odluče krenuti prema Brazilu?


– Mogu im samo reći da će uživati u Brazilu. Doživjet će fenomenalnu atmosferu na brazilskim stadionima i među brazilskim navijačima, ali i u brazilskim gradovima. Uživat će u dobrom provodu, u odličnoj hrani i piću. Istina, u Brazilu je u zadnje vrijeme sve poskupilo, nije više jeftin život kao nekad, ali cijene će još uvijek biti prihvatljivije nego u nekim europskim zemljama. Međutim, Brazil se strašno razvija na svim poljima, pogotovo u ekonomskom smislu. Ma, za svakoga će se naći ponešto.



Nedavno je vaše ime spomenuto u kontekstu novih pojačanja milanskog »Intera«?


– Čuo sam o tome samo iz medija. Lijepo je kad te spominju u kontekstu jednog tako velikog kluba, ali ja stvarno ne znam ništa o tome. Imam ugovor sa »Šahtarom« do lipnja pa ćemo vidjeti. Meni je dobro u »Šahtaru«, ali naravno da puno veću težinu imaju golovi u Serie A nego u ukrajinskom prvenstvu.



Treba li strepiti od kriminala na brazilskim ulicama?


 – Znam da svi imaju predrasude kad je Brazil u pitanju, svašta se priča i čuje. Treba biti iskren, Brazil ima problema s kriminalom, ali kriminala ima svugdje. Navijači će u svakom slučaju dobiti preporuku koje dijelove gradova treba izbjegavati, ali osiguranje će biti iznimno dok bude trajalo prvenstvo. Mislim da će sigurnost navijača biti na visokoj razini, kontrole će na stadionima i oko njih biti vrlo rigorozne. U tom smislu nitko se ne mora bojati da će mu se nešto ružno dogoditi u Brazilu. Uvjeren sam da će se svi navijači, kad se budu vraćali iz Brazila, vraćati kućama puno pozitivnih dojmova i dragih uspomena. Vjerujte, bit će to fantastično prvenstvo.


Što Hrvatska može u Brazilu?


– Naravno da bismo svi mi voljeli izvući solidnu skupinu u kojoj možemo izboriti plasman u drugom krugu. Međutim, činjenica je da naša momčad bolje igra protiv jačih protivnika. U tom kontekstu možda ne bi bilo loše izvući nešto jače protivnike. Recimo, ja sam uvjern da mi možemo igrati ravnopravno s Nijemcima i pobijediti ih, ali uoči te utakmice svi će Nijemce predstaviti kao favorite. A kad bismo igrali protiv neke južnoameričke reprezentacije, a da to nisu Brazil i Argentina, svi bi u Hrvatskoj već unaprijed upisivali pobjedu. A nama baš ti Južnoamerikanci ne odgovaraju po stilu igre.