Šuker poslao čestitku

Blatter ostao predsjednik FIFA-e. protukandidat odustao

Hina

Reuters

Reuters



ZUERICH – Švicarac Sepp Blatter (79) ostaje i naredne četiri godine predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) nakon što je na izbornom kongresu u Zuerichu njegov jedini protukandidat jordanski princ Ali bin Al Hussein odustao od kandidature poslije prvog kruga tajnog glasovanja.


Blatter u prvom krugu nije uspio skupiti potrebnih 140 od ukupno 209 glasova, ali je dobio 133 glasa, a Ali 73, uz tri nevažeća listića. Blatter je tako dobio peti mandat na čelu FIFA-e, na čijem je čelu od 1998. godine, ali je njegov izbor zasjenio skandal s uhićenjima bivših i sadašnjih visokih dužnosnika FIFA-e, koji su privedeni u Zuerichu dva dana prije izbora pod optužbama koje uključuju korupciju i pranje novca.


FIFA proživljava najgore trenutke od osnutka prije 111 godina, sumnja se da su prilikom dodjele domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru članovi FIFA-e dobili mito, a zbog najnovijeg skandala čelnu organizaciju svjetskog nogometa napuštaju i sponzori.




»Nogomet se sastoji od emocija koje moraju opstati. Moramo popraviti svoj ugled i to moramo učiniti već od sutra. Oni koji su sudjelovali u kriminalnih aktivnostima, ako ih sud osudi, trebaju snositi odgovornost, ali oni nisu FIFA«, kazao je Blatter u Zuerichu, no vremešni Švicarac nema razloga za veliko slavlje nakon reizbora.


Predsjednik UEFE Francuz Michel Platini je prije samih izbora zaključio kao postoji mogućnost da će UEFA svoje klubove maknuti iz natjecanja pod okriljem FIFA-e. Kao mogućnost se spominje i da europski članovi istupe iz Izvršnog odbora FIFA-e, a na kongresu u subotu predstoji i odluka o broju mjesta za europske reprezentacije na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine. Vjeruje se da je velika većina europskih saveza glasovala protiv Blattera, a Švicarac je pokupio većinu glasova iz Afrike, Azije i Južne Amerike.


Odmah nakon izbora reagirala je i Bijela kuća, čiji je glasnogovornik Josh Earnest izjavio kako »odluka o predsjedniku FIFA-e ostaje članovima te organizacije, od koje cijeli svijet očekuje korjenite promjene«. Upravo su na optužnicu američkog ministarstva pravosuđa uslijedila uhićenja u Zuerichu.


Davor Šuker čestitao je Seppu Blatteru na ponovnom izboru na mjesto prvog čovjeka Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), objavljeno je na web-stranici HNS-a.


Blatter je u prvom krugu glasovanja u Zuerichu dobio 133 glasa svjetskih nogometnih asocijacija, nakon čega se njegov protukandidat Ali bin al-Hussein povukao uoči drugog kruga.


»Čestitam predsjedniku Seppu Blatteru na novom mandatu na čelu Fife. Glasovanje je pokazalo da Blatter ima podršku većeg dijela nogometnog svijeta i to treba respektirati. FIFA je svjetska nogometna organizacija i dosadašnje rukovodstvo očito je uspješno dosegnulo sve kontinente koji dobivaju jednakost i ravnopravnost kakvu zaslužuju«, komentirao je izbore Šuker.


»Predsjednik Blatter sada ima novi mandat ispred sebe, mandat koji je izvrsna prilika da se FIFA suoči sa svim izazovima i izliječi ranu koja brine svjetsku nogometnu obitelj. Integritet, transparentnost i pozitivan imidž moraju biti važni Fifi kako bi zaštitila i dalje razvijala nogometnu Igru. Želim predsjedniku Blatteru da uistinu odradi mandat onako kako je najavio u svom govoru, i u tom radu priželjkujem mu puno sreće i uspjeha«, poručio je na kraju Šuker.