Trenerska demagogija

ZA SVE JE KRIV MATJAŽ KEK! Igor Bišćan počeo je gubiti živce i izbjegavati pitanja koja se nameću sama od sebe

Portal Novilist.hr

Matjaž Kek/Foto Arhiva NL

Matjaž Kek/Foto Arhiva NL

Bišćan je na presici vrlo nekorektno zakačio svojega prethodnika iako za to nije imao nikakvog razloga. Nije Kek kriv zbog toga što su se igrači počeli žaliti na Bišćanov rad novinarima.



RIJEKA Trener Rijeke Igor Bišćan održao je presicu čak tri dana uoči susjedskog derbija u Puli na kojoj se prema očekivanjima više pričalo o Hajduku i krizi rezultata i igara u koju je upala njegova momčad. Bišćan je počeo presicu mirno, a onda počeo gubiti živce svakim neugodnim pitanjem koja se logično nameću trenerima čije momčadi su dugo bez pobjede, ali što je još bitnije bez prepoznatiljive igre. Osim toga i sam Bišćan je priznao da on i njegovi suradnici nemaju odgovor na brojne ozljede koje ih prate od prvih priprema koje su imali priliku samostalno odraditi, onih prošle zime, a posebna tema su nagli padovi momčadi u nastavcima utakmice na trkačkom planu.


Vrhunac presice na Rujevici bilo je pitanje kako trener Rijeke komentira anonimnu izjavu jednog prvotimca objavljenu u jedinom sportskom dnevniku “da su igrači kod bivšeg trenera trenirali kao babe, a igrali kao konji, a sada treniraju kao konji, a igraju kao babe”. Bišćan se prvo pokušao izvući da ne prati medije, a onda je vrlo nekorektno zakačio svojega prethodnika iako za to nije imao nikakvog razloga. Nije Matjaž Kek kriv zbog toga što su se igrači počeli žaliti na Bišćanov rad novinarima!


– Kad me sad tako to pitate, zar vi mislite da bih ja bio ovdje da su igrači trčali kao konji? Mislite da bih ja bio trener Rijeke? – rekao je Bišćan – To su sad stvari iz sfere rekla-kazala, može biti i ne mora biti istina, a s druge strane igrači mogu izvući i pozitivno iz toga jer im možda nije jasno i nema neke logike. Ako treniraš jako, a na terenu trčiš slabo – to nema baš nikakve logike i nisam nikad čuo da neka ekipa trenira slabo, a da trči dobro.




Bišćanu niti jedan zaključak ili pitanje onih koji kritiziraju njegov rad nemaju logike, a s druge strane ni sam nema odgovor na brojna vruća pitanja već nudi klasične demagoške odgovore od kojih nitko nema koristi. Čim prije se trener Rijeke suoči s problemima i počne ih riješavati tim prije će se momčad vratiti pobjedama. Nužna je pritom i doza samokritike, Bišćan zaboravlja da ima brojke zbog kojih bi odavno već pali trener Dinama ili Hajduka, a i treneri Rijeke su u Miškovićevoj eri nerijetko morali polagati račune nakon što su imali ovako mršavi niz iza sebe. Ne treba se tješiti s time da nije puno gubio. Remi s Interom, Osijek ili Hajdukom na Rujevici mnogi su doživjeli kao poraze posebno kada se uzmu okolnosti u kojima su te utakmice odigrane.


Zapravo, Bišćan je potpuno u pravu: za sve kriv je Matjaž Kek koji je očito (pre)visoko podigao kriterije za svojega mandata na Kantridi/Rujevici. Nije to lako pratiti!