Sopićeva desna ruka

Radomir Đalović uoči ključne utakmice: “Niti jače momčadi od Dinama na Rujevici ne bi bile favoriti”

Denis Frančišković

Radomir Đalović/Foto Arhiva NL

Radomir Đalović/Foto Arhiva NL

Ako želimo biti prvaci, a želimo, moramo pobijediti Modre - kaže pomoćni trener Bijelih



RIJEKA  Rujevica je naoko mirna, a opet u nekoj mobilizaciji. Ulaznice su razgrabljene i stadion je sedmi put ovog proljeća rasprodan, a mediji su željni izjava i razmišljanja igrača i struke kao nikad dosad ovog prvenstva. No, sa strane momčadi sve ide svojim tijekom, priprema kao i za svaku drugu utakmicu, ali opet drugačija. Rijeka je napravila veliki kiks u Kranjčevićevoj i propustila Dinamo dočekati s dva boda prednosti ili u najmanju ruku bodovno izjednačena s Modrima. Ona dva zlatna riječka boda prednosti neočekivano su lako »isparila«, Dinamo je iz minusa došao u plus od boda i prebacio breme imperativa na riječku stranu.


Stoga je i glavni zadatak Željka Sopića bilo vraćanje igrača, ali i malo narušenog ozračja u »početne postavke«. Igrači redom govore o »lošem danu« i spremnosti u iskupljenje. Nakon radnog ponedjeljka koji su ispunili jutarnjom utakmicom s Opatijom, a potom i druženjem s navijačima na Korzu, utorak je bio slobodan dan za sve. U šokantnoj utakmici jedina dobra stvar za Bijele bila je što niti jedan igrač nije zaradio treći žuti karton. Ali nije niti Dinamov u srazu s Varaždincima te se očekuje da će na Rujevici Željko Sopić i Sergej Jakirović posegnuti za najjačim snagama.


– U ponedjeljak smo imali sastanak, trening i utakmicu. Dogodio se taj poraz u nezgodnom trenutku i što je, tu je. Imali smo loš dan, napravili smo analizu i sigurno da sve ovo nije ugodno u datom trenutku i četiri kola prije kraja – kaže Radomir Đalović, pomoćni trener Bijelih. – Ali ako hoćemo biti prvaci, moramo pobijediti Dinamo. Naravno, probat ćemo se iskupiti za ovaj poraz i dobiti Modre te zadržati prednost na ljestvici.


Blackout




U Kranjčevićevoj je posebno loše odigrala obrana koja je na neki način ovog proljeća bila zaštitni znak momčadi. Od čvrstog bedema oko Labrovića koji također nije imao svoj dan, ispred riječkog kapetana sve je više nalikovalo »ementaleru«. Ali niti veza, posebno u nastavku susreta, nije se nametnula, naprotiv Lokosi su odnijeli sve odbijance i stvorili ispred sebe puno praznog prostora.


– Nismo loše odigrali utakmicu, imali smo dvije, tri izgledne situacije preko Ivanovića i Fruka, ali posrnuli smo tamo gdje smo bili najjači. Iz ubačaja i kornera primili smo golove. Bio je to neki »blackout«, trenuci nepažnje bez obzira koliko smo sve vježbali i trenirali. Dođe takav dan. Vjerujem da je to prošlost i sada je na nama da se iskupimo u najvažnijoj utakmici sezone.


Četiri su kola do kraja, ali svi vide ovu utakmicu kao odlučujuću. Bez obzira na to što i jedni i drugi igraju još s Osijekom, Dinamo u Maksimiru, Rijeka u Opus Areni.


– Ako pobijedimo Dinamo i odemo na dva boda prednosti, mislim da nećemo više ispustiti do kraja tu prednost. Psiha igrača? Vjerujem da sve ovo neće djelovati na igrače, oni su već pokazali cijele sezone da su stabilni i čvrsti. I na zemlji. Imali smo dugi niz pobjeda i neporaženosti i poraz je kad-tad morao doći. Najbitnije ga je što prije arhivirati – naglašava Đalović.


Vjetar u leđa


Dinamo je svoju šansu vrebao iz prikrajka, konstantno puhao za vratom Bijelima i konačno preuzeo vrh ljestvice. Zapravo, stalno se nekako čekao kiks suparnika, onaj prvi bio je riječki. Je li i kobni, pokazat će vrijeme…


– Dinamo je dobar, posebno zadnjih šest, sedam utakmica. Stabilizirali su se i igraju zapaženo te su vidno podigli formu. Ali, ako želimo biti prvaci, a želimo, moramo pobijediti Dinamo. Niti jače momčadi na Rujevici ne bi bile favoriti, imamo svoj cilj i znamo što nam je činiti. Moramo pobijediti.


Rujevica je »zapečaćena« jednom rječju – rasprodano. Uz 400 navijača Dinama očekuju se i potpuno ispunjene tribine i popunjene praznine, poglavito na istočnoj tribini.


– O podršci je suvišno i govoriti. Pun stadion bit će dodatni vjetar u leđa našoj momčadi. Puno će to značiti našoj mladoj momčadi. Dobro je i što su svi igrači na dispoziciji i nemamo kartoniranih. Ako je nešto dobro u tom porazu je to što smo svi ostali na okupu i svi konkuriraju za nedjeljni derbi – zaključuje Đalović.


Pred Rijekom je veliki izazov, ali Dinamo nije nepobjediv iako je dvaput slavio (1:0) ove sezone uz jedan remi (2:2) baš na Rujevici. Sopićevi igrači znali su izvući najbolje i kad nije išlo. No, generalno, bit će to utakmica sličnog intenziteta, kao i ona s Lilleom. Vjerojatno šahovska, s brojnim taktičkim varijantama i zamislima dvaju trenera. Sopić sve zna o Dinamu, Jakirović još i više o Rijeci.


Raspored

33. kolo


Rijeka – Dinamo              5. svibnja       19.30


 


34. kolo


Varaždin – Rijeka              11. svibnja       17.00


Dinamo – Osijek              11. svibnja       19.30


 


35. kolo


Slaven Belupo – Dinamo       18. svibnja       19.10


Osijek – Rijeka              19. svibnja       19.30


 


36. kolo


Rijeka – Slaven Belupo       25. svibnja       19.00


Dinamo – Rudeš              25. svibnja       19.00