Toni Fruk

Veznjak Rijeke uoči utakmice sezone: “Nikad nisam dobio Dinamo, nedjelja je savršen dan za to”

Denis Frančišković

Toni Fruk/Foto PIXSELL

Toni Fruk/Foto PIXSELL

Iskustvo je malo na strani Dinama, ali oni ne mogu imati veću želju od nas - kaže Toni Fruk



RIJEKA  Rijeka – Dinamo, Rujevica, večeras 19.30… Pa tko koga, kako naglašava Željko Sopić, trener Rijeke. Sudar vodećih Modrih s bodom plusa i drugoplasirane Rijeke na neki način je šlager sezone i utakmica koja bi mogla odlučiti budućeg prvaka. Ili barem usmjeriti završnu bitku. Jasno, sve u slučaju pobjede jedne od momčadi, Rijeka bi otišla na dva, Dinamo na četiri teško dostižna boda prednosti. No, obje momčadi za protivnika još imaju Osijek, Modri u Maksimiru, Bijeli u Opus Areni. Remi ne donosi ništa novo, ostaje ista, meta isto odstojanje. Premda podjela bodova više odgovara Zagrepčanima.


Rijeka se teškim porazom od Lokomotive dovela u situaciju naglašenijeg imperativa, ali i dalje ima sve u svojim rukama. Dinamo je preuzeo ulogu lokomotive, nakon što je dugo vremena bio drugi, pa i treći vagon prvoligaške kompozicije. Hajduk je otpao ranije od očekivanog i mnogi su mišljenja da je jedna ovakva utakmica najbolja za odluku o prvaku. Premda i Osijek u lovu na Europu ima svoju računicu.


– Čeka nas utakmica s jako velikim ulogom koju, mogu reći, većina naših igrača i nije igrala. Iskustvo je malo na strani Dinama, ali oni ne mogu imati veću želju od nas – kaže Toni Fruk, središnji vezni igrač Bijelih i najbolji asistent lige koji je uoči sezone bio baš na meti Modrih. – Istina, nikad nisam pobijedio Dinamo, ni kad sam bio u Gorici i nedjelja je savršen dan za to, da to popravim. Prije bih rekao da kod nas postoji jedan dodatni motiv nego pritisak. S obzirom na to da smo dugo u vrhu, trebali smo već dosad skinuti taj pritisak. Ne bi trebalo biti nikakve treme, već jednostavno treba uživati u igri. Ovo je jedan veliki test za cijelu sezonu. Koliko god smo dosad igrali lijepo i dobro, nakon večerašnje utakmice piše se samo rezultat.


Veza i sreća




Poraz od Lokosa došao je u najgore vrijeme za Riječane. Momčad nije bila niti izbliza na očekivanoj razini, a presudili su prekidi i loše reakcije uže obrane. Ali bio je to loš dan cijele momčadi.


– Ne bih rekao da je taj poraz ostavio nekakvog negativnog traga. Ako nam je trebao šamar, došao je u pravo vrijeme. I mi i Dinamo imamo sve u svojim rukama. Vidjet ćemo tko je bolji.


Prva utakmica na Rujevici bila je poprilično incidentna (2:2) i s puno naboja. Može li se opet očekivati nešto slično?


– Možda malo s Dinamove strane. Mi stvarno nemamo prostora za kalkulacije, igra nam samo jedan rezultat. Igrat ćemo maksimalno napadački. Sad više nema one »samo da se utakmica ne izgubi«. Vjerujem da će se Dinamo postaviti na sličan način i pokušat nas izbaciti iz takta i koncentracije. Nema druge, moramo se tome oduprijeti.


Fruk je igrač središnjice i kreator. Riječka veza, dojam je, ima više finoće, igra kombinatornije, dok Dinamova djeluje goropadnije i agresivnije.


– Svako ima svoj stil igre, a Dinamo u veznoj liniji ima iskusne igrače, poglavito Mišića. Želimo pokazati da iskustvo nije uvijek prednost, a i igrali smo cijelu sezonu na vrhunskoj razini.


Modri u zadnje vrijeme preferiraju sustav s dva napadača. Središnjica bi mogla biti natrpana igračima. Je li šansa Rijeke dosta ranjiviji desni bok Dinama?


– To je malo više pitanje za analitičare. Mislim da neće odmah zaigrati u sustavu 3-5-2. teško je govoriti koji je dio ranjivi, bok ili braniči. Jednom imaju loš, drugi put dobar dan. Za to se ne možemo hvatati, najvažnije je da naši redovi maksimalno dobro funkcioniraju. A onda gdje procuri…


U posljednje vrijeme u redovima gostiju zapaženo igraju Gabriel Vidović i Martin Baturina, Frukovi suigrači iz reprezentacije.


– Njih dvojica igraju jako dobru sezonu, pogotovo sad na kraju, vrhunski su igrači i bit će zanimljivo s njima se nadmetati. Nadam se da ću ja biti sretniji na kraju utakmice od njih – dodaje Fruk.


Otvorena utakmica


Rijekina momčad je mlada. Koliko se radilo na psihološkoj pripremi i nastojanju da se ne »izgori« u pristupu i želji?


– To smo već doživljavali ove sezone. Nismo smjeli izgubiti utakmicu na Poljudu kad smo bili na minus tri. Struka i treneri su tu da nas drže na zemlji. Vjerujem da ćemo ostvariti svoj cilj u ovoj utakmici, dosad nas je Dinamo ganjao, sad su oni lovina i želimo se opet vratiti na prvo mjesto.


Na gostima je manji imperativ, ali kalkulacije oko igre na remi sigurno su ono što ne želi Sergej Jakirović.


– Ako momčad ide na bod, protivnik obično uzima svoje. O tome se eventualno može razmišljati od 70. minute. Zato očekujem stvarno otvorenu utakmicu. Ova utakmica možda neće odlučivati, ali psihološki može jako puno značiti. Ona je ipak najvažnija utakmica sezone. Normalno da je lakše ići u Osijek ako pobijedimo Dinamo nego ako izgubimo.


Broj reprezentativaca u reprezentaciji povećao se s 23 na 26 igrača. Ova utakmica bit će gledana na sve četiri strane svijeta, a bit će i motiv potencijalnim reprezentativcima.


– I dosad su naše utakmice bile praćene. Nemam dodatnog pritiska, samo dodatni motiv da se dokažem. Vjerujem da će svi uživati u utakmici, a da ćemo mi na kraju biti sretniji – zaključuje Fruk.



Standings provided by Sofascore