Uoči utakmice s ''Rijekom''

Tko nas čeka u Europi: Istanbul Basaksehir neće biti u punoj formi

Ivan Volarić



RIJEKA Nogometaši »Istanbul Basaksehira« upisali su protiv »Karlsruhera« i treći poraz bez postignutog pogotka u trećoj pripremnoj utakmici tijekom austrijskih priprema. Suparnici »bijelih« u trećem pretkolu Europske lige u subotu se vraćaju u Istanbul (dan ranije će odigrati još jednu utakmicu protiv jednog njemačkog niželigaša u Austriji) gdje bi idućeg četvrtka trebali ugostiti igrače »Rijeke«. »Viktoria Plzen«, »Jilhava Visočna« i »Karlsruhe« momčadi su koje su svladale ekipu trenera Abdullaha Avcija na igralištima u okolici Salzburga i sasvim sigurno otkrile neke stvari izaslanicima trenera »bijelih« Matjaža Keka. Trener turske momčadi izvrtio je u posljednjoj test utakmici dvadesetak igrača, no oni koji malo bolje poznaju momčad »Istanbul Basaksehira« tvrde da tu nema prostora velikim iznenađenjima. Najveći dio udarne jedanestorke je poznat. Uostalom, lanjska momčad je samo nadograđena s nekoliko novih imena koja se tek moraju izboriti za svoje mjesto u momčadi.


Brazilci


Bez obzira što nije branio prošloga utorka na vratima se očekuje reprezentativni vratar Volkan, ispred njega obrana predvođena dvojcem Epureanu – Irtendun. Ispred njih djeluje dvojac defanzivnih veznjaka Emre – Takdemir, a onda tri polušpice s desna: Višća – Mossor – Doka. Iako je u vršku napada utakmicu počeo dvometraš Bakdat, trener istanbulskog prvoligaša najčešće na to poziciji koristi Talijana Napoleonija (dijelo je svlačionicu grčkog Atromitosa s Velimirom Radmanom) ili Albanca Cikalesshija, kojega navijači »Rijeke« pamte dok je igrao za »Split«.


Duša momčadi je prekaljeni veznjak i kapetan momčadi Emre Belozoglu. I u 35. godini igrač s gotovo sto nastupa za tursku vrstu odiše znanjem i autoritetom kojim vodi momčad. Desna ruka bivšem prvotimcu »Galatasaraya«, »Intera«, »Newcastlea«, »Fenerbahčea« i »Atletico Madrida« je još jedan relativno iskusni igrač – turski reprezentativac Mahmut Tekdemir (28). Od njih dvojice polazi puno toga u igri »Istanbul Basaksehira«, kao što puno toga u završnici ovisi o onome što napravi brzonogi Edin Višća na desnom krilu. Reprezentativac BiH najbolji je strijelac turske momčadi i velika opasnost za »bijele«, posebno njezin tradicionalno ranjivi lijevi bok. Brazilac Doka Maduiera (stigao je iz Litex Loveča) igra na lijevom krilu, a njegov sunarodnjak Marcio Mossor je, čini se, ipak bliže mjestu srednje polušpice od Šveđanina Samuela Holmana, koji je ovoga ljeta stigao iz »Fenerbahčea«.


Ranjiva zadnja linija




Sva trojica zašli su duboko u tridesete godine, a nisu pokazala previše u test utakmicama kraj Salzburga. Možda i zbog toga jer je više nego očito da je Avcijeva momčad u fazi napornih treninga. Tursko prvenstvo počinje za malo manje od mjesec dana i potpuno jasno je da igrači »Istanbul Basaksehira« neće prvu utakmicu s »Rijekom« dočekati u optimalnom fizičkom stanju. Osim te činjenice »Rijeka« svoje šanse može tražiti i na prilično statičnoj zadnjoj liniji koju predvodi 29-godišnji Moldavac Epuranu i povremeni turski reprezentativac 32-godišnji Bekir Irtedun. Ne djeluju prebrzi na nogama, osim toga njihovi centimetri im nisu jamstvo da će kvalitetno zaštiti zračni prostor jer bekovi (Albayara, Ugur Ucar…) vole zaboraviti na prostor ili igrača koji im ulazi iza leđa. Utakmicu protiv njemačkog drugoligaša preskočio je i slovenski veznjak Rotman, no on definitivno ne bi smio nikoga u riječkim redovima iznenaditi, a posebno ne trenera Matjaža Keka. Rotman je rođeni Mariborčanin, koji je prije odlaska u Tursku igrao u »Rudaru« iz Velenja i »Aluminiju« iz Kidričeva.