Pozadinu transfera

Sportski direktor Rijeke Srećko Juričić: ‘Ristovski i njegov agent kategorički su odbijali produženje ugovora’

Marko Cvijanović

PUNE RUKE POSLA – Srećko Juričić / Snimio Ivica TOMIĆ

PUNE RUKE POSLA – Srećko Juričić / Snimio Ivica TOMIĆ

U lipnju smo se u Milanu sastali sa Stefanom i njegovim agentom želeći razgovarati o produljenju ugovora, ali oni su na taj naš prijedlog odgovorili riječima: »Ne želimo pregovarati do kraja prijelaznoga roka«. Čak su nam poslije slali poruke da Stefan više neće igrati i trenirati ako se odmah ne realizira njegov transfer u »Sporting«, a da o novom ugovoru uopće neće razgovarati – kaže Juričić



RIJEKA Naprasni odlazak Stefana Ristovskog u »Sporting« uoči dviju odlučujućih utakmica »Rijeke« za plasman u Ligu prvaka protiv »Olympiakosa« donio je sa sobom niz pitanja. Direktor riječkoga prvoligaša Srećko Juričić odgovarao je jučer na ista u hotelu »Admiral«.


– Kao prvo, dopustite da tehnički način na koji je Ristovski otišao u »Sporting« ostane dijelom poslovne tajne. Izabrali smo način koji je ovom transferu bio najprimjereniji i ne bih želio ulaziti u detalje.


Jeste li zadovoljni iznosom transfera? Je li transfer za jednog od najboljih igrača šampionske »Rijeke« mogao biti veći od 2,25 milijuna eura?




– Kao prvo, moje je mišljenje da je transfer vrlo povoljan za »Rijeku« s obzirom da Ristovski igra na poziciji beka i da je prošao dvadesetpetu godinu. Dakle, u tim okolnostima ovaj je transfer vrlo povoljan. Uostalom, spada u neke od naših najvećih transfera. Dakle, vrlo smo zadovoljni iznosom. Svjesni smo koliko je Ristovski značio našoj momčadi, bio je jedan od naših najboljih igrača u posljednje dvije godine, ali tržište diktira uvjete. Golgeter ili pravi vezni igrač uvijek će imati veću cijenu od beka, to je jednostavno tako.


Zašto Ristovski nije otišao tek poslije važnih utakmica protiv »Olympiakosa«?


– Dakle, »Sportingova« ponuda stigla je dva dana prije uzvratne utakmice sa »Salzburgom«. Želja čelnika »Sportinga« bila je da Ristovski isti dan leti za Lisabon. Naravno da mi na to nismo mogli pristati i napravili smo maksimalan napor da Ristovski odigra tu utakmicu protiv »Salzburga«. Tako je i bilo. »Sporting« je poslije te utakmice opet inzistirao da Ristovski odmah krene prema Lisabonu, a nama je, naravno, opet bio cilj da on odigra i obje utakmice protiv »Olympiakosa«. Pokušali smo stvarno sve da tako i bude, ali »Sporting« nije htio pristati ni u kom slučaju. Čak smo im ponudili i financijsku kompenzaciju i to u velikom iznosu da Ristovski odigra još te dvije utakmice protiv »Olympiakosa«, ali nije prošlo.


Jedino rješenje


Dakle, niste željeli riskirati da transfer propadne inzistirajući da igrač odigra još te dvije utakmice?


– Upravo tako. Ostalo je dvadeset dana do kraja prijelaznoga roka, a i igrač i njegov agent silno su željeli da se ovaj transfer ostvari. »Sporting« je veliki klub i željeli su da se taj transfer realizira. Nitko ne zna da li bi za Ristovskog stigla još neka druga ponuda, ali ponavljam –  Stefan i njegov agent inzistirali su na odlasku. Jednostavno, nisu željeli da taj transfer propadne.


Očito ni »Rijeka« nije željela da transfer propadne?


– Kada smo dobili tu ponudu i vidjeli kako stoje stvari, ostvarenje tog transfera bilo je jedino rješenje. Stefan i agent su željeli odmah otići, bez obzira što smo mi ponudili tu financijsku kompenzaciju. Mogli smo se jedino zainatiti i odustati od posla, ali to nikome nije bilo u interesu.


Je li istina da u posljednje vrijeme niste nudili Ristovskom novi ugovor?


– Dakle ovako, ja doista cijenim Ristovskog, prirastao je srcu svima nama u klubu i oko kluba, zajedno smo ostvarili ove velike rezultate, ali istina je da smo se u lipnju sastali s njim i njegovim agentom i htjeli razgovarati o novom ugovoru. Stefan i njegov agent su, međutim, na taj naš prijedlog odgovorili riječima: »Ne želimo pregovarati do kraja prijelaznoga roka«. Nismo htjeli iskoristiti neke nepopularne metode, ipak je Stefan naš trofejni igrač koji je u svakoj utakmici davao sve od sebe, smatrali smo da ćemo se u dogledno vrijeme dogovoriti. Čini se, međutim, da su Stefana izmanipulirali agenti. Oni su nam čak slali poruke da Stefan više neće igrati i trenirati ako se odmah ne realizira njegov transfer u »Sporting«, a da o novom ugovoru uopće neće razgovarati.


Po tome ispada da su vas ucjenjivali?


– Poslije su taj svoj nastup ublažili i rekli da će igrač normalno trenirati i igrati, ali da novi ugovor neće produljivati.


Da li je uopće postojala mogućnost da Ristovski ostane u klubu još jednu sezonu?


– Svakako. Imali smo namjeru produljiti s njim ugovor na još tri godine, ali stigla je ponuda od »Sportinga«.


Spremne zamjene


Jeste li imali spremnu alternativu s obzirom da je bilo očekivano da Ristovski napustiti klub?


– Za svako mjesto u momčadi imamo tijekom prijelaznoga roka spremne igrače koji bi mogli zamijeniti one koji će eventualno otići. Međutim, prijelazni rok traje dugo, igrači odlaze i situacija se mijenja. Igrač koji je u početku bio dostupan, u jednom trenutku više nije. I onda treba krenuti ispočetka.


Hoće li »Rijeka« do kraja prijelaznoga roka reagirati s obzirom na odlazak Ristovskog ili ćete se okrenuti unutarnjim rezervama?


– Na toj poziciji u ovom trenutku imamo dva kvalitetna igrača, Vešović je u svojim prethodnim klubovima igrao beka, baš kao i Martić. Dakle, na toj smo poziciji pokriveni. Budući da se Vešović iskazao i na nekim drugim pozicijama u momčadi, radimo na tome da poziciju beka dodatno pokrijemo i osnažimo. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.


Dakle, Martić, koji je bio na odlasku, možda ipak ostane na Rujevici?


– Vrlo je teško igraču koji čeka priliku pored Ristovskog i Vešovića,  Martiću nije bilo lako biti njihovom alternativom. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati ovih zadnjih petnaestak dana prijelaznoga roka.


Kako ste zadovoljnim igrom pojačanja, Heber u ovom trenutku jedini ima osjetniju minutažu?


– Igrači koji su došli našli su se u specifičnoj situaciji. Došli su u najbolju momčad u Hrvatskoj, momčad koja je osvojila duplu krunu. Budući da su svi igrači, osim Andrijaševića i Ristovskog, ostali na Rujevici, jasno je da svi oni koji su stigli vrlo teško mogli uzeti mjesto standardnom prvotimcu momčadi koja je najbolja u Hrvatskoj. S vremenom će ti igrači dobivati više prilika i vjerujem da će se dokazati.


Hoće li »Rijeka« ostati aktivna do kraja prijelaznoga roka?


– Svakako ćemo ostati aktivni, nastojat ćemo u ovih dvadesetak dana dovesti neke igrače, a vjerojatno će neki i otići.