Sraz s Lokomotivom

“Rijeka” večeras počinje lov na naslov

Ivan Volarić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Ne smijemo podleći atmosferi. Moramo imati pod kontrolom utakmicu, iskazati dovoljno pameti, hrabrosti, želje i motiva da krenemo onako kako priželjkujemo – kaže trener Rijeke



Odbrojavanje je završilo. Danas u 18 sati krenut će lopta s centra na »mixto« travnjaku na Rujevici. Nogometaši »Rijeke« i »Lokomotive« otvorit će proljetni dio sezone, gosti započeti svoj pohod na mjesto koje vodi u pretkolo Europske lige, a domaćini u lov na »modri skalp« i svoj prvi, povijesni naslov prvaka. Prošla su 32 dana od početka priprema, odigrano je pet utakmica, odrađeno bezbroj treninga, no sve to pada u drugi plan nakon što momčad Matjaž Keka započne prvi službeni ogled u nastavku sezone pod imperativom pobjede uz saznanje da ih pobjeda može barem privremeno ponovo vinuti na prvo mjesto, tamo gdje se Riječani nadaju da će biti sredinom svibnja kada se igra posljednje, 36. kolo, tekućeg prvenstva.



Posebna prometna rješenja na Rujevici


Danas će na prilazima stadionu na Rujevici vladati posebne mjere ponašanja u prometu zahvaljujući nizu razgovora u trokutu grad Rijeka – HNK Rijeka – PU Primorsko-goranska. Djelomično će se za promet zatvoriti cesta D 427 od čvora Rujevica do čvora Hosti, a na tom potezu posebnom signalizacijom bit će označen parkirni prostor za posjetitelje utakmice. Navijači se umoljavaju da prate odgovarajuću signalizaciju, odnosno upute redara i policije. Danas tijekom dana svi detalji bit će objavljeni na klupskim internet stranicama. Osim toga  Islamski centar ustupio je jedan parkirni plato kraj džamije pa se i on može koristiti za parkiralište.





– Svaki ulazak u sezonu nakon priprema donosi neke upitnike – započeo je trener »bijelih« Matjaž Kek svoje obraćanje novinarima na presici uoči ogleda s »Lokomotivom«. – Teško je unaprijed govoriti gdje si, možeš napraviti najbolje pripreme pa te ne krene dobro u prvenstvu i obrnuto. S naše strane sve je proteklo uobičajeno, imali smo stvarno dobre uvjete za rad, unatoč kiši moglo se normalno raditi. Prate nas neke uobičajene poteškoće kao što su ozljede, bolesti, odlasci i dolasci igrača u hodu. Unatoč tome naš cilj je jasan: ući s pobjedom u prvenstvo. Čeka nas suparnik koji s jedne strane ima iskustvo Leke, Andrijaševića i Pamića, a s druge strane mladost i motiv igrača koji su došli iz drugih klubova. Sigurno će to biti zanimljiva utakmica u kojoj ne smijemo podleći atmosferi. Moramo imati pod kontrolom utakmicu, iskazati dovoljno pameti, hrabrosti, želje i motiva da krenemo onako kako priželjkujemo.


Uobičajeni problemi


Zbog ozljeda za susret s »lokosima« otpali su Kajević, Vešović, Lešković i Prskalo. Kartone mora odraditi Ristovski. Koliko su pripreme za prvu utakmicu poremetile ozljede, ali viroza i gripa, koji su »napali« dio igrača?


– Sve je to uobičajeno, iako normalno da predstavlja mali problem, jer u posljednje dvije utakmice nisu svi mogli igrati. Međutim, to se može dogoditi i u prvenstvu. Dobili su priliku neki drugi igrači koji nisu bili u prvom planu. Zadovoljan sam kako su na to odgovorili. Kada ulaziš u prvenstvno s četiri, pet novih igrača, kada postoji mogućnost da počneš utakmicu s četiri, pet novih igrača onda se tu uvijek javljaju neki upitnici. Bitna je želja igrača koji su s puno motiva ulazili u treninge. Želja i motiv s kojim su igrači odradili sve te treninge me čini optimistom.  Razmišljam o dobrim stvarima, a to je želja svih igrača da se pokažu i dokažu u jednoj natjecateljskoj utakmici jer sve te prijateljske utakmice su OK, ali natjecateljska utakmica je jedino pravo mjerilo.


Koliko su spremni Matei i Mejač, koji su se posljednji priključili momčadi?


– Nisu još spremni, ali to govorim o kontekstu jedne utakmice. Sigurno da će njihovo privikavanje trajati. Te adaptacije znaju prolaziti vrlo brzo, specifični igrači možda traže malo više vremena, ali već sam rekao da sam zadovoljan što su nam u klubu omogućili doći do takvih igrača. Oni sobom nose individualnu kvalitetu, ali ona može doći do izražaja jedino ako se podredi kolektivu. Tako je »Rijeka« funkcionirala kada je bila najbolja i onda je pojedini igrač iskakao iz tih okvira ili svojom formom ili velikim učinkom.


Poznat sastav


Kako ćete nadomjestiti izostanak oba desna beka?


– Ne želim o sastavu, na kraju krajeva bio sam primoran dosta toga mijenjati u odnosu na ono što je zamišljeno u nekim nacrtima. Imamo dva, tri rješenja u glavi. Recimo da sam blizu konačnog rješenja.


Mejač je u konkurenciji neovisno o tome što nije potpuno spreman?


– U konkurenciji su svi oni igrači koji u registrirani za nas osim naravno onih koji su ozlijeđeni i koji imaju kartone.


Nakon dugo vremena teško je naslutiti jedanaestorku s kojom ćete početi utakmicu protiv »Lokomotive«?


– Možda je to baš zanimljivo, a možda je to posljedica treninga na Rujevici u malo zatvorenijem okruženju. Ali, izaći će špijuni s dalekozorima na prozore pa ćete imati prave informacije…


Imate li puno dvojbi oko sastava?



Posebni gosti Brkić, Štrok, Čagalj, Salčinović, Dedić…


Na rujevičkoj premijeri bit će i mnoštvo posebnih gostiju od članova Udruge Srce preko nogometaša i vodstva drugoligaša »Hrvatskog dragovoljca« i BiH premierligaša »Čelika«, koji se nalaze na pripremama u Crikvenici. Sigećane vodi Goran Gajzler, bivši trener »Grobničana« i »Naprijeda«, a u njihovim redovima nastupaju Hrvoje Štrok i Igor Čagalj, bivši igrači »Rijeke«. Pomoćni trener »Čelika« je pak Senad Brkić, napadač »bijelih« iz sredine 90-tih godina, dok u veznom redu nastupaju dva bivša igrača »Rijeke« – Alen Dedić i Fenan Salčinović.



– Mislim da je sve to skupa riješeno. Sastav ćete saznati u petak oko 20 sati!


Ovo je prva u nizu zahtjevnih utakmica na startu proljeća koji bi mogli odrediti tijek sezone?


– Ne slažem se s tom konstatacijom je jer prvenstvo već pokazalo da smo velike dobivali, a nismo posao završavali u ogledima s klubovima iz donjeg dijela ljestvice. Dakle ništa se neće odlučiti u pet kola. Mogu govoriti da se skrivamo, ali na kraju se mrtvi broje. Mislim da nije blesavo pred igrače staviti filozofiju da razmišljaju o prvom idućem suparniku, da koncentracija mora biti na prvog idućeg suparnika, a ne nešto zbarajati i oduzimati i gledati što će biti za nekoliko kola.


Lako je Keku


»Dinamo« je prokrčio put u polufinale Kupa, ždrijeb je u ponedjeljak. Koje su vaše želje u polufinalu?


– To mi je najdalja stvar o kojoj trenutno razmišljam. Još jednom se vraćam na ono najbitnije: svi imamo svoje želje i motive, ali nešto će se pitati i suparnici. Najbitnije da vjeruješ u sebe, da sebe dovedeš u stanje da u svakoj sekundi treninga i utakmice pružiš sve od sebe. Onda je puno lakše doći do svojih ciljeva. »Rijeka« je svih ovih godina izgradila neki status, to nije umjetno, već plod odnosa, komunikacije i rada u uvjetima koji mogu biti primjer svima. To je ono što nas mora tjerati naprijed. A opterećivati se s drugima… To je ipak zanimljivije za medije. Mi moramo vjerovati u sebe, u svoje suigrače, suradnike, navijače koji će pomoći ako bude pošten odnos. To me tjera naprijed, sve ostalo su priče za novine, priče koje se uvijek javljaju oko nogometa. Evo maškare su sada gotove i dolazi nogomet.



Andrijašević: Očekuje nas teška bitka na Rujevici


Najbolji igrač »Lokomotive« u prvom dijelu sezone, Franko Andrijašević, svjestan je što čeka njega i suigrače na Rujevici.– Spremni za ovo što slijedi, »Rijeka« je uvijek neugodan protivnik, pogotovo na domaćem terenu, ovaj prijelazni rok su se dosta pojačali, tako da nas sigurno očekuje teška bitka. »Rijeka« neće puno žaliti zbog odlaska Sharbinija, iako je riječ o kvaltetnom igraču koji je uvijek stvarao probleme nama i ostalim »Rijekinim« suparnicima – rekao je bivši veznjak »Hajduka« i »Dinama«, koji je postigao prvi službeni gostujući pogodak na Rujevici. Bilo je to početkom ove sezone kada su »bijeli« na otvaranju stadiona svladali »Lokose« 3:1.


Iz redova »Lokomotive« najavljujuju da se nemaju namjere nadigravati na Rujevici kao što su to učinili pod vodstvom Tome Ivkovića?


– Nisu ni dolazili igrati drugačije u posljednjim utakmicama tako da ne vjerujem da se tu nešto može mijenjati. Imamo puno respekta prema našem suparniku, dobro su vođeni, bore se za sebe iako su uvijek  u nogometnoj javnosti u sjeni nogometnog brata. Međutim, vjerujem da i oni puno rade, treniraju i imaju kvalitetne igrače, a kako će igrati to je njihova stvar. Probat ćemo se pripremiti što bolje, a utakmica će pokazati da li smo u tome uspjeli ili ne.


Što vam znači izjava trenera »Lokomotive« Sretena Ćuka: »lako Keku, jer kada god ima problem s nekim igračem onda ga proda i kupi drugoga«?


– Uvijek je najlakše pričati na način najlakše je njemu. A ja se pitam zašto oni koji to govore nisu došli u tu situaciju. Meni nitko nije ništa darivao. Trebaš se ti najprije sa svojim radom i odnosnom dovesti u određenu situaciju. Poštujem sve moje kolege, ne razmišljam o tome kako i u kojim uvjetima rade. Sve respektiram pa tako i kolegu iz »Lokomotive«. Isto tako njegov rad i njegov klub bez obzira na to što se priča o »Lokomotivi« u Hrvatskoj – poručio je trener »Rijeke«.