Crna mačka na Rujevici

Rijeka sutra igra protiv nezgodnog sastava iz Zaprešića; Kek: Inter je moj izazov!

Orlando Rivetti

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Meni je utakmica izazov. Jedva čekam nedjelju, tvrdi Matjaž Kek



RIJEKA  Prije sedam mjeseci »Inter« je na Rujevici doživio debakl. »Rijeka« je pobijedila 4:0 (Samardžić, Tomasov, Gavranović, Balaj), nakon što su »žuti« trenera Samira Toplaka triput odigrali neriješeno.


Riječanima oduzeli šest bodova… Prvenstvo je već bilo riješeno. Sada je druga priča. »Rijeka« je upisala deset pobjeda (četiri zaredom) i dva remija, ima šest koraka prednosti pred »Dinamom«. Igra dobro, melje sve pred sobom, ali opreza nikad dovoljno… Posebice kada je u pitanju »Inter«. Riječani su ove sezone remizirali u Zaprešiću i Vinkovcima… Matjaž Kek spava na čavlima, a nije fakir… Maksimalno koncentriran, igrači sigurno neće zaspati na lovorikama četiriju uzastopnih pobjeda.


– U svlačionici je svima jasno da moramo pružiti maksimum da bi došli do sljedećeg cilja, osvojiti bodove protiv neugodnog suparnika iz Zaprešića. Rezultati ostvareni u posljednjem ciklusu su obveza i dodatni motiv. Nikakva nervoza ili inat… Traži se nova potvrda vrijednosti. Mi smo sposobni, mi to želimo, mi ćemo to napraviti. Bit ćemo pravi kao i na posljednjim utakmicama. Kod nas je uvijek uzbuna, nikada opuštanje.




Tko će s tribina gledati utakmicu, neće biti na terenu ili na klupi?


– Naš kapetan, Mate Maleš, još uvijek je izvan stroja, ne dolazi u obzir za nedjeljni susret bez obzira na to što se priključio ekipi. Trenira s ostalima, ali još ne može u duel. U srijedu, već u polvremenu prijateljskog ogleda s »Naprijedom«, otpao je Handžić. Svi ostali, dva treninga prije utakmice, na popisu su kandidata. Odnosno u mojim razmišljanjima za početni sastav.


Znamo i možemo


»Inter« je lani uzeo šest bodova, ove sezone dva boda. Crna mačka?


– Postoje pozitivne i crne serije. Kada te lopta hoće i kada ona neće nikako u suparničku mrežu. Lopta je ženskog roda, prevrtljiva, ponekad tvrdoglava. Nikakva osveta, nikakvo silovanje. Motivirani za dokazivanja i potvrde pokazanih kolektivnih vrijednosti. Ništa se samo po sebi neće dogoditi. Dobra atmosfera ne pobjeđuje, moramo napraviti sve da budemo optimalni, pokažemo što znamo i možemo. Naglasak je na »znamo i možemo«.


Kao u posljednjoj utakmici s »Interom« na Rujevici (4:0)?


– Pamtim samo naš ogled iz ove sezone, 1:1 u Zaprešiću. Dramatičnu završnicu. Onih 4:0 bilo je prošle sezone, za mene lanjski snijeg… Ali, ipak pokušajmo još jednom to napraviti. Iako ponavljam, »Inter« je respektabilan suparnik. Moramo biti na razini dosadašnjih igara. Sami krojimo rezultat. Nije dovoljno istrčati u dresu »Rijeke« i kazati prvi smo. Dobra atmosfera je isprovocirana, nije sa dogodila sama od sebe. Treba poštivati, napraviti sve što je u našoj moći. Jedan drugome pogledati u oči, bez obzira na rezultat.


Bez rotacija


Hoće li biti rotacija?


– Neće. Kroz tjedan je bilo malo problema. Vešović je bio dosta umoran i protiv »Osijeka« nije pružio ono što sam očekivao. Ali njegova »kilometraža«  u posljednjim tjednima bila je uzuzetna. Pokušali smo malo osvježiti momčad, posebice reprezentativce. Andrijašević dva dana nije trenirao, Čanađija je dobio nezgodan udarac. Ostali su u redu. Sada dolaze teški tereni pa ritam nedjelja – srijeda, ali jedino o čemu razmišljam je susret s »Interom«. Raspjevani gledatalji su strahoviti poticaj za sve nas na terenu.


Mišić i Bradarić žive u sjeni Gorgona, Gavranovića i Andrijaševića?


– Čim igraju znači da sam zadovoljan s njihovim izvedbama. Zanimljiva su kombinacija. Bradarić sazrijeva, a Mišić je dobio ono što mu je nedostajalo prošle sezone, agresiju i ulazak u duel. Igra dobro, imao dobru minutažu. Bitan su dio našeg mozaika, srce igre, znaju se postaviti. U fazi obrane kao i napada. Nedostaje im još pogodak. Puno daju momčadi. Strijelci se pišu, ali netko donese lopte, kroz nekoliko dodira. Tamo moramo funkcionirati. Momčad je najvažnija. Dobro su odradili Bradarić i Mišić ovih nekoliko tjedana otkako smo bez Maleša.


»Rijeka« igra toliko dobro da za one koji čekaju šansu nema mjesta u prvih jedanaest ?


– Ne slažem se s vama.


Ne slažete s onim djelom da igra dobro, ili da da nema mjesta za one s klupe?


– Normalno je za se kroz neke utakmice iskristalizira nešto, recimo, udarno, ali nitko si ne smije dopustiti i najmanje opuštanje. Čudan sam vam kada se ljutim u 87. minuti utakmice zbog neke sitnice. Nogomet je danas sastavljen od detalja. Male stvari sklapaju se u jednu cjelinu. »Inter« je momčad koja ima odličnog trenera u Samiru Toplaku. Dokazaju se iz godinu u godinu. Meni je utakmica izazov. Jedva čekam nedjelju i početak utakmice.