HT Prva liga

Rijeka izgubila u Puli: Festival promašaja koštao “bijele” vrijednih bodova

Ivan Volarić

Foto: Roni BRMALJ

Foto: Roni BRMALJ

Nemoguće je nabrojati sve riječke prilike, recimo samo da su Istrani dva puta skidali loptu s crte te da je Ivušić nekoliko puta sjajno reagirao.



Zahvaljujući trenutku dekoncetracije Marka Vešovića u povojima utakmice, spretnom strijelcu Davidu Puclinu, ali u prvom redu činjenici da su gostujući igrači kao i nedavno u Kranjčevićevoj ulici mislili da se utakmica može dobiti s »pola gasa« nogometaši »Rijeke« doživjeli su najteži poraz ove sezone.


Svaka čast Puljanima na njihovoj srčanoj i bespoštednoj borbi tijekom svih 90 minuta, ali ovo je u prvom redu bio veliki poraz aktualnih prvaka. Kako drugačije objasniti posrtaj od posljednje momčadi lige koja mjesecima nije primila plaću.


Mnogi igrači »Istre 1961« odavno su već počeli tražiti novi angažman, treniraju – rekreativno. Osim toga sve se vidjelo u nastavku kada su Riječani sabili domaće u kazneni prostor i stvorili niz prilika, ali vratar Ivušić bio je nesavladiv. Kada ni Riječanin na pulskim vratima nije uspio najbolje reagirati netko bi iznikuo na gol liniji i spriječio gol gostiju. Tako je to kada se zamjeriš lopti! A Riječani su se definitivno zamjerili lopti svojim ponašanjem kako u Kranjčevićevoj prije 15 dana tako i ove subote u Puli. Upravo zbog toga ne bi bilo nakon svega korektno vaditi se na suca Batinića, koji definitivno u Puli nije imao svoj dan.




»Modrima« je širom otvoren put prema jesenskom naslovu. Društvu s Rujevice ovaj poraz donio je velike brige i probleme koje neće biti tako lako riješiti osim ako trener Matjaž Kek nije u stanju povući neke dublje rezove u momčadi. Neki igrači ovakve utakmice definitivno doživljavaju kao kaznu što je vidljivo već duže vrijeme.


Sve najbitnije tijekom prvoga poluvremena dogodilo se u stotinjak sekundi 15., odnosno 16. minute. Naime, prvo je Pavičić izveo slobodan udarac za goste, a Gorgon glavom natjerao Ivušića da se opruži i osujeti najveću opasnost po svoju mrežu u prvom poluvremenu ne računa li se poništeni pogodak Pavičića deset minuta ranije zbog blago rečeno graničnog zaleđa.


Nakon Ivušićeve obrane krenula je polukontra Puljana koja nije mirisala na ništa ozbiljno. Uostalom, Vešović je zagradio loptu koja je išla u gol aut ispred Ofosua. Nigerijskom napadaču se, međutim, isplatila upornost, neoprezni Vešović izgubio je loptu, a Ofosu po ulasku u kazneni prostor pronašao usamljenog (?) Davida Puclina koji je pogodio dalji Slugin kut.



Domaći su poveli iz jedine prilike na utakmicu kaznivši u prvom redu goste za pristup koji ne dolikuje prvaku države. Ne može se Riječanima spočitati da nisu htjeli, ne možem im se spočitati da nisu u većem dijelu prvoga poluvremena imali loptu u svojim nogama, ali dijelu igrača se itekako može nabiti na nos da po drugim put u kratko vrijeme očigledno biraju utakmice ili poluvremena!


Utakmica u Puli nedodoljivo je do vodstva »zeleno-žutih« počela podsjećati na onu protiv »Rudeša« uoči stanke. Čast izuzecima, ali dio igrača s »Rijekinim« grbom na prsima valjda misli da će samo njihovo pojavljivanje na terenu impresionirati suparničke igrače. Sreća po Riječane da igrači »Istre 1961« nemaju toliko pojedinačne kvalitete da mogu osjetnije kazniti kalkulantski pristup.


Uostalom, puno toga govori reakcija »bijelih« koji su nakon primljenog gola konačno »isukali krampone« i počeli »orati« pulskim travnjakom tražeći poravnanje. Moglo se dogoditi u 45. minuti da Elez nije neometan sa desetak metara tukao u blok, a Vešovićev udarac u nastavku akcije nije završio zamalo kraj vratnice.


Okvir gola se ispriječio pokušaju Josipa Mišića u 47. minuti kada je veznjak gostuji izveo slobodan udarac, a Ivušić vršcima prstiju skrenuo loptu u spojnicu. U 53. minuti ponovo je Ivušić bio na visini zadatka, ali je imao puno lakši zadatak nakon što je Pavičić ostao sam na udarcu u kaznenom prostoru. Tri minute kasnije Ivušić je zaustavio i Črnicov udarac kada je napadač »Rijeke« izašao sam ispred njega, a onda je Riječaninu na pulskim vratima pomogao i branič Escoval, koji je gol linije počistio Gavranovićev pokušaj glavom.


Igrači »Rijeke« stvorili su više prilika u desetak minuta nastavka nego tijekom cijeloga prvoga poluvremena! Potvrda teze da je kao i u Kranjčevićevoj prije 15 dana jedini problem u – glavama igrača!


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



U 64. minuti Batinić se nije oglasio nakon što je Kokorović rukom na vrhu svojega peterca zaustavio Gavranovićev volej iako je osječki sudac imao sve elemente za pokazivanje na bijelu točku. Tri minute kasnije Batinić je dodatno iziritirao Riječane nakon što je Mateiju pokazao žuti karton smatrajući da je htio iznuditi najstrožu kaznu iako je nedvojbeno postojao kontakt s Ofosuom.


U 70. minuti Gavranović je predugo tražio najbolje riješenje da ga domaći ne bi zatvorili blokom, a Ivušić nogama lakoćom zaustavio njegov udarac. Kako se utakmica bližila kraju tako su igrači »Rijeke« sve više vremena trošili na Batinićeve odluke.


Na kraju je gostima i sreća okrenula leđa. U 90. minuti Ivušiću je ispala lopta iz ruke, Gavranović tukao s travnjaka, a Čuljak s gol linije odbio loptu u polje. Vratar Puljana u sučevoj nadoknadi vremena zaustavio je udarac Gavranovića, a onda u posljednjim trenucima napravio glupost izvikavši se na suca Batinića koji mu je pokazao drugi žuti karton.


Na vrata je morao igrač Mitrevski, ali ostalo je premalo vremena da bi pokazao svoje vratarske kvalitete.


————————


TIJEK UTAKMICE


90+5′ Gotovo je, Istra je pobijedila Rijeku


90+4′ Crveni karton za golmana Istre Ivušića, indirekt za Rijeku. Na gol ide igrač Istre Mitrevski. Kakve scene u Puli


90+3′ Opet sjajna prilika i još bolja obrana domaćeg vratara Ivušića


90+1′ Zuta i Ofosu su dobili žute kartone nakon što je Ofosu pogodio Zutu loptom u glavu


90′ Pa zaista nevjerojatno, opet Čuljak čisti s gol crte čisti udarac  Gavranovića. Nemoguće je što sve riječki nogometaši nisu smjestili iza crte


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



87′ Bradarić je odigrao za Gavranovića, ali ne stiže riječki napadač. Izgleda da Bradarić ima nekih problema s ramenom


82′ Izašao je Gorgon, ušao je Zoran Kvržić


81′ Ubacio je Vešović, domaći skidaju loptu s glave Jelića


73′ Izašao je Pavičić, ušao Matej Jelić


71′ Bradarić iz voleja nakon ubačaja Mateija, ali lopta ide pored gola. Neće pa neće u gol domaćih


70′ Velika prilika za Gavranovića, brani Ivušić nogom


70′ Sada žuti karton i za Eleza, iako se prekršaj nije činio za opomenu


68′ Žuti karton dobio je Matei zbog simuliranja iako se po snimci vidi da je kontakta bilo, možda nije penal, ali teško da može biti simuliranje


64′ Korner za Rijeku, Gavranović puca, rukom igra branič Istre, ali nema kaznenog udarca. Nova situacija za oko sokolovo


61′ Izlazi Črnic, ulazi Florentin Matei


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



55′ Nevjerojatno što sada nisu zabili Riječani, udarac Črnica brani Ivušić, a pokušaj Gavranovića s crte skida Čuljak. Kakva je to prilika bila


53′ Sjajna asistencija Gavranovića petom za Pavičića koji puca ravno u Ivušića


51′ Sada Bradarić pokušava, lopta ide visoko iznad gola


49′ Novi pokušaj Mišića, ali ovaj put lagan zadatak za Ivušića


47′ Kakav potez Mišića. Sjajno je gađao iz slobodnog udarca, vratnica spašava domaće


46′ Počelo je drugo poluvrijeme


————————


45+2′ Sjajan potez Vešovića, oslobodio se obrane i puca, lopta odlazi malo pored stative


45+2′ Slobodnjak za Rijeku s desne strane, velika prilika, ali lopta nakon odbijanca odlazi pored gola


45′ Igrat će se dvije minute nadoknade


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



42′ Bradarić je pronašao Gavranovića, ali napadač Rijeke puca iz pada


40′ Vešović je sada povukao kontru i na kraju sam opalio, ali lopta odlaze pokraj gola


39′ Gavranović glavom puca pored gola


38′ Prilika za Rijeku, Gorgon ubacuje na peterac ali nema nikoga od gostujućih napadača


37′ Velika prilika za domaće sada, Puclin je sve sam napravio, srećom po nogometaše Rijeke povratnu loptu izbacuje Elez


35′ Pokušaj Gorgona iz daljine, siguran je vratar Ivušić


30′ Riječani pokušavaju, ali domaći se čvrsto i disciplinirano brane


27′ Vešović je ubacio nakon kratkog proigravanja iz kornera, ali čiste domaći


25′ Još jedan ubačaj iz slobodnog udarca za Rijeku, ali lopta odlazi u gol aut



23′ Novi ubačaj Pavičić iz slobodnjaka u 16-erac domaćih, ali čiste to igrači Istre


20′ Ružan pad sada nakon sudara Župarića i Vojnovića, igrači su pohitali u pomoć obojici, bit će na srecću sve u redu s obojicom


17′ Gol za Istru, Puclin je zabio nakon akcije Ofosua s desne strane


16′ Sjajna prilika za Rijeku, bio je to novi prekršaj na Gorgonu, Pavičić je ubacio Župarić puca a sjajno brani Ivušićč


12′ Jedan odbijanac je sada mogao skupo koštati nogometaše Rijeke, ali lopta odlazi pored gola


10′ Rijeka za sada očekivano dominira 


9′ Gorgon je zaustavljen prekšrajem. Mišić je izveo slobodnjak, ali lopta je bila previsoka za sve u 16-ercu


5′ Gol za Rijeku, ali suci kažu da je bilo zaleđe. Situacija je rubna prema TV snimci, ali lijepa akcija Rijeke u kojoj su Pavičić i Gavranović izigrali domaću obranu. Bit će posla za oko sokolovo


2′ Prilika za Rijeku, ubacio je Vešović, ali čiste domaći


0′ Počela je utakmica


————————


POČETNE POSTAVE


ISTRA 1961: Ivušić, Čuljak, Matyazh, Bertoša, Mitrevski, Kitanovski, Ofosu, Pereira, Vojnović, Grujević, Puclin


HNK RIJEKA: Simon, Vešović, Župarić, Elez, Zuta, Bradarić, Mišić, Gorgon, Pavičić, Črnic, Gavranović


(u prvoj verziji napisali smo krivi sastav Rijeke, ispričavamo se čitateljima zbog nenamjerne pogreške)