Pobjeda

RIJEKA BLIZU TITULE Koprivnica osvojena nakon tri godine, u nedjelju rasplet

Ivan Volarić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

U tri susreta ove sezone, "Rijeka" je dvaput slavila na Rujevici (2:0 i 3:2), dok je utakmica u Koprivnici završila bez pobjednika



»Rijeka« je konačno razbila koprivničko prokletstvo i pobjedom nad »Slaven Belupom« stigla nadomak svojeg prvog, povijesnog naslova prvaka. Riječane od matematičke potvrde prvoga mjesta kolo prije kraja prvenstva i gostovanja kod direktnog suparnika u Maksimiru dijeli još samo domaća pobjeda nad davljenikom »Cibalijom« ove nedjelje. Korak do snova, korak do onoga što su čekale generacije i generacije navijača i igrača »Rijeke«.


Franko Andrijašević i Mario Gavranović konačno su uspjeli odvesti »bijele« do gostujuće pobjede nad »Slaven Belupom«. Oba pogotka stigla su u prvom poluvremenu kada je na terenu postojala samo jedna momčad. »Rijeka« je odigrala poluvrijeme u šampionskom ritmu. U nastavku Riječani nisu bili tako uvjerljivi, ali po Kekovu receptu pametno su sačuvali vodstvo i snage za meč loptu protiv Vinkovčana.


Foto D. Lovrović


Foto D. Lovrović





Kada je sudac Mlakar označio kraj utakmice igrači u »bijelim« dresovima poletjeli su jedni drugima u zagrljaj, pokazali s koliko su srca i želje ušli u ovu utakmicu, posljednju veću prepreku na putu do naslova prvaka. Teško je naime vjerovati da su Vinkovčani u stanju pokvariti feštu na Rujevici. Momčad Željka Kopića neugodno je iznenadila s obzirom na sva dosadašnja izdanja protiv »Rijeke«. Koprivničani su na kraju ostali bez prave prilike, ali izostala je i ona njihova prepoznatljiva igra, pa i fanatičan pristup koji ih je krasio proljetos na Rujevici. Očito je da su se Podravci ispuhali u završnici prvenstva, puno opasnije djelovali su preko novina nego na travnjaku.



Gradski stadion. Gledatelja: 2751. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb) 7. Strijelci: 0:1 Andrijašević (14′), 0:2 Gavranović (42′). Žuti kartoni: Vešović (Rijeka), Ivanovski (Slaven Belupo).


SLAVEN BELUPO: Marković 5,5, Jovičić 5,5, (70′ Aliti) -, Christiansen 5,5, (75′ Bogojević) -, Heber 5,5, Bouadla 6, Purić 6, Burić 6, Katić 5,5, Ivanovski 6, Melnjak 5,5, (64′ Barić) -, Musa 5,5


RIJEKA: Prskalo 7, Ristovski 7, Župarić 7,5, Elez 7,5, Žuta 7, Mišić 7, Bradarić 7, Vešović 7, (76′ Čanađija) -, Andrijašević 7, Bezjak 7, Gavranović 7, (58′ Maleš) 7



Riječani su u koprivnički ogled krenuli autoritativno, onako kako to mora učiniti momčad kojoj nasušno trebaju sva tri boda. »Bijeli« su se nametnuli posjedom lopte, mirno su kružili oko domaće obrambene formacije satkane od deset igrača, te strpljivo čekali na trenutak koji se dogodio u 14. minuti. Jednu okomitu loptu iza zadnje linije domaćih stigao je na korner liniji Leonard Žuta. Oštar ubačaj na prvoj vratnici glavom je očešao Musa, a na drugoj stativi loptu prsima primirio Marko Vešović za Franka Andrijaševića kojemu nije bilo teško s nekoliko metara »probiti« vratara Markovića.


»Rijeka« je i nakon gola nastavila u svojem ritmu tražiti drugi pogodak. Činilo se da ni domaći neće preuzimati previše rizika, no onda ih je kako se poluvrijeme bližilo kraju počelo polako izdavati strpljenje. Izašli su u nekoliko navrata u presing, a u 42. minuti naivno ispali nakon nekoliko dodavanja na sredini terena upravo onako kako to voli momčad s prepoznatljivom brzom transformacijom. Melnjak nije uspio glavom odnijeti jednu loptu okomitu loptu upućenu iza zadnje linije, zapravo smirio ju je za Vešovića, koji se sjurio u kazneni prostor, izašao ispred Markovića koji je odbio njegov udarac, no samo odgodio izvjesno. Lopta se otkotrljala prema donjem desnom kutu gdje je Gavranović uklizavanjem potvrdio drugi riječki pogodak za veliko slavlje među navijačima »Rijeke«. »Rijeka« je mogla uvećati vodstvo i dvije minute prije Gavranoviće pogotka.


Vešović, Bradarić i Ristovski su s nekoliko duplih paseva na desnoj strani gurnuli Ristovskog u kazneni prostor. Bezjaku je malo nedostajalo da s nekoliko metara ugura u mrežu oštar poluvisoki ubačaja.


Koprivnička igra do odmora svela se uglavnom na duge lopte kojima su domaći stoperi tražili svoje napadače. Kao na primjer u 32. minuti kada je Ivanovski pogledom već ispratio loptu koja je išla u gol aut, ali ga je nespretno s leđa sapleo Žuta, pa je Mlakar dosudio slobodan udarac. Bouadla je tukao preko zida, a Prskalo izboksao loptu. Puno izglednija i zapravo jedina prava prilika »kozmetičarima« se otvorila u 18. minuti kada je Heberov udarac s 18 metara Prskalo izvukao ispod grede u udarac iz kuta.


Početak nastavka ipak je donio bitno drugačiji pristup momčadi Željka Kopića koja je hrabrije krenula prema riječkim vratima, no svi ti pokušaji nisu slutili na nešto obećavajuće. Uostalom, koprivnička publika nerijetko je povratne lopte domaćih do vratara Markovića honorirala – nervoznim povicima i zvižducima. Riječani nisu djelovali onako silovito kao u prvom poluvremenu, ali su unatoč tome držali stvari pod kontrolom. Kek je nakon nešto manje od sat vremena igre odlučio dodatno učvrstiti blok na sredini terena uvođenjem Maleša umjesto Gavranovića.


Andrijaševića je Kek pogurnuo u vršak napada, a na njegovo mjesto – Mišića. Nesadržajan nogomet između dva kaznena prostora prekinula je u 68. minuti velika prilika gostiju za treći pogodak. Mišić je presjekao loptu nadomak domaćeg kaznenog prostora, Vešović centrirao, a Bezjak ostao sam na drugoj stativi na otvorenom udarcu. Loše zahvaćena lopta otišla je kraj vratnice. Probao je u 72. minuti brzonogi Ivanovski iz okreta, ali je poput Bezjakova i njegov udarac bio preslab i neprecizan. Malo agresivniji pristup igrača »Slaven Belupa« u finišu utakmice budio je određene strijepnje u navijača »Rijeke«, ali nije bilo potrebe. Uža obrana na čelu s vratarom ponovo je odigrala utakmicu za najviše ocjene. Prskalo je mogao primiti pogodak samo samo slučajno.


TIJEK SUSRETA;


76′ – Umjesto Vešovića u igri je Čanađija.


72′ – Ivanovski s 18 metara puca malo pored stative vrata Prskala.


68′ – Vešović je namjestio “zicer” Bezjaku, ali napadač Rijeke promašuje loptu.


66′ – Žuti za Vešovića.


62′ – Rijeka je prepustila inicijativu Slavenu, ali domaćin nije previše konkretan prema naprijed. Sada je iz daljine pokušao Melnjak, ali daleko od okvira gola Prskala.


58′ – Kek će učvrstiti sredinu – umjesto Gavranovića ulazi Maleš.


47′ – Slaven se ne predaje, a sada je Heber zakasnio na ubačaj Melnjaka.


43′ – GOOOOL! 0:2 – Andrijašević je dugom loptom gađao Vešovića, koji uz malu pomoć Melnjaka pogađa mrežu Markovića. Loptu je putem usporio i vratar Marković, a prije nego je prešla crtu dotaknuo ju je i Gavranović. U ovom času nije jasno piše li se pogodak Gavranoviću ili Vešoviću.


Foto D. Lovrović


Foto D. Lovrović



41′ – Gužva u šesnaestercu “Slavena”, Andrijašević se dobro nosio s trojicom domaćih, ali na kraju gubi loptu.


40′ – Ristovski je oštro ubacio po zemlji, ali nitko od suigrača nije dočekao loptu u izglednoj situaciji.


33′ – Bouadla je tukao iz slobodnog udarca s desne strane iskosa, Prskalo boksao loptu.


18′ – Fantastična obrana Prskala. Heber je potegnuo s 18 metara, vratar Rijeke paradom uspio izbaciti u korner.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



14′ – GOOOL! 0:1 Žuta je ubacio s lijeve strane, lopta se od Vešovića odbila na nogu Andrijaševića koji s pet-šest metara pogađa mrežu.


11′ – Rijeka dolazi do prvog kornera nakon što je ubačaj Ristovskog izbio Musa.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



8′  – Burić je pokušao u dva navrata s druge strane, ali oba puta lopta završava u rukama Prskala.


5′ – Elez je dugom loptom tražio Andrijašević, koji se nije najbolje snašao u pokušaju glavom.



1′ – Počeo je susret.


0′ – Čak jedanaestorici igrača “Rijeke” danas prijeti treći žuti karton zbog kojeg bi mogli propustiti iduće kolo i utakmicu s Cibalijom. To su redom; Roman Bezjak, Dario Čanađija, Matic Črnic, Josip Elez, Mario Gavranović, Ivan Martić, Josip Mišić, Andrej Prskalo, Aleksandar Šofranac i Marko Vešović. Na popisu je i Gorgon, ali on večeras neće igrati.


0′ – Objavljeni su početni sastavi, ni u jednom nema iznenađenja. U momčad “Rijeke” se nakon odrađenih kartona vraća Andrijašević, a i dalje nema Gorgona. S klupe šansu čekaju Sluga, Kulušić, Čanađija, Matei, Črnic, Maleš i Martić.