Slijepi kraj zdravih očiju

Previše dvojbi: Pregledavanje snimke jasno dokazuje kako sudačka trojka nije imala ujednačen kriterij

Ivana Vaupotić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Na popisu koji slijedi nalaze se dvojbene situacije



ZAGREB Dijeljenje pravde u izvedbi glavnog suca Ante Vučemilovića i njegovih pomoćnika Boruta Križarića i Gorana Loparca podiglo je puno prašine nakon derbija na stadionu Maksimir. Riječani smatraju da je sudačka trojka od gola Alexandera Gorgona u 51. minuti besramno navlačila za domaću momčad, a u »Dinamu« tvrde da su oštećeni za čisti jedanaesterac u završnici prvog dijela.


Činjenica je da naknadno analiziranje snimke sporne situacije, i to iz više kutova, nudi puno više vremena nego što ga ima sudac. Međutim, isto tako je jasno da su djelitelji pravde na putu do terena MAXtv Prve lige morali pokazati određenu razinu kvalitete i proći nekakvu selekciju da bi došli do svoje sadašnje pozicije.


Pogledajte video na ovom linku


Pregledavanje snimke derbija jasno pokazuje da su Vučemilović, B. Križarić i Loparac imali težak posao te da kod nekih procjena nisu imali ujednačen kriterij.




Na popisu koji slijedi nalaze se dvojbene situacije.


38. minuta – Nakon što je Ćorić izveo slobodan udarac s lijeve strane, Gojak u skoku s Bradarićem puca glavom pokraj gola. Dio igrača »Dinama« traži korner, a Vučemilović i Loparac signaliziraju da je Bradarić dirao loptu i pokazuju na udarac iz kuta. Na snimci se vidi da je Bradarićeva desna ruka u zraku, ali teško je sa sigurnošću odrediti je li bilo kontakta s loptom. Znakovito je da niti jedan igrač »Dinama« nije tražio jedanaesterac.


46. minuta – Gorgon pretrčava Sigalija i ubacuje se ispred njega. Snimka pokazuje da je Sigali u trku lijevim stopalom udario po Gorgonovom lijevom stopalu, a Vučemilović procjenjuje da nije bilo prekršaja.


58. minuta – Žuta skače na loptu, a snimka pokazuje da Soudani utrčava u njegovo tijelo i gura ga lijevom podlakticom u leđa. Vučemilović pušta akciju koja završava kornerom za »Dinamo«.


59. minuta – Nakon udarca iz kuta Fernandes puca glavom, a Ristovski, također glavom izbacuje loptu s crte. Snimka sugerira da je Ristovski bio u golu, ali i da lopta nije mogla preći crtu cijelim obujmom.


64. minuta – Ristovski povlači Pivarića za dres, a Vučemilović sudi prekršaj i Gorgonu daje žuti karton zbog prigovora.


68. minuta – Križarić signalizira zaleđe, Vučemilović prihvaća njegovu sugestiju, a Henriquez nakon prekida igre napucava loptu u reklame iza gola. Vučemilović mu ne pokazuje žuti karton.


69. minuta – Gorgon sa strane uklizava ispred Sigalija koji pruža lijevu nogu kako bi zagradio loptu. Vučemilović sudi prekršaj i pokazuje Gorgonu drugi žuti karton.


79. minuta – Fernandes prebacuje loptu preko obrane gostiju do Soudanija, koji se nalazi u sumnjivoj poziciji. Snimka pokazuje da je Ristovski zakasnio s izlaskom, odnosno da je Križarić dobro procijenio kada je pustio akciju.


85. minuta – Čanađija vara Stojanovića i kreće prema golu. Sigali kasni s klizećim startom i svojim trupom odnosi Čanađijine noge nakon što je lopta već prošla. Vučemilović mu za to daje žuti karton.


88. minuta – Soudani puca na gol i pogađa Žutu u tijelo. Za razliku od 38. minute, sada dolazi do reakcije. Soudani traži igranje rukom, a Vučemilović pokazuje na udarac iz kuta.


89. minuta – Jonas se tijelom zabija u Mišića nakon što je ovaj proigrao Bradarića koji promašuje stopostotnu priliku. Mišić ostaje ležati, a Vučemilović ne zaustavlja igru. Zatim Livakoviću dopušta brzo izvođenje gol-auta za domaću kontru, iako su u tom trenutku unutar šesnaesterca po dva igrača obje momčadi.


2. minuta sudačke nadoknade – Pivarić na dva metra od Loparca s obje noge ruši Vešovića nakon što ga je ovaj prošao. Suci pokazuju da je za njih tu sve čisto.


4. minuta sudačke nadoknade – Fernandes odigrava loptu prema Henriquezu koji se nalazi u zaleđu od barem dva metra. Žuta krajnjim naporom nespretno izbija loptu prema desnom boku, a suci puštaju nastavak napada.


6. minuta nadoknade – Henriquez zabija gol nakon što je Prskalo obranio zicer Stojanoviću. Križarić signalizira zaleđe, a Vučemilović prihvaća njegovu sugestiju i poništava gol. Snimka pokazuje da su trenutku upućivanja lopte Stojanović i Soudani bili u nedozvoljenoj poziciji.