Bijeli brod

Originalno iskrcavanje na Poljud: Tisuću navijača Rijeke će na Jadranski derbi putovati – trajektom

Ivan Volarić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Prodaja aranžmana počet će u subotu, a nastojat ćemo kod formiranja cijene ući u one financijske okvire koje bi navijači izdvojili da putuju u Split cestovnim putem – kaže Josip Šikić, jedan od organizatora »desanta na splitsku Rivu«



RIJEKA U Beograd se na finala Kupa (1978., 1979. i 1987.) putovalo – Bijelim vlakom. Prugom se i kasnijih godina masovno odlazilo i na finala Kupa u Varaždinu (2006.) i Zagrebu (2014.).


Brojni autobusi prevozili su navijače »Rijeke« na finala Kupa u Zagrebu (1994.) i Splitu (2005.), pa i na neka od najvećih europskih gostovanja poput onoga u Stuttgartu (2013.). Sve te velike predstave u povijesti riječkoga nogometa značile su i migraciju od nekoliko tisuća navijača »Rijeke«. U Beogradu se našlo, tvrde svjedoci, preko 5000 tisuća, u Varaždinu oko 3000, Stuttgartu također, a u Zagrebu, posljednji put oko 4000 pristalica »bijelih«. Na Poljudu je pak 2005. godine bilo oko 1500 gostujućih navijača koji su nazdravljali osvajanju prvoga nacionalnog Kup od osamostaljenja. No, ovoga puta ta splitska brojka mogla bi biti ugrožena jer navijači »Rijeke« odlučili su na iduće prvenstveno gostovanje »bijelih« (11. ožujka) krenuti masovno svim dostupnim prijevoznim sredstvima, a većina će morskim putem – brodom!


Veliki interes 


– Ovo je prvi put da navijači »Rijeke« u tako velikom broju odlaze na gostovanje brodom. Bilo je svojevremeno pojedinačnih odlazaka u Split, ali redovnom brodskom linijom, koja je nažalost u međuvremenu ukinuta. Interes je za ovo gostovanje velik, vjerujemo da ćemo s obzirom na važnost utakmice napuniti sve raspoložive kapacitete – govori u ime KN Armada, Josip Šikić, jedan od organizatora putovanja i naglašava kako je cilj ovakvog putovanja u Split na neki način objediniti sve generacije navijača »Rijeke« iz svih krajeva Primorsko-goranske i Istarske županije. Pa i one (Lovrance, Bodule, Kirce…), koji su 70-tih godina na utakmice na Kantridi dolazili – barkama i brodicama.





Ne treba naravno posebno napominjati da je gostovanje na Poljudu možda i najveća preostala prepreka nogometaša »Rijeke« do ogleda s »Dinamom« na Rujevici i vjerojatno odlučne utakmice na putu prema naslovu prvaka.


Organizatori ovoga doista originalnog navijačkog putovanja (prvi put u Hrvatskoj jedna navijačka skupina angažirat će vanrednu obalnu brodsku liniju), u razgovorima sa čelnicim Jadrolinije dobili au trajekt »Zadar« čiji kapacitet je 1025 putnika, te 280 vozila.


Porinut u Španjolskoj 


Zanimljivo, »Zadar« je u Jadrolinijinoj floti od 2004. godine, a nakon što je prethodno 11 godina plovio pod španjolskom zastavom. Porinut je u domovini Armade – brodogradilištu »Astilleros Espanoles Barreras« u Vigu, gdje su nogometaši »Rijeke« prije 17 godina izvukli »nulu« u pretkolu Kupa UEFA protiv tamošnje »Celte«. Idućih dana bit će poznata cijena aranžmana ovoga povijesnog putovanja navijača »Rijeke« u Split, kao i točniji termini polaska trajekta prema jugu, odnosno njegova povratka. Utakmica počinje u subotu, 11. ožujka, u 17 sati. Polazak će vjerojatno biti u kasnijim satima petka, a povratak tijekom ranog jutra nedjelje.



– Prodaja aranžmana krenut će u subotu, a nastojat ćemo kod formiranja cijene ući u one financijske okvire koje bi navijači izdvojili da putuju u Split cestovnim putem – zaključio je Šikić i dodao da će kod familijarnog odlaska biti omogućen i dokup kabine.


Tisuću navijača »Rijeke« zajedno u koloni na putu od Rive do Poljuda… Slika za pamćenje… Neprocjenjivo!