Europska liga

Nogometaši Rijeke i Istanbul Basaksehir odigrali neriješeno: Tomasov promašio pobjedu u Istanbulu

Ivan Volarić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

U prvom susretu 3. pretkola Europske lige u Istanbulu nogometaši turskog Basaksehira i Rijeke odigrali su neriješeno (0-0). Pred 7.000 gledatelja na stadionu Fatih Terim sudio je Edvartsen iz Norveške 



ISTANBUL Nogometaši »Rijeke« ostvarili su željeno na stadionu »Fatih Terim«. Remi bez primljenog pogotka bio je elementarni riječki cilj koji je i ostvaren u utakmici koju je obilježile vrhunske obrane turskog reprezentativnog vratara Volkana. Vratar »Istanbul Basaksehira« bio je u ključnim trenucima na visini zadatka. Zaustavio je u prvome poluvremenu udarac glavom Marka Vešovića, a u nastavku je izašao pobjednikom u sučeljavanju »jedan na jedan« s Marinom Tomasovim, uz Volkana, najboljim igračem »Rijeke«.



Riječani su imali dvije velike prilike, još najmanje dvije poluprilike, a Turci svoju jedinu pravu šansu bacili niz vjetar u sučevoj nadoknadi vremena. Zapravo, riječki vratar Andrej Prskalo je reagirao u Volkanovom stilu. Šteta što su Riječani nakon sat vremena igre odustali od svoje igre i počeli težiti dugim loptama koje su bile relativno laki plijen za visoke turske braniče. Stekao se dojam da su se Riječani zadovoljili time što nisu primili pogodak iako se pokazalo da svaki brži izlazak na nesigurnu zadnju liniju domaćih otvara mogućnost za pogodak. Šteta i zbog propuštenih prilika koje bi »bijelima« umnogome olakšali posao idućega četvrtka na Rujevici.



Istanbul Basaksehir – Rijeka 0:0


Stadion Fatih Terim. Gledatelja: 6000. Sudac: Svein-Erik Edvartsen (Norveška) 5,5. Žuti kartoni: Bradarić, Vešović (Rijeka).





Riječani su se silno pribojavali Edina Višće i njegovih proboja, no do odmora najviše problema imali su na drugom, svojem desnom boku. Vešović i Ristovski imali su silnih poteškoća s Brazilcem Dokom i bekom Albayrakom koji je nerijetko dolazio iz drugoga plana. Uostalom, najveće prijetnje po riječki gol stigle su upravo nakon ubačaja ili akcija s te strane. U 20. minuti Albayrakov centaršut stigao je na drugu vratnicu do Batdala koji u padu glavom poslao loptu preko gola.


Šest minuta kasnije Doka je zaradio i izveo slobodan udarac s lijeve strane malo izvan kaznenog prostora. Sudac Edvartsen previdio je Bezjakovo igranje rukom (spasio je pritom svoju mrežu) i nepopustljivo pokazivao na udarac iz kuta unatoč protestima domaćih koji su opravdano tražili najstrožu kaznu. Doka je izveo prekid, a lopta odsjela na bližoj vratnici. Bilo je to najbolje što su igrači u naranđastim dresovima napravili u prvih 45 minuta tijekom kojih se njihova igra svodila uglavnom na duge lopte upućene prema visokom napadaču Batdalu ili krilima Doki i Višći. Prilično predvidljivo, ali, barem povremeno – učinkovito!



ISTANBUL BASAKSEHIR 0


Volkan 7Ucar 6Ayhan 6Epureanu 6Albayrak 6,5Tekdemir 6Emre 6Višća 6Holmen 5,5(58′ Mossoro) 6Doka 6,5(76′ Cengiz) –Batdal 6(85′ Cikalleshi) –

RIJEKA 0


Prskalo 7Ristovski 6Mitrović 6,5Elez 6,5Žuta 6,5Maleš 6Bradarić 6Vešović 6(86′ Handžić) –Gavranović 6(61′ Matei) –Tomasov 6,5(78′ Mišić)Bezjak 6


Riječani su s druge strane ostavili dobar dojam u prvih 20 minuta utakmice kada su imali dvije velike prilike. U 8. minutu Žuta je gurnuo Tomasova iskosa pred Volkana, a napadač »Rijeke« poslao povratnu loptu koja je prošla gotovo po gol liniji i predaleko za Bezjaka. Minutu kasnije Tomasov je nakon ukradene lopte i lažnjaka ostao na otvorenom udarcu i sa 13-14 metara poslao loptu visoko preko gola.


Zanimljivo poluvrijeme proteklo bi bez ozbiljnijih intervencija vratara da u 29. minuti Tomasov nije izveo slobodan udarac, a Vešović glavom poslao loptu pod gredu. Volkan je pokazao da nije zalud reprezentativni vratar izvukavši pokušaj iz blizine u korner.


Riječani su nastavak otvorili još jednom velikom prilikom. U 54. minuti bljesnula je tipična riječka kontra istekom koje je Gavranović gurnuo Tomasova iskosa samoga pred Volkana, a turski vratar još jednom sjajnom reagirao skrenuvši nogom loptu kraj suprotne vratnice. Nakon sat vremena igre Matjaž Kek izvukao je iz igre Gavranovića i Rumunju Mateiju pronašao novu poziciju u momčadi – središnje polušpice. Očito je trener »Rijeke« svježim Mateijem u prvom redu želio zadržati relativno visoki ritam i presing kojega su njegovi napadači vršili na zadnju liniju i središnje vezne igrače »Istanbul Basaksehira«. Drugog objašnjenja nema jer Gavranović je u svakom dodiru s loptom bio opasan.


U 70. minuti nekoliko je igrača u bijelim dresovima popadalo na travnjak pokušavajući blokirati Višćin udarac po kojem je lopta otišla kraj vratnice. Ulaskom Mišića umjesto Tomasova došlo je do novog preslagivanja u gostujućoj momčadi. Matei je otišao na lijevo krilo, Vešović desno, a Mišić za leđa Bezjaku. Čovjek više u sredini terena trebao je dodatno učvrstiti središnji riječki blok koji je počeo pokazivati znakove zamora. Činilo se da će unatoč tome izdržati bez veće pogreške sve dok se u prvoj minuti sučeve nadoknade vremena Undes Cingiz nije sam sjurio prema Prskalu, a riječki vratar osujetio najbolju priliku domaćih da dođe do pogotka.



Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



TIJEK SUSRETA


+3′ Kraj utakmice. Istanbul Basaksehir – Rijeka 0:0.


90′ Višća je gurnuo loptu, no Prskalo je sjajno obranio.


90′ Igrat će se najmanje tri minute sudačke nadoknade.


86′ Iz igre izlazi Marko Vešović, u igru ulazi Haris Handžić.


85′ Iz igre izlazi Mehmet Batdal, u igru ulazi Sokol Cikalleshi.


82′ Domaćin pritišće, ali ipak bez prave prilike.


79′ Iz igre izlazi Marin Tomasov, u igru ulazi Josip Mišić.


77′ Albayrak je pokušao proigrati Batdala, ali Prskalo je osujetio namjeru.


66′ Iz igre izlazi Doka, u igru ulazi Cengiz Under.


70′ Višćin udarac otišao je pored riječkog gola. 


61′ Iz igre izlazi Mario Gavranović, u igru ulazi Florentin Matei.


58′ Iz igre izlazi Samuel Holmen, u igru ulazi Mossoro.


54′ Prilika za gol! Tomasov, ali vratar Babacan brani. 


49′ Bezjak danas nema sreće. Dobio je i treći udarac u glavu, no nastavit će s igrom. Prskalo ispucava loptu.


46′ Počelo je drugo poluvrijeme. Igra se nastavlja u istim sastavima.


+ 2 Kraj prvog poluvremena, rezultat je 0:0.


+ 2 Slobodan udarac za Basaksehir. Emre je ubacio, ali riječka obrana nije zakazala.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ


+1 Dvije minute sudačke nadoknade.


42′ Žuti karton za Vešovića. 


35′ Tomasov traži prostor za centaršut, ali lopta je otišla iza gola.


29′ Tomasov je ubacio iz slobodnog udarca, Vešović puca glavom, ali Babacan brani


26′ Prskalo je odbio ubačaj, a lopta je na kraju završila u gol autu


24′ Turska momčad tvrdi da je Bezjak igrao rukom.


23′ Žuti karton za Bradarića.


20′ Prva opasna situacija pred golom NK Rijeke. Albayrak je ubacio, Batdal izmaknuo riječkim braničima, ali njegov udarac glavom s pet metara otišao je iznad grede.


11′ Ayhan udara Bezjaka ravno u lice.


10′ Nakon ubačaja iz slobodnog udarca, Tekdemir je pucao glavom, ali Prskalo je lako ukrotio udarac 


9′ Tomasov se riješio pratnje u kaznenom prostoru, ali udarac s 15 metara otišao je preko grede.


5′ Korner za Rijeku. Tomasov je ubacio, a Babacan odbio loptu.


1′ Počela je utakmica.