Igor Bišćan

Nije lako Čanađiji, ali niti meni kad znam da imam igrača koji nije zadovoljan

Denis Frančišković

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Jednostavno to je sudbina svih nas. Nadam se da će se naći pozitivno rješenje i za njega i za nas. On to kao igrač zaslužuje, ne bih volio da ostane tu i da mu nije riješen status – tvrdi trener Rijeke



ALBUFEIRA Nogometaši Rijeke u nedjelju navečer nakon pobjede nad Kinezima počeli su pakirati kofere. A već jučer izjutra krenuli prema svojoj domaćoj bazi na Rujevici. Smjer jednostavan, ali pomalo drugotrajan. Do Lisabona autobusom, potom zrakoplovom do Venecije gdje ih je čekao autobus. Portugalske pripreme zaključene su pobjedom nad četvrtoplasiranim sastavom kineske Superlige Beijing Sinobo Guoan (1:0), nakon što su »bijeli« na startu poraženi od Wolfsburga (0:3) te pobijedili Servette (3:1).


Riječani su treću godinu zaredom odabrali Albufeiru za zimske pripreme. I nisu pogrješili, za razliku od klubova koji su se odlučili za Tursku gdje nisu imali sreće s vremenom. Sunčano vrijeme punih 19 dana, ugodna svježina zraka na mjestu gdje se sljubljuju Sredozemlje i Atlantik, vrlo dobri hotelski uvjeti i solidan travnjak. Na stadionu koji sljedeće godine slavio stogodišnjicu. Ali stolice tribina mu prekriva i previše prašine.


Čanađija


– Dosta smo griješili u prvom poluvremenu, neke situacije nismo kvalitetno riješili. Mogli smo na poluvrijeme otići s vodstvom, no vidi se da su noge teške, dečki umorni, kao i glava. A to onda utječe na neke odluke i na neke stvari koje smo pokušali ali nismo uspjeli odigrati – zborio je neposredno nakon posljednje utakmice trener Igor Bišćan. – U drugom poluvremenu bili smo odlučni u namjeri da pobijedimo i na kraju smo u tome i uspjeli. Nisam najzadovoljniji s kvalitetom igre prikazanoj u ovoj posljednjoj utakmici. Realizacija? Pripisujem to umoru. Naravno da bih volio da smo protiv Kineza zabili četiri gola, ali nakon promašaja na kraju se uvuče neka nervoza, rekao bih više, nego nesigurnost. Nadam se da će to biti OK kad krenu prvenstvene utakmice.




Podvuče li se crta Bišćan će jasno detektirati čime je zadovoljan i – što ga muči.


– Odradili smo uglavnom sve što smo planirali i odigrali tri utakmice više uspješno nego neuspješno. Loša strana priprema je ozljeda Gorgona, a oporavak Pavelića ide sporije nego što smo očekivali. No, ima još vremena da se posložimo, vidjet ćemo u kakvom ćemu sastavu ići u Koprivnicu – dodaje Bišćan.


Rijekinog kapetana muči ozljeda lista, navodno je riječ o manjoj rupturi, a upitno je koliko će trajati oporavak i hoće li biti spreman za Koprivnicu. A i otvorena je mogućnost njegova odlaska u slučaju obostrano zadovoljavajuće ponude.


Dario Čanađija izrazio je pak nakon razgovora s upravom i u tijeku portugalskih priprema želju za odlaskom, pronalaskom sreće u nekoj drugoj sredini. No, zasad sve obveze obavlja na visoko profesionalnoj razini, njemu svojstvenoj.


Vuk najbliži


– Što se tiče Čanađijinog pristupa i profesionalizma tu nema zamjerki. On može biti primjer drugima, maksimalno je pošteno odrađivao treninge i utakmice. Znam da mu nije lako, ali nije niti meni kad znam da imam igrača koji nije zadovoljan. Jednostavno to je sudbina svih nas. Nadam se da će se naći pozitivno rješenje i za njega i za nas. On to kao igrač zaslužuje, ne bih volio da ostane tu i da mu nije riješen status – tvrdi Bišćan.


Kormilar »bijelih« u završnici je utakmice s kineskom momčadi dao novu šansu mladima. I Rijeka je tada igrala jako dobro…


– Mladi igrači su u drugom dijelu bili dobri, živi, izigrali su se… I u tom djelu opravdali povjerenje. Teško je procijeniti koliko je to dobro u odnosu na ono što nas čeka u domaćem prvenstvu – kaže Bišćan koji će se po svemu sudeći odlučio da je najbliže prvoj momčadi Matej Vuk.


U Portugalu je prijelazni rok bio u svojoj izrazito mirnoj fazi, pitanje je koliko će se i hoće odlasci i dolasci igrača »rasplamsati« sljedećih dana.


– Teško se može nešto bitnije promijeniti osim ako se ne pojave neki novi igrači ili ako neki odu. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija s Gorgonom i rugim igračima. Nisam siguran da će se nešto bitnije promijeniti – znakovito zaključuje Bišćan.