Kriza

Najslabiji start u Miškovićevoj eri: “Rijeka” ima čak 16 bodova manje nego u prvih 16 kola lani

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Nakon što su prošle sezone rušili sve pred sobom, pa i pomaknuli mnoge klupske rekorde što ih je u konačnici odvelo do naslova državnih prvaka, odnosno osvajača duple krune, nogometaši »Rijeke« predodređeni su ove sezone očito za rušenje nekih negativnih rekorda.


Konkretnije, »bijeli« su nakon 16 odigranih utakmica na otvaranju prvoligaške sezone osvojili tek 26 od 48 mogućih bodova, odnosno tek nešto više od 50 posto (54 posto) uz zaostatak od čak 14 bodova za liderom iz Maksimira. Prošle sezone u ovo vrijeme »Rijeka« je bila prva sa čak 16 bodova više na kontu od trenutnog stanja (42 boda ili 86 posto!), odnosno šest bodova više od prvoga pratitelja – »Dinama«.


Strmoglavi pad riječke momčadi na rezultatskom planu ove sezone najbolje ilustrira podatak da je ovo najslabiji »Rijekin« ulazak u sezonu otkada je na čelu kluba ambiciozni predsjednik Damir Mišković. Slabiji i od prve njegove prave sezone (stigao je na proljeće sezone 2011./12) kada je »Rijeka« nakon 16 kola bila treća sa 27 osvojenih bodova (57 posto) i 11 bodova minusa od lidera. No, bila je to momčad u slaganju. »Rijeka« se tek tada počela dizati, mnoge stvari u i oko kluba nisu bile ni približno posložene kao danas.




Uostalom, ni ulaganja nisu bila ni približna današnjima pa su sukladno tome i očekivanja bila skromnija. Nakon te sezone, koju su Riječani završili na trećem mjestu s europskom vizom u džepu, krenuo je uspon kluba na svim razinama.


Već iduće sezone (2013./14.) »Rijeka« je u ovoj fazi prvenstva osvojila 32 boda (67 posto) i bila na »minus četiri« od prvoplasiranog. Godinu dana kasnije (2014./15.) »bijeli« su uknjižili 36 bodova (83 posto), i također bili na svega četiri zaveslaja od lidera. U sezoni 2015./16. napravljen je prvi veliki iskorak – »Rijeka« je u 16. kolu bila prva sa 34 boda (71 posto).