Pod riječkom urom

Na vrhu Učke brani se prvo mjesto i kruna

Orlando Rivetti

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Bomboniera u kampu Rijekasnova, sutra nudi dobru zabavu. Kekov Vardy je – Balaj. Ranieri je volio Batistutu, Kek Kramarića...



U subotu prvo mjesto brane Rijeka i Leicester City! U HNL-u i Premier ligi, protiv Istre 1961. i Rooneyjeva Manchester Uniteda! Dva kluba su se našla »tamo gdje im nije mjesto«, a za sve su krivi treneri, Matjaž Kek i Claudio Ranieri.


 Oni su najbolja potvrda koliko su bitni – alkemičari svlačionice. Srećko Juričić, sportski direktor Rijeke, čovjek s dvedesetogodišnjim iskustvom na Biskom istoku (bio je izbornik UAE-a, Omana, Bahreina i Jemena) tvrdi da mu je dovođenje Keka najbolji potez otkako je dobio Miškovićev mandat (tri i pol godine…) da rukovodi strukom na Kantridi (Rujevici).


Kvarnerski pešekani i engleske lisice. Kek je prije dolaska za kormilo HNK Rijeka bio u Saudijskoj Arabiji (Sharbinijevu klubu) i trajao manje od jogurta u pustinji. Ranieri je nakon četiri utakmice (uspio je izgubiti i od Ovčjih otoka) dobio nogom u stražnjicu na klupi reprezentacije Grčke.


Leicester (288.000 stanovnika), je grad (klub) u kojem su radili Sven Goran Eriksson i Paulo Sousa, potjeran je Nigel Pearson. Prošle sezone bili su 14. i spasili se Božjom voljom. Kekova je Rijeka druga priča…Ranieri (64 godine), pokorio je Premier ligu bez Andreja Kramarića, za kojega bi Matjaž Kek dao – Pohorje. Išao bi po njega (posudba) pješke. Kako je izjavio, ali… Roman Bezjak je na njegovu tragu, a nikad se ne traba vraćati na mjesto zločina. Svaka je ekipa priča za sebe, pa tako i ova nova, treća Kekova Rijeka, koja raste s jednom novom nogometnom filozofijom. Jer, nešto je trebala promijeniti, zarezati u srce, nakon neuvjerljiva starta sezone…

Kramarić ne igra za »lisice« jer je Jamie Wardy otkriće trenera Ranierija. Vodeći je strijelac Premier lige sa 13 pogodaka (zabio je posljednjih deset utakmica!) sa 28 godina. Prije nekoliko godina prva zvijezda Leicestera igrao je amaterski nogomet. Lisice su peta najjeftinija momčad Premier lige. Ispred svih bogatih i slavnih. Značaj trenerove ruke.  Kao lider dočekuje Manchester United. Ranieri ispred svih trenerskih propovjednika – Van Gaala, Wengera, Pellegrinija, Kloppa, Mourinha (u Chelseaju ga je naslijedio prvi puta prije 11 godina)…


HNL je zabava za sirotinju u odnosu na Premier ligu, utoliko je uloga trenera izraženija. Često od lošeg drveta treba napraviti luksuzni namještaj. Barem tako očekuju nadobudni predsjednici klubova…Juričić je sretan što je svojedobno u Sloveniju išao po jednog, a dok je bio na putu, sugerirali su mu drugoga… – Matjaža Keka. Damir Mišković (Dean Šćulac), Srećko Juričić (Ivan Mance), Matjaž Kek (Matrljan, Miletić, Maranza, Žganjer…) i direktor Vlado Čohar (i njegova vojska), četiri su kralja s Rujevice.

Nakon borbe za ostanak na početku Miškovićeva mandata, ovo je treća sezona. Ona u kojoj je najavio borbu za naslov prvaka. Sutra na Rujevici gostuje Istra. Rijeka ima prigodu (obvezu!) presjeći ciljnu vrpcu prve dionice (18. kola), a nakon toga u igrama sa Interom, Slavenom i Zagrebom dodati novih devet bodova za zimski naslov, prije proljetnog nastavka.


U Osijeku su Riječani naučili lekciju. Kek je najavljivao da će biti teško (razumljivo!), ali previše je bilo praznog hoda u igri (prva dionica), mišića i pameti (drugo poluvrijeme), da bi na kraju sudac zabio nož u leđa – jedanaestercem. Splet nesretnih okolnosti, iskorišten je bonus, sljedeće četiri utakmice su – imperativne. Jer, Rijeka nije Leicester da na prvoj poziciji razmišlja o – ostanku. Rijeka želi naslov prvaka, nakon 36 kola (kada Kek podvlači crtu!) biti ispred Dinama i Hajduka. Sada valja stvoriti preduvjete za proljetnu završnicu. A nema čvršćeg temelja od – bodova.


Regionalni derbi je uvijek neizsvjestan. Kek je jedan izgubio u Puli u u završnici susrsta, iznenadnim udarcem u rašlje… Tada je Rijeka igrala bunker na Drosini. Promijenila se krvna slika momčadi i filozofija igre. Rijeka u završnici godine (prvog djela sezone) podmazuje stroj novog poimanja nogometa za proljetnu ludu jurnjavu.


Bomboniera u kampu Rijekasnova, sutra nudi dobru zabavu. Kekov Vardy je – Balaj. Ranieri je volio Batistutu, Kek Kramarića…