Prva HNL

NASTAVAK KRIZE Rijeka i dalje ne zna za pobjedu, s Interom odigrala samo – nulu

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



Gotovo pet tisuća navijača »Rijeke« došlo je na Rujevicu vidjeti pobjedu svojih ljubimaca nakon 70 dana (7:0 Cibalia…), a umjesto toga još jednom su dobili potvrdu da kriza u koju je upao aktualni osvajač duple krune nije prošlost unatoč velikogoričkoj pobjedi i prolasku u četvrtfinale Kupa Hrvatske.


Oni okorjeli optimisti reći će da je i 0:0 protiv »Intera« ipak korak naprijed. Ako ništa prekinut je niz od četiri prvenstvena poraza! Utakmica protiv kluba kojem su nekada tepali da je »div iz predgrađa« pokazala je da ništa nije slučajno.


Niti je »Inter« slučajno u vrhu, niti je »Rijeka« slučajno upala u niz loših rezultata. Zaprešićani su discipliniranom igrom zadržali nulu na Rujevici, strpljivo odolijevajući svim riječkim prijetnjama. Riječanima se s druge strane nema što zamjeriti kada je govora o onim elementarnima stvarima. Voljni moment, trka, agresija, duel igra… sve je bilo zastupljeno u dovoljnim količinama osim igre jedan na jedan što je stvar pojedinačne forme.





Stadion HNK Rijeke na Rujevici. Gledatelja: 4892. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) 6. Žuti kartoni: Vešović, Pavičić (Rijeka), Andrić, Mazalović, Šarić, Mamić (Inter) .


RIJEKA: Prskalo -, Vešović 6,5, Punčec 6,5, Elez 6, Žuta 6, Maleš 6,5, (69′ Pavičić) -, Bradarić 6, Kvržić 6,5, (81′ Puljić) -, Mišić 6, Gorgon 5,5, (60′ Matei) 5,5, Gavranović 6.


INTER: Santini 6,5, Blažević 5,5, (79′ Zulim) -, Mamić 6,5, Komorski 6,5, Postonjski 6,5, (90′ Mezga) -, Grgić 6, Andrić 6, Šarić 6, Bosec 6,5, Rak 6,5, (90′ Haramustek) -, Mazalović 6,5.



A u Kekovoj momčadi ima toliko neraspoloženih igrača da se to jednostavno moralo osjetiti na konačnim rezultata. Tome naravno treba pridodati i neke vanjske faktore, malo sreće i suđenje s kojim »Rijeka« ove sezone nema – »sreće«. Nisu Vidulin i kolege (vjerojatno) ništa ključno zaribali, nešto je jednostavno stvar – talenta.


Osim povremeno Gavranovića, te Kvržića i Vešovića na desnoj strani niti jedan igrač »Rijeke« do odmora nije ničime uspio iznenaditi dobro postavljenu gostujuću obranu i formaciju koja se obično naziva bunkerom. Rezultat svega je po onoj o velikom prometu i maloj zaradi – skroman. Izuzmu li se tri pokušaja s distance (Bradarić 24′, Maleš 25′, Gorgon 39′), najbolju priliku propustio je u 9. minuti Gavranović koji je malo lošije primio dodavanje Kvržića i izgubio korak kada je izašao ispred Santinija.


Doduše, možda je sve moglo izgledati drugačije da pomoćni sudac Vedran Đurak nije označio tri, četiri vrlo dvojbena zaleđa (posao za Oko sokolovo) i tako zaustavio Gavranovića u pohodu na gostujućeg vratara. Na kraju je za to porciju zvižduka pobrao glavni sudac Vidulin koji je označio kraj poluvremena u trenucima kada se Kvržić spremao sjuriti u kontri po desnoj strani prema gostujućem kaznenom prostoru. Ako već nije želio pustiti akciju do kraja onda je sudac iz Kanfanara trebao reagirati nekoliko sekundi ranije.


Riječani su početkom nastavka dodatno pojačali pritisak prema gostujućim vratima, ali kao i u većem dijelu prvoga poluvremena izostala je kvalitetnija reakcija u i neposrednoj blizini gostujućeg šesnaesterca. Uvidio je to trener Matjaž Kek i počeo na klupi tražiti riješenja za zaprešićki rebus. Neraspoloženog Gorgona zamjenio je Matei, a uvođenjem Pavičića umjesto Maleša trener Riječana želio je dobiti kreativniji vezni red i igrača više u završnici. Namjere su bile jasne, no u praksi se kao i u prvom poluvremenu sve bitno događalo na desnoj strani gdje su djelovali Kvržić i Vešović iz drugoga plana. Upravo je Kvržić u 74. minuti natjerao Santija da izvuče loptu iz bližega kuta prije nego što je nekadašnji BiH reprezenativac prepustio mjesto Puljiću. U 85. minuti bivši napadač »Intera« u primanju lopte oslobodio se svojega čuvara nadomak kaznenoga prostora i podvalio majstorski loptu Mariju Gavranoviću. Napadač »bijelih« ostao je sam ispred Santinija, ali kao da ga je sve to iznenadilo pa njegova reakcija nije bilo u skladu s njegovim golgeterskim renomeom.


Prilika utakmice otišla je nepovrat, a ubrzo se Rujevicom prolomila pjesma podrške (šampioni!) bijeloj momčadi koja je u svlačionice ispraćena povicima: Hoćemo pobjede…


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza



RIJEKA: Prskalo, Vešović, Elez, Punčec, Žuta, Maleš, Bradarić, Mišić, Kvržić, Gorgon, Gavranović.


INTER: Santini, Bosec, Grgić, Komorski, Mamić, Šarić, Mazalović, Postonjski, Rak, Andrić, I. Blažević.


Sudac Marin Vidulin (Kanfanar)


TIJEK SUSRETA;


90′ – Kraj susreta.


90′ – Igrat će se četiri minute nadoknade.


90′ – Zaiskrilo je sada među igračima – žuti karton dobio je Vešović zbog nesportskog poteza i potom Mamić.


85′ – Kakva prilika za Rijeku, Puljić je dao petom za Gavranovića, ali i njegov udarac sa samo par metara brani vratar Zaprešićana. 


74′ – Rijeka je dodatno pojačala napade prema vratima Intera. Sada je odličan udarac iskosa uputio Kvržić, ali Santini opet izlazi kao pobjednik.


69′ – Kek će pokušati s Pavičićem umjesto Maleša u posljednjih 20-ak minuta.


68′ – Santini je obranio pokušaj Punčeca glavom.


65′ – Jedna od rijetkih prilika Intera, Blažević je šutirao, ali lopta završava u bloku.


62′ – Opet sjajno reagira Santini. Skinuo je sada doslovno loptu s glave Marija Gavranovića.


60′ – Umjesto Gorgona je ušao Matei.


59′ – Novi korner za Rijeku, ali obrana Intera rješava opasnost.


48′ – Vešović je sjajno ubacio, ali Bradarić ne reagira najbolje i šalje loptu preko vrata.


46′ – Počeo je drugi dio susreta.


45′ – Iako ima čak 75 posto posjeda lopte, Rijeka nije uspjela složiti ozbiljniju priliku pred vratima Santinija.


39′ – Udarac Gorgona ide daleko od vrata.


36′ – Vešović je ubacio s desna, Santini uspio skrenuti loptu vrškom prstiju, a Mazalović je izbaciti u korner.


25′ – Sada Santini brani i udarac Maleša, koji se odvažio s preko trideset metara.


24′ – Pokušaj Bradarića s dvadesetak metara brani Santini.


19′ – Novi korner za Rijeku, ali Zaprešićani se zasad disciplinirano brane.


18′ – Prekršaj za Rijeku na rubu kaznenog prostora nakon što je srušen Gavranović. Slobodan udarac je izveo Mišić, ali je pogodio glavu Boseca. Od svega samo korner.


10′ – Santini utrčava i izbija loptu ispred Gavranovića, no Vidulin je ionako već označio da je riječki napadač u zaleđu.


5′ – U dvije minute dva kornera za Rijeku. Prvi nakon duplog pasa Vešovića i Bradarića, a drugi nakon što je Kvržić atraktivno provukao loptu kroz noge jednom od gostujućih braniča. 


0′ – Prije početka susreta je održana minuta šutnje za sve vukovarske žrtve.


0′ – Objavljeni su početni sastavi. Napad “Rijeke” će od prve minute predvoditi Mario Gavranović. S klupe svoju priliku čekaju Sluga, Matei, Acosty, Puljić, Pavičić i Mavrias.