»Rijeka« večeras protiv »Lokomotive« na Rujevici

Močinić: Prva utakmica na novom stadionu dolazi u pravo vrijeme za nas

Ivan Volarić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Sigurno da će na Rujevici biti prava atmosfera kada se napune tribine i da će biti ugodno igrati. Mislim da nam je čak dobro došlo ovo preseljenje s obzirom na ovu krizu rezultata što je iza nas – kaže Močinić



RIJEKA Ivan Močinić dijete je Kantride. U punom smislu tih riječi. Ne samo u nogometnom, već i onom životnom. Zbog toga je omiljen kod navijača, malo je igrača s kojima se prosječni navijač može poistovjetiti kao s »našim Močotom«. Valjda neće zakasniti na utakmicu, misleći da se večeras igra nedaleko njegova doma, pod stijenama Kantride…


– Baš smo se neki dan šalili u klubu da će sigurno neki navijač umjesto na Rujevici završiti na Kantridi oko 20.30 sati… – govori Močinić i nastavlja. – Bit će sigurno čudno igrati na Rujevici jer navikao sam trenirati i igrati pod stijenama Kantride. Stvarno su iza nas predivni trenuci i dani koje smo proveli na tom stadionu, ali ovo što se napravilo na Rujevici je velika stvar za klub, što ćemo gore trenirati i barem jedno vrijeme igrati. Za nas u pravo vrijeme dolazi ta prva utakmica na Rujevici.  Mislim da nam je čak dobro došlo ovo preseljenje s obzirom na ovu krizu rezultata koja je iza nas.


Prava atmosfera


Značajna novost za igrače »Rijeke« je što će svoje domaće utakmice igrati na stadionu manjega kapaciteta, no uz vjerojatno bučniju podršku  budući da na Rujevici nema atletske staze. Efekt domaćeg terena mogao bi čak biti izraženiji nego na Kantridi.





DANAS, 21


Arenasport


RIJEKA


(4-2-3-1)


VARGIĆ


l


TOMEČAK


l


MITROVIĆ


l


SAMARDŽIĆ


l


LEOVAC


l


BRADARIĆ


l


MOČINIĆ


l


TOMASOV


l


MOISES


l


SHARBINI


l


BEZJAK


l


LOKOMOTIVA


(4-2-3-1)


ZELENIKA


l


BARTOLEC


l


PRENGA


l


CAPAN


l


BRUČIĆ


l


LEKO


l


ANDRIJAŠEVIĆ


l


DOLEŽAL


l


ŠOVŠIĆ


l


MIŠIĆ


l


MARIĆ


l


Stadion HNK Rijeke na Rujevici.    Sudac  Duje Strukan (Split).



– Koliko smo mogli osjetiti na otvorenom treningu stadion je dosta akustičan. Nije bilo toliko navijača kao što će biti na utakmici s »Lokomotivom« ili kao što je bilo na Kantridi, ali ono gledatelja što je bilo na tribinama se stvarno dobro čulo. Sigurno da će na Rujevici biti prava atmosfera kada se napune tribine i da će biti ugodno igrati, ali ne samo nama već i protivniku. Baš me zanima kako će se sve to izgledati.


Na Rujevici će, za razliku od Kantride, biti izražen i efekt poznate primorske bure. Valjda je netko ukazao na to vratarima »Rijeke«. Novi trener vratara Mladen Žganjer sigurno dobro zna o čemu se radi budući da je nekada stajao i na vratima »Orijenta« te imao priliku na svojoj koži osjetiti kako je braniti na Krimeji i boriti se osim sa suparnikom i s nepredvidim naletima bure što se poigravaju s loptom.


– Rujevica je na povišenom terenu i sigurno da će trebati voditi računa o buri, ali nadam se da danas neće puhati… Sigurno da ćemo u  budućnosti na to obratiti pažnju.


Šokovi


Iza »bijelih« je dosta traumatičan ulazak u sezonu, pet službenih utakmica bez pobjede nezapamćen je negativan niz u Kekovoj »eri«.


– Nisu u pitanju naše igre, koliko rezultati… U svih pet susreta bili smo bolji protivnik, zabili smo dosta golova, ali brzo i puno smo ih primali. Nadam se da će u tom smislu utakmica s »Lokomotivom« predstavljati za nas novi početak. Normalno da tri boda iz tri kola nisu nikakav uspjeh za nas. Trebamo početi sakupljati trobode!


Frustrirajuće je bilo gledati kako »bijeli« olako prosipaju teškom mukom stečeno vodstvo u Kranjčevićevoj, pa i prethodno u Aberdeenu, odnosno protiv »Slaven Belupa«.


– Baš sam neki dan gledao utakmicu protiv »Zagreba« u snimci… Mučiš se da bi zabio gol, a onda nakon minute dobiješ gol za 1:1. Teško se psihički vraćati nakon tih šokova. Protiv »Zagreba« smo na kraju morali biti zadovoljni s remijem. U svemu tome sigurno nije bilo sreće, ali isto tako problematična je naša koncentracija koja je u tim trenucima pala i onda smo primili lake golove. Na tome smo ovaj tjedan naporno radili i nadam se da ćemo od ove nedjelje krenuti prema boljemu.


Breme favorita


Močinić u posljednje vrijeme igra dobro, protiv »Zagreba« je podsjetio na ona svoja najbolja izdanja uoči uvrštavanja na popis putnika za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil.– Dobro se radilo na pripremama, osjećam se dobro. Vidjet ćemo kako će se sve to dalje odraziti na planu igre.


Iako »Lokomotiva« baštini veliku pobjedu nad »Kvarnerom« (Rijekinom pretečom) u prvoj službenoj utakmici na Omladinskom igralištu u prvom poslijeratnom prvenstvu, druga momčad »Dinama« uglavnom je dragi gost na Kvarneru. »Lokosi« su u posljednja dva gostovanja na Kantridi inkasirali 11 pogodaka bez da su pritom zatresli domaću mrežu.


– U zadnje dvije utakmice smo ih stvarno uvjerljivo dobili, iako to možda nije bila realna slika njihovih kvaliteta. Oni su ekipa koja uvijek može napraviti dosta problema, a ovoga ljeta su se i ojačali. Igranje u Europi napunilo ih je samopouzdanjem, dobili su novoga trenera i sigurno da će i njima biti dodatni motiv igrati na novom stadionu pred ispunjenim tribinama. Gledatelje očekuje zanimljiva utakmica,  a mi se moramo postaviti kao favoriti. Svima je jasno da nas jedino pobjeda zanima. Moramo biti pametni i koncentrirani i sve ono što govorimo posljednjih dana potvrditi na terenu počevši od 21 sati kada kreće utakmica – rekao je Močinić.