Neka Rujevica zagrmi!

Matjaž Kek uoči ogleda s Cibalijom: “Rijeka sada zaslužuje veliku podršku navijača”

Ivan Volarić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Stvarno bih želio podršku i pjesmu s tribina, a bit će i poseban trenutak zbog smrti našega odanog navijača. Jedva čekamo da počne utakmica kako bismo se opet pokazali kao prava ekipa – rekao je Kek



RIJEKA Dolazak »Cibalije« na Rujevici doživljavaju kao priliku za iskupljenje nakon koprivničkog remija, te povratak pobjedama kao nužnost uoči velikog derbija s »Dinamom« za sedam dana u Maksimiru.


Pretposljednja momčad lige ne bi smjela predstavljati preveliku prepreku za lidera Prve HNL unatoč izostanku nekih važnih figura u momčadi poput Marija Gavranovića, Marka Vešovića i Franka Andrijaševića. Dobra vijest za trenera Matjaža Keka je da se u sastav vraćaju Josip Mišić, Stefan Ristovski i Alexander Gorgon.


– Izuzetno turbulentan tjedan je iza nas i normalno da je fokus u svlačionici bio na našu prezentaciju u Koprivnici – započeo je trener »bijelih« na presici uoči ogleda s Vinkovčanima.




– Pokušavali smo kroz treninge ispraviti neke stvari koje u Koprivnici nisu bile dobre. Dogodi se takva utakmica, a nažalost pritom smo izgubili dva igrača zbog kartona. Ristovski i Mišić se vraćaju u momčad, Gavranović je počeo s prvim vježbama i još neko vrijeme ne dolazi u pitanje. Črnic je počeo s vježbama nakon operacije. Gorgon je počeo trenirati s ekipom i bit će u kadru za utakmicu. Jedina želja i jedina naša misao uoči ove utakmice je da se vratimo pobjedama. Mislim i da ova ekipa zaslužuje veliku, veliku podršku za sezonu koju sada igra. I nama samima je jasno da nismo bili dovoljno dobri u Koprivnici. Dovoljno smo objektivni da nećemo gurati pod tepih vlastite slabosti. Stvarno bi želio podršku i pjesmu s tribina, a bit će i poseban trenutak zbog smrti našega odanog navijača. Jedva čekamo da počne utakmica kako bi se opet pokazali kao prava ekipa.


Oprezni Marijo


Kada očekujete povratak Marija Gavranovića kojemu je opet stradala zadnja loža?


– Tek je počeo s terapijama. Magnet je napravljen, pokazao je da je u pitanju slična ozljeda kao zadnji put, ali na drugom mjestu. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Mario je sada oprezan, malo je preplašen. Mi ćemo napraviti sve da ga što prije dobijemo jer svaka iduća utakmica je izuzetno bitna.


S obzirom na brojne izostanke morat ćete ponovo dosta toga improvizirati u »prednjem« dijelu momčadi?


– Morali smo mijenjati i u Koprivnici, ali ne bi govorio o napadačima. Naš problem u Koprivnici počeo je – odotraga. Premalo smo se kretali, premalo smo bili agresivni. Jedan ili jedan i pol igrač su možda bili na razini koji je po meni dovoljan za igrače »Rijeke«.


Imate li adekvatnu zamjenu za Andrijaševića?


– Za svakoga mora postojati zamjena.  Sigurno da neću odlaziti u neke preformacije, mislim da se to mora utrenirati i pripremiti. Međutim, bez agresije, pritiska, duela u zraku i na zemlji, bez brze lopte  nema šanse. To se već vidjelo u prvom poluvremenu utakmice protiv »Krka«.


Kvaliteta igre


Kako komentirate Andrijaševićevu kaznu?


– Ne bilo korektno od mene da se dan prije utakmice upuštam u bilo kakve rasprave. To moraju znati i igrači i moj stručni stožer. Ponekad je teško neke stvari istrpiti, ali i to je kvaliteta. Da nije lako – nije. Bio bi nepošten kada bi rekao drugačije.


Igrači su se suočili sa svojim slabijim izdanjem u Koprivnici, no kako se nose s »bočnim udarima«, sudačkim previdima…?


– Lagao bi kada bi rekao da negdje neka od tih informacija ne dolazi do naše svijesti, ali moramo pričati i pričali smo o kvaliteti igre, o kvaliteti treninga. Moje mišljenje je da je dobro kada se govori o nogometu.  A u zadnja tri, četiri mjeseca se u kontekstu »Rijeke« govorilo o kvalitetnoj igri. U nikakvom slučaju nije dobro kada su na naslovnicama drugi nogometni akteri sa svojim analizama, opravdanjima… Želim ostat koncentriran na rad! Igrači najprije moraju razmišljati o kvaliteti igre i sigurno da je njima na terenu najteže. Zato i kažem da ovi igrači sada trebaju podršku jer mislim da su je zaslužili.


Teški izostanci


Rekli ste da su se u Koprivnici osjetile posljedice reprezentativnih akcija?


– Jedno je kvaliteta igre, tehničko-taktički dio, a drugo je agresija i trka. Neovisno o tome da li imaš minutažu ili ne, da li si bio s reprezentacijom ili ne, možeš barem 10-15 ili 20 minuta ići onako kako treba. I to je bila moja zamjerka igračima. Probali smo kroz treninge to ispraviti. Dođe trenutak u prvenstvu kada ti nedostaje nekoliko važnih igrača, ali ako je to tako drastično onda to nije dobro za nas, a ni za mene kako trenera. Nema tu skrivanja: treba izaći na travnjak, isprovocirati da se gledatelji ustanu na noge i onda ići do kraja.



RIJEKA(4-2-3-1)PRSKALOlRISTOVSKIlMITROVIĆlELEZlŽUTAlMALEŠlBRADARIĆlČANAĐIJAlMIŠIĆlMATEIlGORGONlCIBALIA(4-2-3-1)MATKOVIĆlKARAČIĆlZGRABLIĆlJERBIĆlČULJAKlMIJOKOVIĆlTOMAŠEVIĆlM. MIŠIĆlPERVANlDABROlBAŠAlStadion HNK Rijeke na Rujevici.    Sudac T. Pejin (D. Miholjac)


Neće biti lako nadomjestiti Gavranovića i Andrijaševića ukoliko ih ne bude u dužem periodu?


– Slažem se! Dolazi nam nakon »Cibalije« kup s »Lokomotivom« pa derbi s »Dinamom«. Izostanci su prisutni, ali moramo to amortizirati na igralištu.


Mislite li da možete naći adekvatne zamjene u klupskim rezervama?


– Moramo! Sve to su igrači »Rijeke«! Moja je deviza izađite van i pokažite se.


Nekima nedostaje utakmica?


– Ali, zar oni ne treniraju?


Razlika je između treninga i službenih utakmica?


– O tome se može raspravljati. Po meni treba izaći na teren i probati. Kao što sam rekao, jedino je tehničko-taktička izvedba, a drugo trka i agresija čega nam je nedostajalo u Koprivnici, iako je ispalo da smo oštrom igrom unakazili naše domaćine…


»Cibalia« dolazi na Rujevicu s dosta problema, v. d. trenerom Sesarom nakon Mršićeva odlaska?


– Gledao sam ih protiv »Osijeka«. Dosta mirno izlaze van kroz pas igru, ima tu igrača koji znaju odigrati, ali tu je prije svega problem »Rijeke«. Moramo biti bolji i mi to znamo. Svatko od 21 igrača plus vratari mora biti sposoban dati sve od sebe i to je jedino što me zanima. Veseli me kao trenera da su igrači reagirali dosta samokritično. Jedina misao koja nas mora voditi dalje je kvaliteta naše igre i kako ćemo se mi postaviti. Nama ova utakmica znači izuzetno puno za nastavak prvenstva – rekao je Kek.