Sve još otvoreno

‘LUDO PRVENSTVO’ Evo mogućih scenarija za zadnja dva kola. Tko će uzeti titulu?

P. N.

Foto Novi list / Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Novi list / Ivo Čagalj / PIXSELL

Modri još drže sve u svojim rukama i imaju daleko najveće šanse - mogu postati prvaci čak i ako izgube obje preostale utakmice



‘Ovo je ludo prvenstvo’ – izjavio je nakon prošlog kola trener Rijeke Matjaž Kek i zapravo najtočnije opisao završnicu natjecanja u Prvoj HNL ove sezone.


Dva kola prije kraja, doslovno su još moguće sve tri opcije – da prvenstvo uzme prvoplasirani Dinamo, ali i da pehar podignu Rijeka i Hajduk. Naravno, modri još drže sve u svojim rukama i imaju daleko najveće šanse – prema nekim računicama, dovoljno im može biti u iduće dvije utakmice uzeti samo bod, a mogu, ovisno o rezultatima Riječana i Splićana, postati prvaci čak i ako izgube obje preostale utakmice.


No krenimo redom. U idućem kolu Hajduk kod kuće dočekuje Osijek, Rijeka odlazi u goste Cibaliji, a Dinamo igra s Rudešom. Pobijedi li Dinamo Rudeš sve je gotovo, no hipotetski – izgubi li momčad Nikole Jurčevića u susjedstvu, a Hajduk i Rijeka ostvare pobjede – u posljednje kolo svi će biti u samo dva boda razlike. Dinamo bi imao 70, Rijeka 69, a Hajduk 68.




Ukoliko Dinamo uzme bod s Rudešom, Hajduk ispada iz igre, no Rijeka je, svlada li Cibaliju, još uvijek unutra – za obranu titule potrebno joj je da modri izgube u zadnjem kolu, a Rijeka pobijedi u Jadranskom derbiju.


Hajduk, dakle, može postati prvak samo ako Dinamo izgubi u obje utakmice, a oni pobijede i Osijek i Rijeku na Rujevici u direktnom susretu. Pobijedi li, pak, u Jadranskom derbiju Rijeka, a Dinamo izgubi od Intera – momčad Matjaža Keka obranit će naslov.


Moguć je naravno i scenarij u kojem Dinamo izgubi od Intera, ali Rijeka i Hajduk remiziraju i omoguće mu naslov.


Ispuštanje prvog mjesta od strane Zagrepčana čini se prilično nemoguće, ali u teoriji šansa postoji, pogotovo uzme li se u obzir očajno proljeće Dinama. Gleda li se forma tri glavna suparnika u posljednjih deset utakmica, Rijeka bi bila prva na tablici s ukupno 22 boda (7 pobjeda, 1 remi i 2 poraza), Hajduk drugi s 18 bodova (5 pobjeda, 3 remija i 2 poraza), a Dinamo tek sedmi s 14 bodova (4 pobjede, 2 remija i 4 poraza).


Period od posljednjih pet kola još je porazniji po modre, koji bi bili tek osmi. Prvoplasirana bi bila Lokomotiva, a druga Rijeka s 4 pobjede i jednim porazom.


U anketi vas pitamo – tko će osvojiti naslov.