Jesenska titula

Ključnih 360 minuta: Mogu li Osijek i Hajduk vratiti Rijeku na vrh?

Ivan Volarić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Tri listopadska kola nakon stanke će u svakom slučaju donijeti mnoge odgovore barem kada je u pitanju utrka za laskavom titulom jesenskog prvaka. Međusobni ogledi četiri vodeće momčadi u tom smislu imaju posebnu težinu



RIJEKA Visokom pobjedom nad »Rudešom« u Kranjčevićevoj ulici nogometaši »Rijeke« uplovili su u prvenstvenu stanku s četiri boda zaostatka za vodećim »Dinamom«, odnosno s pet bodova prednosti nad trećeplasiranim »Hajdukom« i četvrtoplasiranim »Osijekom«. Ista meta – isto odstojanje.


Riječani nisu uspjeli iskoristiti jedini kiks »modrih« u posljednjem periodu, remi u Puli, jer su i sami prosuli dva boda u Koprivnici. Doduše, teško je bilo očekivati da će Riječani proći neokrznuti kroz tri uzastopna gostovanja (Split, Koprivnica i Zagreb; četvrto je u subotu na Aldu Drosini), tim više što su u tom periodu igrali i dvije euroligaške utakmice (AEK i Milan). Negdje se po zakonu velikih brojki morao dogoditi slabiji dan.


Ključnih 360 minuta


Gledano kroz tu prizmu aktualni bodovni zaostatak nitko na Rujevici neće shvatiti tragično, tim više što nakon stanke slijede veliki obračuni i četiri kola koja bi mogla donijeti odluku o tituli jesenskog prvaka.




Iako se nakon iduće stanke početkom studenog do zimske stanke ima za odigrati još pet kola raspored utakmica i odnosi snaga u HNL-u jasno sugeriraju da će se u idućih 360 minuta vrlo vjerojatno prelomiti puno toga kada je u pitanju borba za vrh, barem u kontekstu prvoga dijela sezone. Osim gostovanja aktualnog prvaka kod najvećeg izazivača »Dinama« u 14. kolu, sastat će se u idućih nekoliko kola »Dinamo« i »Osijek« (12. kolo), »Rijeka« i »Osijek« (13. kolo), te »Hajduk« i »Dinamo« (13. kolo). »Modri« osim »Rijeke« dočekuju i »Osijek«, a moraju na Poljud. »Rijeka« dočekuje »Osijek«, a slijedi joj dvostruki program u Zagrebu – »Lokomotiva« i »Dinamo«.


»Modri« u predstojećoj seriji utakmica mogu dodatno učvrstiti prvo mjesto, odnosno »Rijeka« se uz pomoć Splićana i Osječana može vratiti na vrh. »Osijek« i »Hajduk« mogu pomoći »Rijeci« ili Dinamu, ali pobjedama nad vodećim dvojcem vratiti u prvom redu sebe u vrtlog borbe za naslov prvaka. Tri listopadska kola nakon stanke će u svakom slučaju donijeti mnoge odgovore barem kada je u pitanju utrka za laskavom titulom prvaka jesenskog dijela sezone. Međusobni ogledi četiri vodeće momčadi u tom smislu imaju posebnu težinu, jer »Rijeka« i »Dinamo« teško mogu stradati u ogledima s ekipama iz donjega doma.


Međusobne utakmice


Zanimljivo, ovo je treći put u posljednjih šest sezona otkada riječki nogomet živi u uspješnoj »eri Mišković« da »Rijeka« nakon 11 kola ili nešto više od prve četvrtine prvenstva ima četiri boda zaostatka za liderom iz Maksimira. I u sezonama 2014./15., te 2015./16. »bijeli« su imali identičan zaostatak, te se u konačnici morali zadovoljiti naslovima viceprvaka. U sezoni 2014./15. čak je i bodovni učinak bio indentičan: »Dinamo« 29 , »Rijeka« – 25 bodova.


»Bijeli« su te sezone također igrali skupine Europske lige, bodovnog zaostatka stajao ih je domaći poraz od »Dinama«, a jesenske titule posrtaj u Maksimiru. »Bijeli« su zaključili prvenstvo s 13 bodova zaostatka ponajviše zahvaljujući činjenici da su izgubili čak tri od četiri međusobne utakmice s »modrima«. Igrači »Rijeke« prošle sezone prvi put su osvojili naslov prvaka nakon što su u 11. kolu, dakle ovoj fazi prvenstva, uživali pet bodova prednosti (29) u odnosu na drugoplasirani »Osijek« (24), odnosno šest bodova viška u odnosu na trećeplasirani »Dinamo« (23).


Riječani su do bodovnog kredita došli jer su bili uspješniji u direktnim ogledima sa Zagrepčanima (jedini poraz doživjeli su u posljednjem kolu kada su i matematički već bili prvaci), ali i zato jer su znali iskoristiti povremenu pomoć momčadi koje su zagorčale život »modrima« poput »Osijeka« i »Hajduka«. Ove sezone Riječani teško će nadoknaditi zaostatak bez pomoći Osječana i(li) Splićana, ali ni to neće biti dovoljno ako ne budu pravi u Maksimiru 28. listopada.