Susret "Istre" i "Rijeke"

Kiks na Drosini: “Rijeka” u Puli uzela samo bod i propustila već danas riješiti pitanje prvaka

Orlando Rivetti

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Matjaž Kek je pokušao sve, zamjenama i rotacijama, ali lopta nije htjela u istarsku mrežu



RIJEKA Nakon što je Dinamo izgubio od Hajduka, Rijeka nije pobijedila Istru 1961 na pulskom stadionu »Drosina«. Svejedno, Riječani su povećali prednost nad pet bodova u odnosu na Dinamo. Ostat će žal jer su mogli otići na velikih plus sedam! Regionalni derbi bio je žestok, Rijeka nije bila na razini lidera prvenstva. Kao da se uvukao neki strah od »plus sedam«.


Matjaž Kek je pokušao sve, zamjenama i rotacijama, ali lopta nije htjela u istarsku mrežu. Rijeka je prokockala dva boda, Puljani su ponosni, zaustavili su najbolju momčad HNL-a.


Roman Bezjak zaigrao je od prve minute kao prvi napadač u rasporedu 4-2-3-1. Gavranović je ostao na klupi. Trener Kek hvalio ga je poslije prošle utakmice protiv Splita, da je želio pomoći… Volja je bila jača od bolova. Sada? Mah. Ušao je u igru u 65. minuti. 


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Činjenica je da je Bezjak već u petoj minuti, nakon jednog točnog protoka lopte, imao na nozi loptu za otvaranje »pulske sardine«. Sam ispred Ivušića, ali Halubajac je sjajno reagirao i neutralizirao matnu situaciju. Utakmicu je počeo i oporavljeni Ristovski. Kek, bez obzira na gust raspored utakmica, tri u sedam dana (Istra, Osijek, Inter), tražio je brzo rješenje utakmice s prvom postavom. 


Gorgonova ruka


Riječani su imali dosta problema u završnih 30 metara na polovini Istre do pogotka Gorgona u 38. minuti nakon dvojbenog zaleđa (je li Paracki držao u igri Bezjaka?), kojega je najprije signalizirao pomoćni sudac Modrić, na žalost i tugu riječkih igrača i navijača, ali »prosvjedi« su bili učinkoviti. Pogodak je priznat! Dvanaest prvenstveni Austrijanca ove sezone. Iskustvo i instinkt. Treba biti u pravom trenutku na pravom mjestu. Kao što se našao tamo gdje nije trebalo u 57. minuti kada je Gržanova lopta pronašla Gorgonovu ruku… Jedanaesterac je precizno izveo onaj koji ga je i izborio – Šime Gržan. 



Stadion Stadion Aldo Drosina. Sudac: Fran Jović (Zagreb) – 6,5. Gledatelja: 4.000.Strijelci: 0:1 Gorgon (38′), 1:1 Gržan (57′-11m).Žuti karton: Žuti karton: Pavić(Istra) Mišić (Rijeka)

ISTRA 1961: Ivušić 8, Miloš 7, Žižić 6,5, (od 81′ Gojković), –, Mitrevski 6,5, Pavić 6, Puclin 6, Paracki 6, Gržan 7, Lucio 6, (od 80. Stepčić) –, Solomon 6, Roce 5,5, (od 37. Prelčec) 6.


RIJEKA: Prskalo 6,5, Ristovski 6, Župarić 6, Elez 5,5, Zuta 5,5, (od 80. Črnic) –, Bradarić 6, Mišić 6, Vešović 6, Andrijašević 5,5, Gorgon 6,6, Bezjak 6, (od 65′ Gavranović) 6,



Riječani su dominirali igrom od početka utakmice. Nedostajala je ona »zadnja lopta« za završni udarac. Nekoliko je puta ona loše sjela Andrijaševiću i otišla u – nebo. 


Pulski trener Marijo Tot, magistar kineziologije i stručnjak za taktiku (predavač na Akademiji HNS-a, u SAD-u i Kini…), brzo je svoju momčad presložio u 4-1-4-1, tako da je prvi napadač Roce (do izlaska zbog ozljede) zaigrao kao peti u obrani. Jer, na toj su strani bili Vešović i Ristovski. Puljani su dobro držali pozicije, dobro stali u svoje linije i Riječani su teško dolazili do pozicije za udarac. Bez obzira na to što su imali stalnu inicijativu. Posebno po desnoj strani (Ristovski, Vešović), ali i na sredini terena, gdje su Bradarić i Mišić imali situaciju pod stalnim nadzorom. Trokut Andrijašević-Bezjak-Gorgon tražio je slobodne prostore između linija u gustoj istarskoj šumi. Marijo Tot, trener Puljana, nije naivan, taktika je njegov forte, zna kada i s kim se »može igrati«. S Rijekom sigurno ne. Čekao je u »zasjedi«, svjestan da je kvaliteta na strani Riječana. I dočekao je izjednačenje iz kaznena udarca


Promašaji


U nastavku je Gorgon zaigrao najprije prvu špicu, pa je otišao desno, a Vešović lijevo. Nakon ulaska Gavranovića. Ivušić je u 68. minuti imao još jednu sjajnu obranu, skrenuo je u korner Gavranovićevu loptu. Riječani su imali problema s realizacijom, odnosno vratar Ivušić, bivši junior Rijeke i milanskog Intera, bio je izuzetno raspoložen. Dvije minute nakon što je zaustavio Gavranovića, učinio je to i s Vešovićevom loptom. Dvije lopte za dva gola…


Srce su Riječani bacili na travnjak. Na lijevom je beku zaigrao i brzonogi napadač Črnic. Redale su se prigode, ali i – promašaji… U kopačkama napadača Rijeke nije bilo baruta. Pucali su svi, iz svih pozicija. Posebice nakon izjednačujućeg pogotka Puljana. Igralo se više srcem nego razumom… Nevjerojatno je što su promašili i oni koji bi u drugim situacijama to pogodili s povezom na očima…


TIJEK SUSRETA:


90′ – Još tri minute nade za “Rijeku” da dođe do pobjede.


89′ – Umjesto Gorgona ulazi Matei.


89′ – Opet Andrijašević na ubacivanje Vešovića natrčava iz drugog plana i opet je neprecizan glavom.


83′ – Još jedna velika prilika “Rijeke”, no Andrijašević puca glavom malo pored gola.


81′ – Črnic puca odmah u prvom dodiru s loptom.


80′ – Kek će pokušati s Črnicem umjesto Žute.


74′ – Sudac Jović je opravdano poništio gol Gavranovića glavom zbog zaleđa.


68′ – Gavranović odmah u sjajnoj prilici, ali Ivušić mu brani udarac sa 6-7 metara.


65′ – Bezjak ide iz igre, ulazi Gavranović.


58′ – GOL! 1:1 – Istra se vratila u susret pogotkom Gržana iz jedanaesterca. Lucio je prethodno u 16 metara pogodio u ruku Gorgona, sudac Jović pokazao na bijelu točku. 


57′ – Velika prilika Istre, Prelčec je dao za Lucia, koji dobro puca, ali Prskalo efektnom paradom spašava mrežu.


54′ – Solomon je potegao preko pola terena i u zadnjem “koraku” pred Prskalom gubi korak. 


49′ – Mišić je dobro pucao iz slobodnog udarca s 25 metara, ali malo pored lijeve vratnice Ivušića.


39′ – GOOOL! 0:1 – Ristovski je ubacio, Bezjak prebacio za Gorgona koji iz blizine pogađa mrežu. Pomoćni sudac isprva je signalizirao poništavanje gola, ali je sudac Fran Jović nakon dodatnih konzultacija odlučio priznati ga.


37′ – Roce zbog ozljede izlazi van, u igri je Prelčec.


35′ – I opet Andrijašević preko gola.


34′ – Kontra Rijeke, Bezjak je dobrio uposlio Andrijaševića koji sa 16 metara šalje loptu na tribinu.


30′ – Zuta je dobro ubacio za Vešovića, ali Miloš čisti loptu. Vešović je ostao ležati, nadamo se da nije u pitanju ozljeda.


25′ – Opet Bezjak u dobroj prilici i opet udarac nije pretjerano opasan po vratara domaćih.


25′ – Demoni slave 25. rođendan svoje navijačke grupe, Armada skandira “Ovo je Rijeka”. 


22′ – Andrijašević je šutirao, Ivušić skinuo loptu ispred Gorgona.


18′ – Gorgon je pokušao šutem s 25 metara, ali nije bio baš precizan.


6′ – Elez je ubačaj Miloša skrenuo u korner.


5′ – Gorgon je propustio jednu okomitu loptu za Bezjaka koji izbija sam pred Ivušića, ali vratar Istrana brani udarac. Velika prilika.


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza



3′ – Vešović je ubacio s desne strane, Ivušić atraktivno paradom izbio loptu.


1′ – Počeo je susret, prva s centra kreće “Istra 1961”.


0′ – Objavljeni su početni sastavi. U prvoj ekipi Rijeke opet je Ristovski, a u vršku napada igra Bezjak. Na klupi čekaju Sluga, Kulušić, Čanađija, Matei, Šrnic, Gavranović i Martić.


Foto V. Karuza


Foto V. Karuza