Pred derbi

Kek nahvalio Hajduk i Kopića, ali otkrio i da je za Jadranski derbi upitno nekoliko udarnih igrača Rijeke

Orlando Rivetti

Matjaž Kek, Foto: D. LOVROVIĆ

Matjaž Kek, Foto: D. LOVROVIĆ

Za utakmicu kao što je ova s Hajdukom razmišljam samo o igračima koji mogu i moraju dati sto posto. Odgovoriti svim zahtjevima teške splitske utakmice, rekao je strateg bijelih



RIJEKA Rijeka odlazi u goste goropadnom Hajduku nakon što je dobila četiri posljednje utakmice. Ali Matjaž Kek nikada ne gleda za sobom…


Jadan je onaj koji živi od stare slave. Prošla utakmica je za Keka samo lijepa uspomena. Hajduk je u glavi. Kako u Danteovu paklu nastaviti tradiciju nepobjedivosti? Nikada, naime, Rijekin trener nije izgubio na Poljudu.


– Jadranski derbi! Dovoljno je reći da bi se svima, na obje strane, probudile strasti. Prava utakmica, veliki izazov za Rijeku.




Očekujem pravi nogometni ambijent, kakav može, osim Rujevice, napraviti samo Hajduk… Za takve se utakmice živi i trenira. Očekujem da pokažemo koliko vrijedimo, nastavimo pozitivnu seriju nepobjedivosti. Naš cilj su kao i uvijek – bodovi! Kako do toga, duga je priča.


Imamo još dva treninga koja nam moraju dati odgovore na neka bitna pitanja. Poglavito o stanju ozlijeđenih. Naravno, moramo i vidjeti u kakvom je stanju Bradarić, koji se vratio s dalekog puta. Pokušat ćemo složiti momčadi, pripremiti se na najbolji mogući način za susret s jakim suparnikom. Puno se ulaže u Hajduk, Splićani imaju sada sjajnu atmosferu. Motivirani su do neba… Hajduk ima trenera koji je donio puno dobroga.


Valja odgovoriti na pravi način na njihovu agresiju. U pravo vrijeme dobar test za ekipu koju vodim. Sljedeće će utakmice, ona u Splitu, a nakon toga u srijedu Kup utakmica u Zagrebu, pokazati koliko smo otišli daleko u stvaranju nove momčadi, u jednom dahu izgovorio je Rijekin trener.


Zdravstveni bilten?


– Ne znam kakva je situacija. Upitni su Krvžić, Gorgon, Heber, Prskalo… Vidjet ćemo u kakvom je stanju Bradarić. Uz konstataciju da mladi Mitrović još ne trenira, da su se Ristovski i Čeliković tek vratili iz svojih mladih reprezentacija. Normalno, neće biti niti Leovca zbog kartona. Imamo još dva treninga nakon ove konferencije.


Dva bitna treninga, bez obzira na to što smo mogli trenirati u miru dva tjedna. Za utakmicu kao što je ova s Hajdukom razmišljam samo o igračima koji mogu i moraju dati sto posto. Odgovoriti svim zahtjevima teške splitske utakmice.


Zuta se vraća na lijevom bočnom budući da nema Leovca?


– Nije rečeno!


Koliko je Hajduk jači u odnosu na onu ekipu koju ste 17. rujna, u 9. kolu HNL-a, svladali 2:0?


– Teško je uspoređivati ta dva sastava, prošlo je pola godine. Puno je promjena bilo u Hajduku. Hajduk na Poljudu je moć. S trenerom koji je upao u seriju uspješnih rezultata i donio pozitivnu energiju. Užitak je igrati pred dvadesetak tisuća gledatelja na Poljudu, za razliku od mraka Kranjčevićeve. U depresivnom ambijentu.


Poljud je sinonim za nogomet. To je moje razmišljanje, uz svo poštovanje i respekt prema domaćinu. Razmišljamo, međutim, o svojim problemima. O svojoj igri. Koliko je činjenica da je Hajduk jak, konstanta pozitivnog rezultata. Dobili su nas na Rujevici u posljednjem međusobnom ogledu. I ta je utakmca mogla otići i na našu stranu, jedan udarac je odlučivao… Tradicije postoje da bi se rušile…


Na Poljudu kao trener Rijeke niste nikad izgubili?


– Upravo samo govorio o tradiciji… Preduhitrio sam vas. Volio bih da se ta tradicija ne prekine. Da još jednom nepobijeđeni napustimo Poljud. Napraviti ću sve, od ekipe očekujem potvrdu mojih razmišljanja.


Heber je na prošlom gostovanju zabio oba gola, sada je u sjajnoj pucačkoj formi?


– Imao je problema s ozljedom u pauzi prvenstva, tih dva tjedna koji su za nama. Vidjet ćemo. Osjetiljivo je mjesto. Vidjeli smo kako ga je jesenas ta ozljeda dugo odvojila od zelenih travnjaka. Morat ću pažljivo birati momčad.


Imate dvojbi oko sastava?


– Više nego što sam mislio kada smo ulazili u dvotjednu pauzu.


Čolakovo stanje?


– Nije trenirao s ekipom, radio je individualno, nije igrao pripremnu utakmicu s Vinodolom. Individualno rade svi ozlijeđeni, jer nitko nije kući »zagipsan«. Ponavljam, istrčat će samo igrači koji su maksimalno spremni, oni koji mogu dati sto posto, jer riječ je o zahtjevnoj utakmici protiv suparnika koji je u strašnom naletu. Eruptira lavinu zadovoljstva kod svojih navijača. Moramo pokušati to zaustaviti – rekao je Kek.