Nakon pobjede

Kek: Postajemo ekipa koja pobjeđuje i kada ne briljira

Ivan Volarić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Međutim, svako toliko nas nešto upozori, kao primjerice u Osijeku, da moramo još više raditi. Veseli me kako igrači funkcioniraju kao grupa, a sigurno da je to još daleko da možemo reći da su oni iscrpili svo svoje individualno znanje. Treba još raditi! – tvrdi Kek



RIJEKA Pobjeda nad »Istrom 1961« donijela je dosta toga pozitivnog na Rujevicu. Osim triju  bodova i dobre igre u većem dijelu susreta, donijela je i saznanje da je ova ekipa ipak u stanju, kao što to čine momčadi koje žele napraviti velike stvari, sačuvati minimalno vodstvo.


U Gradskom vrtu »bijeli« su prosuli vodstvo duboko u sudačkoj nadoknadi vremena, što je sasvim sigurno malo poljuljalo samopouzdanje momčadi.


Ovoga puta Riječani su, nakon što su priredili pravu reviju promašaja, manje-više rutinski sačuvali vrijedan kapital. Iako su iskazivali određene ambicije,  Puljani na kraju zapravo nisu stvorili poštenu (polu)priliku, a kamoli situaciju koja se može nazvati šansom za pogodak.




– Do 60., 70. minute igrali smo dobro – započeo je dan kasnije trener »bijelih« Matjaž Kek. – Dobro smo se ponašali sve dok nam nisu počele dolaziti u podsvijest neke stvari koje su normalne s obzirom na poziciju na kojoj se nalazimo. Imali smo jedan gol fore, iako smo bili dominantni u većem dijelu utakmice. Jednu dobru »Istru 1961« smo dobro držali pod kontrolom, ali moraš zabiti drugi gol i sve to riješiti. Već treću utakmicu nam se događa da ne dokrajčimo suparnika. Sjetimo se »Splita«, pa »Osijeka«, i sada »Istre 1961«. Doduše, ovoga puta smo odigrali puno pametnije nego u Osijeku. Pristup je bio drugačiji, a jedna dionica u prvom poluvremenu  bila je  dosta kvalitetna. Bilo je dosta izrađenih prilika. »Istra 1961« se pokazala kao kvalitetna ekipa i svakoj ekipi će biti teško igrati protiv njih.


Individualno isticanje


Treba li razloge činjenici što treću utakmicu zaredom niste uspjeli dokrajčiti suparnika tražiti u individualnoj kvaliteti igrača ili ste jednostavno ušli u takvo razdoblje  kada ne ulazi baš svaka lopta u mrežu?


– Sve skupa… Imali smo tri, četiri situacije koje smo  morali bolje individualno riješiti. Dobio sam osjećaj da su igrači koji su ušli u nastavku željeli sve individualno rješavati, na silu. Tu mi je nešto nedostajalo. Malo smo popričali s igračima, dao sam im do znanja da individualno isticanje ne dolazi u obzir.  Morali smo, s obzirom na to kakvi su igrači ušli u igru, biti okomitiji i jači, a odjednom nismo znali dovoljno kvalitetno reagirati,


Treba pohvaliti i Riječanina na vratima, Puljana Ivicu Ivušića?


– Kada je toliko udaraca, a bilo ih je puno, onda se mora nešto obraniti. Morali smo kvalitetnije reagirati u nekim situacijama. Takve situacije, kakvu je Roshi imao pred kraj utakmice, imali smo i u Osijeku. To su stvari koje moramo realizirati, tu treba samo veća koncentracija. Treba raditi na tome da podignemo koncentraciju i kvalitetu rješavanja takvih situacija.


Utakmicom protiv »Istre 1961« prvenstvo je stiglo točno na polovicu. Nakon 18 kola nalazite se na prvom mjestu bez poraza?


– Mene veseli kako smo svi skupa u klubu, a posebno igrači, reagirali poslije petoga kola. Veseli me što nije bilo panike, iako smo svi bili svjesni da smo podbacili, a posebno što se tiče »Aberdeena«. Igrači su nastavili, polako su se počele kockice slagati i sada smo u poziciju da nas može veseliti koliko bodova imamo, a ima još dosta prostora da se dignemo u igri. Dobivamo konture ekipa koja zna što hoće i koja u trenucima kada možda ne briljira u igri, zna situaciju dovesti do kraja. Međutim, svako toliko nas nešto upozori, kao primjerice u Osijeku, da moramo još više raditi. Veseli me kako igrači funkcioniraju kao grupa, a sigurno da je to još daleko od toga da možemo reći da su oni iscrpili svoj individualno znanje. Treba još raditi!



Anas Sharbini navodno je jako teško primio Armadinu poruku s početka utakmice. Uostalom, to se vidjelo i po njegovoj izvedbi. Kažu da je čak tražio zamjenu na poluvremenu, Kek ga je izveo iz igre početkom nastavka.– Anas je reagirao dosta emotivno, opet sam pričao s njim – govori Kek. – Rekao sam mu da je poruka koju su mu navijači poslali vrlo znakovita. Mora znati s time živjeti, platio je kaznu, a sada je samo na njemu hoće li kroz trening i utakmice opet vratiti povjerenje. Nije laka situacija, ali sam sebe je doveo u to.Pravo je pitanje je li  Anas u stanju kvalitetno odreagirati jer u povijesti je obično slične »mangupluke« rješavao tako što je išao linijom manjeg otpora.– To su sada stvari kojima se on mora othrvati… – poručio je trener »bijelih«.


Moisesovih 45 minuta


Nakon dugo vremena Moises se pokazao u pravom izdanju?


– Meni je ovo bilo njegovih najboljih 45 minuta ove sezone. Dosta kvalitetno, iako još mu malo nedostaje agresivan ulazak u šesnaesterac ili prostor oko šesnaesterca. I to je dobar znak uoči zadnjeg  jesenskog kola.


Moises bi mogao predstavljati snažan adut u finišu prvoga dijela sezone kada je prirodno da nisu svi igrači u optimalnoj formi?


– To s Moisesom bi moglo izaći na dobro!


Kako komentirate odgodu »Dinamovog« kup gostovanja u Zaprešiću, što je pomaklo za petak i vaš prvenstveni ogled s »Interom«?


– To bi bila tema koju bismo  sada mogli razvući na cijelu stranicu! O tome bi trebali govoriti ljudi čija je to odgovornost. Znam samo da smo mi prošle godine u ovo vrijeme morali ići igrati kup susret u Dubrovnik iako smo igrali Europsku ligu… Ne bih ništa više govorio, moramo se fokusirati na prvenstveno gostovanje u Zaprešiću.


Pomalo neshvatljivo je i da igrač »Hajduka« Goran Milović javno priznaje kako je namjerno dobio drugi žuti karton u Kranjčevićevoj i tako izbjegao preskakanje utakmice s »Dinamom«?


– Bolje da ništa ne govorim jer bi mogao reći svašta… – zaključio je Kek.Riječani su inače nedavno tražili da se zbog toga što tijekom stanke s momčadi nije treniralo desetak reprezentativaca,  pomakne utakmica u Osijeku sa subote na nedjelju. I naišli na odbijenicu…