Pobjeda je imperativ

Josip Mišić uoči današnjeg ogleda s Osijekom: ‘Cilj je otići do kraja i u Kupu i u prvenstvu’

Ivan Volarić

Veznjak nogometaša Rijeke i autor »zaprešićkog projektila« Josip Mišić

Veznjak nogometaša Rijeke i autor »zaprešićkog projektila« Josip Mišić

Nema tu opuštanja ili zadovoljstva jer smo prvi na ljestvici pa ćemo Kup kao olako shvatiti. U prvenstvu možda stojimo bolje, prvi smo, a u Kupu tek moramo doći do finala. Oba natjecanja su nam jednako važna – tvrdi Mišić



RIJEKA – Iako nije osobito medijski eksponiran, veznjak Josip Mišić definitivno je jedan od stožernih igrača momčadi »Rijeke« koja nezaustavljivo juri prema svojem prvom naslovu prvaka u povijesti kluba. Veznjak iz Bošnjaka kraj Županje čvrsto u svojim rukama (zajedno s Filipom Bradarićem) drži kormilo duše i srca svake momčadi – veznoga reda. Matjaž Kek povukao je vrhunski potez kada je prošloga ljeta odlučio povući Mišića s pozicije srednje polušpice u središnji dio momčadi. »Rijeka« je u njemu i Bradariću dobila dva moderna vezna igrača od kojih puno toga polazi u igri momčadi. Kek nerijetko na treninzima »podbada« »Rijekine« veznjake zbog njihovih tankih golgeterskih brojki, na što je na najbolji način uzvratio Mišić u Zaprešiću. Postigao je svoj drugi prvenstveni pogodak ove sezone. I to ne bilo kakav! Opalio je s gotovo 30 metara po lopti i doslovno »probio« vratara »Intera«. Nije to bio gol već – rijetko viđena golčina!


– Prije svega vrlo važno je da smo nakon teškog gostovanja u Osijeku uspješno odradili još teže gostovanje u Zaprešiću, a pogotovo ta pobjeda dobiva na vrijednosti kada se uzme u obzir činjenica da »Rijeka« nije dobila »Inter« u gostima gotovo deset godina. Stvarno smo odigrali dobru utakmicu po teškom, dosta grbavom terenu. Komplimenti cijeloj ekipi – rekao je Mišić u uvodu.


Razočarani brat


»Bijelima« je u Zaprešiću nedostajalo malo mirnoće u završnom pasu ili udarcu da trećim golom osiguraju još uvjerljiviju pobjedu. Kao da je nešto odnijelo malo koncentracije. Možda sve ono što se događalo u Vinkovcima.




– Nismo ni znali kako je završilo u Vinkovcima jer smo taman izašli na travnjak u Zaprešiću. Mi samo gledamo da pobjeđujemo. Sve ostalo je manje bitno.


Budući da Josipov brat Matija igra u »Cibaliji«, penal koji je odlučio pobjednika u Vinkovcima sigurno je bio tema u obitelji Mišić.


– Naravno da sam razgovarao s bratom. Razočarani su i sigurno nije ugodno kada se bore za ostanak i kada velikim trudom dođu do boda pa onda ostanu bez njega.


Zato je Mišićev pogodak u Zaprešiću vrijedan svakoga komentara!


– Gol je lijep i svakako poticaj da šutiram još više. To je ono što nam je možda do sada nedostajalo, dakle da i mi vezni igrači zabijamo golove. Od Zaprešića do Rijeke nisam digao pogled od mobitela, listao sam brojne čestitke!


Prvi mu je čestitao pričuvni vratar Simon Sluga.


– Jednostavno sam u tom trenutku vidio njega i otrčao mu u zagrljaj. Stvarno smo dobri prijatelji.


Povratak Rujevici uslijedit će danas kada »bijelima« predstoji prvi susret polufinala Kupa Hrvatske. Riječ je o drugoj od tri utakmice s »Osijekom« na otvaranju proljeća. »Bijeli« su nedavno dobili prvenstveni ogled u Gradskom vrtu, »Osijek« je pomalo iznenađujuće posrnuo i kolo nakon toga u Kranjčevićevoj ulici. Kup je ipak druga priča…


– Imali su i oni težak raspored na početku proljeća. Prvo su naletili na nas, a onda morali na gostovanje kod »Lokomotive«. Gledao sam utakmicu u Kranjčevićevoj i nisu dobro izgledali, međutim, to ne mora ništa značiti. Svaka utakmica je novo dokazivanje i oni će doći na Rujevicu puni respekta prema nama, te probati napraviti što bolji rezultat uoči uzvrata.


Rujevički tepih


Osječanima je Kup posebno značajan. Nadaju se da će iskoristiti »Rijekinu« preokupaciju prvenstvom.


– Oni su u borbi za treće mjesto, a u Kupu ih dvije utakmice dijele do finala i sigurno da im je gledano iz tog konteksta kup važniji. Nadaju se da u tom natjecanju mogu nešto napraviti. Nama je cilj u kupu, kao i prvenstvu, dogurati što dalje. Nema tu opuštanja ili zadovoljstva jer smo prvi na ljestvici pa ćemo kao kup olako shvatiti. U prvenstvu možda stojimo bolje, prvi smo, a u Kupu Hrvatske tek moramo doći do finala. Međutim, mislim da su nam oba natjecanja jednako važna. Ako nam se pruži prilika, sigurno da ćemo u oba natjecanja pokušati otići do kraja. Koji rezultat priželjkujemo uoči uzvrata? Idemo kao i uvijek na pobjedu, a bilo bi dobro ne primiti gol.



Razni popusti i akcije, ali u prvom redu jesenska titula i dobro otvaranje proljeća polučili su i značajne rezultate na prodaji pretplatnih paketa ulaznica za drugi dio sezone. Do sada je prodano gotovo 500 dodatnih paketa ulaznica, što je za riječke prilike vrlo dobar rezultat. Iz kluba napominju kako svi oni navijači koji primjerice dolazak na današnju utakmicu iskoriste za kupovinu pretplatnog paketa još uvijek mogu profitirati besplatnim ulazom na utakmicu polufinala Kupa s »Osijekom«. Rujevičke blagajne otvaraju se u 15 sati.



Prošle sezone »Rijeka« je pomalo šokantno ispala u polufinalu od »Slaven Belupa«.


– Bio sam tada u »Speziji«. No, taj poraz može biti dodatni motiv, jer u ovih 180 minuta protiv »Osijeka« možemo izboriti jednu finalnu utakmicu. Zašto ne bismo onda pokušali osvojiti trofej? To bi sigurno bio veliki uspjeh.


Mišić je svoj prvi riječki pogodak ove sezone zabio upravo svojim bivšima – Osječanima. Očito ga posebno motiviraju…


– Motiviran sam protiv svakoga, a možda protiv »Osijeka« i malo više. Međutim, igramo protiv svih jednako, cilj je uvijek isti – pobijediti.


Povratak Rujevici donosi i povratak dobrom travnjaku. Sigurno su se Riječani već žaželili svojega tepiha.


– Jesmo! Baš smo se zaželili našega terena, ali i još bolje atmosfere, iako smo se na oba gostovanja osjećali kao kod kuće. Vjerujem da će nas navijači nositi prema pobjedi – poručio je 22-godišnji veznjak.