Specifičan mercato

IVAN MANCE: Sviđalo se to nekom ili ne, ali Rijeka i Orijent imaju povijesnu vezu s bezbroj igrača

Denis Frančišković

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Tržište se je diglo i poskupilo, s puno adresa ulazi se u nogomet. U klubovima kao sto je naš i većina u regiji moraš biti spreman improvizirati u nekim trenucima jer jednostavno tražiš veću kvalitetu za racionalniji novac - rekao je Mance.



RIJEKA Usporedo sa zahuktavanjem ljetnih vrućina, zahuktavaju se malo pomalo i treninzi prve momčadi »bijelih«. Ali i puno važniji prijelazni rok u kojem treba finalizirati, »ispolirati« i apotekarski dobro odvagnuti bitne stvari u kadrovskoj križaljci buduće Rijeke. Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora HNK Rijeka, taj posao uspješno radi već godinama. O svemu najbolje svjedoče rezultati, Rijeka je posljednjih šest godina stvorila prepoznatljiv i dobro upakiran nogometni proizvod. Osvajali su se trofeji, igralo zapaženo u Europskoj ligi. Istina bilo je i nekih manjih promašaja, ali to je sastavni dio sporta uopće. Posebno kad je u pitanju nogomet koji postao globalni biznis. Utrka u novcu, kapitalu, infrastrukturi, momčadima… sve je veća, pri čemu i klub s Rujevice u okolnostima tržišne utakmice traži dio svog kolača. Sudeći po razmišljanjima jednog od glavnih operativaca vezanih za transfere Rijeka će i ove godine imati što reći. Posebno na domaćoj, a svi se nadaju i na međunarodnoj sceni.


Prijelazni rok je počeo, hoćete li se voditi uobičajenom strategijom i praksom kad su u pitanju transferi ili dolaske i odlaske tempirati u skladu s nastupima u Europi?


– Pa naravno pokušavamo raditi na sličan način kao i uvijek iako je jako bitno prilagoditi se tržištu koje je ove godine pomalo usporeno. Ali i izuzetno skupo što se tiče transfera, ali i plaća igrača što se pogotovo odnosi na hrvatsko tržište gdje bi ipak najradje crpili igrače. Sigurno ćemo pokušati prije kvalifikacija Europske lige dovesti trenera u što bolju poziciju za slaganje momčadi.




Napravili ste dobar dio posla oko zadržavanja Gorgona, Prskala i Čolaka, koliko je trebalo umijeća u pregovorima s Hoffenheimom. Je li istina da je Čolak imao i puno bolju ponudu, ali ipak je presudila njegova želja da ostane u Rijeci?


– Slažem se i to su nam bili prioriteti u svakom pogledu. I ljudski i igrački. I Gorgon i Prskalo su već dugo naši i žive Rijeku svaki na svoj način tako da je sve završeno na obostrano zadovoljstvo. Antonio je takoder posebna priča i to se jako rijetko viđa. On je jednostavno isforsirao ovaj transfer pod boljim uvjetima za Rijeku i što je najzanimljivije odbio je dvostruko veću plaću drugog kluba i to ne nekog iz egzotične destinacije da bi ostao u Rijeci. Ja se osobno s takvim slučajem još nisam sreo i stvarno ne znam tko bi u bilo kojem segmentu posla koji se bavi tako postupio. Naravno svaka čast i predsjedniku jer nije lako zatvoriti financije ovakvog transfera.


Koliko energije vama i Srećku Juričiću uzima ovo stresno razdoblje u kojem se donose tako važne odluke za klub?


– Svima to uzima puno energije jer želimo smanjiti pogreške u dovođenjima. Puno se radi i prati igrače kroz cijelu godinu. I puno faktora tu odlučuje. U svakom slučaju radimo u najboljoj namjeri za Rijeku, no tržište je živo biće i svaki dan se puno toga mijenja, nekada u našu korist, a nekada na našu štetu. Treba strpljenja i rezultat nas onda zna nagraditi kao posljednih nekoliko godina.


Dojam je da je sve teže i teže naći pravog, a uz to cijenom pristupačnog igrača? U biti je li ovo vrijeme finalizacije nečega što se pratilo puno ranije?


– Tržište se je diglo i poskupilo, s puno adresa ulazi se u nogomet. U klubovima kao sto je naš i većina u regiji moraš biti spreman improvizirati u nekim trenucima jer jednostavno tražiš veću kvalitetu za racionalniji novac.


Sve se više potencira suradnja na relaciji Rijeka – Orijent 1919. Koliko vam je to u ovom trenutku bitan projekt i do kuda se otišlo?


– Sigurno da nam je drago sto je Orijent postao drugoligaš uz pomoć našeg trenera Fausta Budicina te našeg legendarnog kapetana Darija Kneževića. Sviđalo se to nekom ili ne naša dva kluba imaju povijesnu vezu sa bezbroj igrača i trenera koji su išli u oba smjera i koji vole oba kluba na kraju krajeva. I sa mnom je takav slučaj pa čak i s oba trenutna klupska predsjednika. Najvažnija je stvar za znati da su Orijent i Rijeka odgojili generacije i generacije sportaša, ali i uspješnih ljudi iz svih sfera života našega grada tako da vjerujem da eventualna suradnja može samo pomoći. I jednima i drugima, da što više napredujemo i odgajamo mlade sportaše – ističe Mance.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU