Otvorene karte

EUROPSKA SUDBINA RIJEKE Donosimo kombinacije za prolazak skupine. Sve podrazumijevaju – pobjedu u Ateni

Ivan Volarić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Sve kombinacije podrazumijevaju pobjedu u Ateni. Ako poljuljana momčad bude u stanju svladati AEK s dva razlike ili uz najmanje tri data gola, onda će »bijeli« protiv Milana imati meč loptu



RIJEKA – Domaći remi protiv »Intera« je malo tko u riječkim redovima doživio kao korak naprijed, kamoli pokazatelj prema izlasku iz velike rezultatske krize. Svi su nakon kup pobjede u Velikoj Gorici očekivali da će se nakon 70 posnih dana ostvariti domaća prvenstvena pobjeda i tako s dva uzastopna uspjeha ipak malo popraviti raspoloženje, ali i bodovni učinak momčadi. Osim toga, nije nebitno ulazi li se u završnu dionicu ove godine s pobjedom ili remijem koji nitko baš neće shvatiti kao nešto pretjerano ohrabrujuće. Istina, Riječani su i drugu utakmicu zaredom uspjeli sačuvati svoju mrežu, nisu Zaprešićanima dopustili ni polupriliku, ali, s druge strane strši činjenica da su Riječani stvorili tek jednu pravu priliku, onu Marija Gavranovića u samom finišu utakmice.


Teško se sjetiti kada je riječka momčad djelovala tako jalovo pred suparničkim golovima. Do sada su se na Rujevici mogli tješiti činjenicom da stvaraju prilike koje nema tko zabiti, sada niti ne ulaze u prilike, što je problem više za trenera »bijelih« Matjaža Keka i njegove suradnike. Kriza, dakle, nije prevladana, niti će očito biti tako lako izaći iz nje, a službene obveze, jedna važnija o druge, nadolaze nesmiljenom brzinom…


Nekoliko kombinacija


Pet dana nakon remija sa Zaprešićanima na Rujevici nogometaši »Rijeke« gostovat će u Ateni. Riječane očekuje susret 5. kola skupine D Europske lige koji ,neovisno o trima porazima u skupini, od čega dva na Rujevici (AEK i Austrija), još uvijek sobom nosi natjecateljski značaj za »bijele«. U prijevodu, iako su u dosadašnja četiri nastupa osvojili samo tri boda, nogometaši »Rijeke« u četvrtak neće na Olimpijskom stadionu igrati samo za prestiž i UEFA-in fond nagrada (360 tisuća eura za pobjedu). »Bijeli« još uvijek mogu do prva dva mjesta u skupini i europskog proljeća nakon 37 godina, no potpuno jasno je da put do tog povijesnog cilja neće biti nimalo lagan. Postoji nekoliko mogućih raspleta, a neizbježni sastojak svakog od tih raspleta je pobjeda »Rijeke« u Ateni.




»Bijeli« mogu proći skupinu i sa šest, i sa četiri osvojena boda, no tri boda moraju biti osvojena na gostovanju kod AEK-a. Nije pritom nebitno kojim će rezultatom slaviti Riječani, moraju razmišljati o međusobnim utakmicama. AEK je slavio na Rujevici 2:1, a s obzirom na to da Grci imaju bolju ukupnu gol-razliku, bilo bi poželjno da Riječani dobiju utakmicu s dva gola razlike ili s jednim golom razlike, ali uz najmanje tri postignuta gola (3:2, 4:3…). U tom slučaju bili bi u prednosti nad AEK-om ako bi zaključili natjecanje po skupinama s jednakim brojem bodova.


Za Riječane je vrlo važno saznanje da još uvijek drže europsku sudbinu u svojim rukama. Kako? Računica je jednostavna. »Bijeli« pobjedom u Ateni od primjerice 3:1 ili 3:2 i bilo kojom drugom pobjedom nad »Milanom« u zadnjem kolu sigurno prolaze. Moguće je, primjerice, da u tom slučaju prođu i Bečani (ako dobiju Milan i AEK), a da ispadnu papirnati favoriti skupine »Milan« i AEK. To je jedini scenarij u kojem »Rijeka« ne ovisi o ishodima drugih susreta već sama o sebi i svojem učinku na travnjaku.


Međusobni omjeri


Pobjeda »Rijeke« od primjerice 1:0 u Ateni sobom donosi i nekoliko drugih elemenata koji se moraju poklopiti: »Austria« ne smije dobiti na San Siru, »Rijeka« mora dobiti »Milan« u zadnjem kolu, AEK ne smije dobiti u posljednjem kolu u Beču.


Moguć je i scenarij po kojem će »Rijeka« u slučaju da osvoji šest bodova u preostale dvije utakmice ući u krug tri momčadi s istim brojem bodova, »Milanom« i AEK-om (svi po devet bodova), a tu bi onda Riječani bili – prvi jer bi najbolje stajali na mini ljestvici sačinjenoj od međusobnih utakmica! »Bijelima« mogu biti dostatna i četiri boda za prolaz skupine, tri obavezno osvojena u Ateni (opet pobjeda mora biti s najmanje dva razlike ili s najmanje tri postiguta gola) i bod protiv »Milana« na Rujevici, međutim moraju se poklopiti neki drugi rezultati. Bečani ne smiju dobiti na San Siru, a susret u Beču između »Austrije« i AEK-a mora završiti remijem. »Rijeka« je, naime, slabija u krugu s »Austrijom«, ali ispada i ako se zatvori trokut »Rijeka« – »Austrija« – AEK.


Možda sve ove računice zvuče preambiciozno u trenucima kada Riječani ne mogu prirediti više od šanse i pol protiv prosječne HNL momčadi kakva je »Inter«, no jasno je da barem vrijedi pokušati. Uostalom, ovo su, psihološki gledano, najlakše utakmice u kojima igrači »Rijeke« nemaju što izgubiti, a mogu jako puno dobiti…