Veznjak ''Rijeke''

Dario Čanađija: Vinkovci nisu usputna postaja, već pravi ispit uoči derbija s Dinamom

Ivan Volarić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Dario Čanađija jedan je od onih igrača bez kojih ne može funkcionirati niti jedna ozbiljna momčad na svijetu. Dario možda nije ključna, ali je sigurno vrlo bitna karika u »bijeloj« momčad. Igrač rotacije, nerijetko Kekova »briškula« u završnicama utakmica kada treba podignuti ritam ili možda osigurati bodove. Veznjak iz Bjelovara, koji je svojevremeno stigao u »Rijeku« iz »Slaven Belupa«, prošloga je utorka protiv »Naprijeda« ušao u igru umjesto Franka Andrijaševića i odigrao drugo poluvrijeme na mjestu središnje polušpice gdje sigurno nije završio spletom okolnosti. Kek nerijetko vuče dva poteza unaprijed, a baš Čanađija je do sada često bio »dežurni vatrogasac«. Tko zna, možda uskoči u momčadi umjesto Andrijaševića (prijeti mu treći žuti karton!) već u Vinkovcima, ako ne od prve minute onda barem u završnici susreta.


– Istina, igrao sam protiv »Naprijeda« na poziciji središnje polušpice, ali to je ipak pitanje za trenera. Samo sam ispunio trenerove zahtjeve… – govori 23-godišnji veznjak, koji je oduvijek vrijedno ispunjavao trenerove zahtjeve pa i kada je morao uskakati na mjesto lijevog ili desnog beka.


Zahtjevi momčadi


– Nije problem igrati na bilo kojoj poziciji. I ranije sam igrao na puno pozicija u momčadi, uvijek sam spreman prilagoditi se potrebama i zahtjevima momčadi – nastavlja Čanađija, koji je ušao u igru i u završnici utakmice s »Cibalijom« prošle jeseni, koju »bijeli« pamte po brojnim promašenim prilikama, neiskorištenom najstrožom kaznom i samo jednim osvojenim bodom.




– Dogodi se takva utakmica, kada lopta jednostavno neće u gol… U toj utakmici smo pružili sve od sebe, trudili smo se, promašili smo i najstrožu kaznu, a pokazalo se kasnije i da nam je poništen regularan pogodak. No, dobro sve je to nogomet. Nogomet je lijepa igra upravo iz tog razloga jer ne pobjeđuje uvijek bolja momčad na terenu. Teren će u Vinkovcima biti možda lošiji, ali glad za pobjedama i prvim mjestom nas vuče naprijed – prema novim pobjedama. Budemo li maksimalno koncentrirani, budemo li sto posto u utakmici, onda bismo se iz Vinkovaca u Rijeku trebali vratiti sa sva tri boda.


Prvenstvena stanka je donijela priliku da se napravi »mali remont« u momčadi i otklone određeni »kvarovi« u igri.


– Stanku smo iskoristili da se što bolje pripremimo, da neke stvari poboljšamo. Radili smo na stvarima koje su nam nedostajale, u prvom redu agresivniji pritisak i izlazak u presing te neke taktičke zamisli na otvaranju igre, odnosno postavljanju. Na tome smo dosta radili, vjerujem da će taj rad na treninzima donijeti pomake u igri.


Pozitivan šok


»Cibalija« je u stanci promjenila trenera, umjesto Petera Paculta ekipu je preuzeo domaći dečko – Mladen Bartolović.


– Promjena trenera uvijek donosi pozitivan šok u momčadi i naš stručni stožer nas je već upozorio na to. Gledali su njihovu prijateljsku utakmicu protiv »Slobode« koju su dobili 4:1 i to je pokazatelj da su se dignuli. Novi trener donio je nove taktičke zamisli i sigurno da će biti teže nego da nije došlo do promjene trenera. Znamo kakav suparnik nas očekuje, željni su svakoga boda jer se nalaze u borbi za ostanak. Svojevremeno sam se našao u borbi za ostanak i dobro znam da je to igračima »Cibalije« samo dodatni motiv. S druge strane mi nemamo što puno oko toga filozofirati, moramo ući maksimalno spremni u utakmicu i napraviti sve što možemo da ostvarimo pozitivan rezultat.


Vinkovački sudar je predigra za veliki derbi s »Dinamom«. Riječani bi pobjedom pripremili idealan teren za derbi proljeća s »modrima« na Rujevici.– Svi pričaju o »Dinamu«, pokušava se nekako u javnosti stvoriti slika da je utakmica s »Cibalijom« samo prolazna postaja, ali ljudi iz stručnoga stožera nas cijeli tjedan upozoravaju da trebamo samo misliti o susretu u Vinkovcima i koncentrirati se na tu utakmicu jer ona je trenutno najvažnija za nas. Ako u Vinkovcima ne napravimo ono što trebamo onda će puno toga izgledati drugačije i protiv »Dinama« – upozorio je Čanađija.