Lakše se diše

DARIO ŽUPARIĆ OPREZAN ‘Iduće utakmice pokazat će jesmo li stvarno izašli iz krize’

Ivan Volarić

Dobra partija u Ateni i pobjeda u Vinkovcima pozivnica za derbi – Dario Župarić i Marko Livaja / Foto REUTERS

Dobra partija u Ateni i pobjeda u Vinkovcima pozivnica za derbi – Dario Župarić i Marko Livaja / Foto REUTERS

Trebala nam je pobjeda da se dignemo pred jadranski derbi. Sada je važno nastaviti tako i osvajati bodove iz kola u kolo, a ne osvajati bodove svako peto kolo – kaže Župarić



RIJEKA – Na Rujevici se definitivno lakše diše… Uostalom, i sam trener »Rijeke« Matjaž Kek ustvrdio je nakon pobjede u Vinkovcima kako je svima u klubu laknulo. »Bijeli« dugo nisu pobijedili, gotovo dva mjeseca čekali su na prvenstvenu pobjedu i konačno su je iskopali u blatu vinkovačkog travnjaka koji je bio veći suparnik igračima »Rijeke« od skromnog domaćina.


– Moramo biti zadovoljni s obzirom na travnjak i sve što se događalo. Najbitnije je da smo pobijedili, sve ostalo je najmanje bitno – započeo je branič »Rijeke« i bivši igrač »Cibalije« Dario Župarić. – Stvarno nam je trebala pobjeda da se dignemo pred jadranski derbi. Možda to nije tako izgledalo izvana, ali teren je bio katastrofa i dobro je da smo u takvim uvjetima stigli do pobjede. Nikome ne bi bilo lako igrati po takvom terenu. Kvaliteta određene momčadi u tom blatu jednostavno ne mora doći do izražaja. Dobro je zbog svega toga što se na kraju sve dobro završilo za nas.


Opasan rezultat


Prednost ste stekli u ranoj fazi utakmice dok travnjak još nije bio potpuno uništen i to na polovici koja nije bila toliko natopljena kišom?




– Sigurno da smo to dobro iskoristili. Oni su se povukli, stali iza i odmah se vidjelo u kojem smjeru će ići utakmica. Dobro je da smo rano zabili golove i stigli do opipljive prednosti jer uvijek se može dogoditi da primiš gol i da se utakmica okrene u drugom smjeru.


U posljednjim utakmicama počeli ste rasti na planu igre, ponavljaju se razdoblja dobre igre u kontinuitetu što se može tumačiti kao pouzdan znak izlaska iz krize?


– Slažem se, ali sve ćemo vidjeti u idućim utakmicama. Drago mi je da smo pobijedili, sada je važno nastaviti tako i osvajati bodove iz kola u kolo, a ne osvajati bodove svako peto kolo.


Dosta sigurno djelovali ste u nastavku, rutinski ste priveli utakmicu kraju?


– Rezultat 2:1 je bio opasan za nas, ali nismo pokazivali nesigurnost i paniku. Do kraja smo to dobro izgurali i odnijeli kući važna tri boda.


I pogled na ljestvicu sada dobro izgleda, vratili ste se na drugu poziciju?


– Sada igramo protiv izravnog konkurenta za drugu poziciju, imamo priliku odmaknuti im. Sve je na nama…


Imate i lakši raspored do kraja godine, slijede vam čak tri domaće utakmice zaredom?


– Možemo to iskoristiti, ali nama ništa ne znači ime suparnika. Uostalom, znali smo izgubiti i od suparnika koji je u velikim problemima kao što je »Istra 1961«. Sve će ovisiti o nama.


Neugodni Kopić


»Hajduk« se spasio od poraza u derbiju protiv »Osijeka«, igrom ne ostavlja osobiti dojam unatoč promjeni trenera?


– Nisam ih baš pratio uposljednje vrijeme, ali sigurno da su uz »Osijek«, nas i »Dinamo« momčad iz vrha. Sve ekipe u tom četverokutu su u stanju dobiti jedni druge. »Hajduk« sada vodi neugodan trener koji je nama znao stvarati probleme s »Belupom«. Sigurno da je donio nešto svojim dolaskom na klupu »Hajduka«, ali nadam se da mu to neće biti dovoljno u subotu.


»Hajduk« već godinama ne zna za pobjedu u jadranskom derbiju?


– Ne trebamo ni na to gledati. Svaka utakmica je priča za sebe.


Navijačima ste dobrom partijom u Ateni i pobjedom u Vinkovcima ispisali najbolju pozivnicu za subotnji derbi?


– Nadam se da vrijeme neće utjecati na posjet, da će tribine biti pune i da će nas navijači podržati kroz cijelu utakmicu.


Travnjak će sigurno biti dobar za igru?


– Gori nego u Vinkovcima ne može biti. Bilo je teško hodati, a kamoli trčati po njemu.


Je li vas to dodatno fizički ispraznilo nakon putovanja i utakmice u Ateni?


– Nema tu problema. Ako smo mogli tri dana poslije Atene igrati u blatu u Vinkovcima, onda ćemo moći i protiv »Hajduka«. Uostalom, oni će u tjednu igrati utakmicu četvrtfinala Kupa za razliku od nas, tako da u tom dijelu ne bismo trebali imati nikakvih alibija ili izgovora.