Talentirani ofenzivac

CHARALAMPOS MAVRIAS ‘Napadači su najjače karike AEK-a, ali motiviran sam 200 posto’

Ivan Volarić

Charamalpos Mavrias, Foto: S. JEŽINA

Charamalpos Mavrias, Foto: S. JEŽINA

AEK ima dobru momčad na svim pozicijama, ali po meni njihove najjače karike su igrači koji igraju prema naprijed poput Argentinca Sergija Arauja. Petros Mantols je njihov kapetan i ponajbolji igrač, tu su i Viktor Klonaridis te Lazaros Christodoulopoulos – kaže Mavris



RIJEKA – Zahvaljujući ozljedi Marka Vešovića bivši povremeni grčki reprezentativni branič Charamalpos Mavrias prvi je od petorice pojačanja, pristiglih na Rujevicu u zadnjim danima ljetnog prijelaznog roka, koji je dobio priliku početi jednu službenu utakmicu u dresu »Rijeke«. Bivši igrač »Panathinaikosa«, »Sunderlanda«, »Fortune Dusseldorf« i »Karlsruhea« odigrao je 90 minuta u visokoj pobjedi protiv »Cibalije« i naslutio da bi mogao biti dobra zamjena za Stefana Ristovskog koji je ovoga ljeta otišao u »Sporting« iz Lisabona.


– Cijela momčad odigrala je odličnu utakmicu, kontrolirali smo zbivanja na terenu od prve do posljednje minute i pritom postigli puno pogodaka – govorio je nakon utakmice 23-godišnjak rođen u Zakintosu. – Puno smo i dobro radili tijekom pauze i naravno da je sve to donijelo rezultat zbog kojega smo posebno sretni. Moramo samo nastaviti tako, gledati u prvom redu na prvu iduću utakmicu. Sada nas čeka nastup u Europskoj ligi pa ogled protiv »Hajduka«. Dakle, pred nama su dvije dvije jako teške utakmice.


Nedostaje utakmica


Mavriasu je ovo prva utakmica koju je odigrao od sredine travnja, kada je posljednji put istrčao u dresu »Karlsruhea«. Tjelesno djeluje OK, no jasno je da će njegova forma dosegnuti zavidnu razinu tek kroz utakmice.




– Osjećam se dobro, iako nisam dugo igrao. Sigurno da će mi trebati još utakmica da bih mogao početi davati sto posto svojih mogućnosti. Svakim danom osjećam se sve bolje. Mislim da će kroz trening i utakmice to izgledati još bolje. Treba ipak vidjeti i usvojiti ono što trener želi od momčadi, ali i upoznati stil igre mojih novih suigrača.


Pokazao je protiv Vinkovčana zbog čega je često tijekom svoje karijere igrao na poziciji desnog bočnog ili desnog krila.


– Kada igraš na poziciji desnog beka onda je tvoja prva zadaća kvalitetno odraditi svoj dio posla u obrambenom dijelu. Kada mi se otvori prilika za prodor prema suparničkom šesnaestercu, sigurno da ću to i učiniti. Volim i mogu igrati kvalitetno u oba smjera.


Ofenzivac


»Rijeka« igra vrlo ofenzivan nogomet, što bi trebalo odgovorati igraču koji je po profilu prije napadač nego branič.


Charalampos Mavrias i Maxwell Acosty / Foto Vedran KARUZA


Charalampos Mavrias i Maxwell Acosty / Foto Vedran KARUZA



– Sigurno da mi odgovara »Rijekin« način igre. S napornim radom vjerujem da ću pružati još bolje partije.



Charalampos Mavrias i Maxwell Acosty postali su prošle subote prvim Grk i Ganac koji su odigrali službenu utakmicu u dresu »Rijeke«. Do sada su za »bijele« nastupala 94 strana igrača iz 30 različitih zemalja. Najviše igrača iz susjednih zemalja Bosne i Hercegovine (27), te Slovenije (13). Inače, »Rijeka« u momčadi ima deset stranaca, no samo njih četvorica dolaze iz zemalja izvan EU (David, Acosty, Heber i Vešović; Australac Davidson ima i grčku putovnicu). S tog spiska uskoro bi mogao biti izbrisan Ganac Acosty koji je u procesu dobivanja talijanske putovnice.



U četvrtak »Rijeka« dočekuje na Rujevici AEK, gradskog rivala »Panathinaikosa« u kojem je ponikao novi branič »Rijeke«. Vjerojatno je ovo posebna utakmica za Mavriasa.


– Svaka utakmica je za mene posebna. Dobro, sada je u pitanju momčad iz moje zemlje. Jako dobro poznajem momčad AEK-a, igrao sam često protiv njih. Mislim da je riječ o momčadi na našoj razini i da je pred nama jako zahtjevna utakmica.


Slična kao nedavno protiv »Olympiakos« ili…


– Riječ je o sličnim ekipama, iako je »Olympiakos« sigurno kvalitetniji, snažniji… Međutim, AEK je ove sezone dosta uložio u nove igrače, napravili su dobru momčad i u stanju su igrati dobar, otvoreni nogomet. Zato i kažem da je pred nama zahtjevna utakmica.


Kvalitetni napadači


Kaže Mavrias da AEK gaji otvoreni, napadački nogomet, što bi trebalo odgovarati momčadi »Rijeke« koja se također voli nadigravati.


– Slažem se. Dobro je to za momčad, ali i za igrače jer će na taj način moći pokazati sve što znaju na europskoj sceni. Koje su najveće vrline AEK-a? Dobri su na svim pozicijama, ali po meni njihove najjače karike su igrači koji igraju prema naprijed, poput Argentinca Sergija Arauja koje doveli iz »Las Palmasa«. Imaju i nekoliko opasnih grčkih igrača. S nekima sam igrao u »Panathinaikosu«, s nekima u grčkoj reprezentaciji. Petros Mantols je njihov kapetan i ponajbolji igrač, tu su i Viktor Klonaridis, te Lazaros Christodoulopoulos.


Imat će, dakle, Mavrias što reći svojim suigračima, podijeliti pokoji koristan savjet…


– Naravno! Mislim da je najvažnije istaknuti da je trener AEK-a Španjolac Manolo Jimenez, koji od momčadi traži da što više drže loptu u posjedu.


Dodatnu motivaciju simpatični Grk može tražiti u činjenici da će ovu utakmicu sigurno pratiti i grčki izbornik Michael Skibbe.


– Motiviran sam uoči svake utakmice! Za jednog profesionalca nije normalno reći da te jedna utakmica motivira više, a druga manje. U svaku utakmicu treba ući s 200 posto zalaganja. To je moj moto i nikada ne pravim razliku između utakmica u Europi, Kupu ili prvenstvu – rekao je Mavrias.