Dvije godine u "Rijeci"

Bradarić nakon prvog tjedna zimskih priprema: “Treniramo sa smješkom na licu, a tako ćemo i nastaviti”

Ivan Volarić

NA PROLJEĆE ĆEMO SE BACATI NA GLAVU – Filip Bradarić / arhiva NL

NA PROLJEĆE ĆEMO SE BACATI NA GLAVU – Filip Bradarić / arhiva NL

Sve je to u glavi. Ako si maksimalo koncentriran, ako želiš raditi i ako si motiviran onda ti ništa ne smeta. Prvi tjedan smo odradili sa smiješkom na licu i tako ćemo nastaviti dalje – kaže Bradarić



 Uskoro će se navršiti točno dvije godine otkako je Filip Bradarić dres »Hajduka« zamijenio onim riječkog prvoligaša i ispostavilo se povukao potez karijere. Dvadesetipetogodišnji veznjak stanovnik je riječkog prigradskog naselja Srdoči gdje ga nerijetko možete vidjeti kako kod obližnje škole, parka i igrališta uveseljava lokalne klince zajedno sa svojim ljubimcem Boksom. Riječ je o mješancu, kojega je »Brada« udomio iz jednog zagrebačkog azila nakon što je započeo svoju riječku epizodu, koja se nije odvijala najidealnije. Filip se nakon obećavajućeg početka dugo tražio, prošle zime u ovo doba počelo se već u kuloarima nagađati o njegovu odlasku u neku drugu sredinu, no sve se okrenulo naglavačke ovoga ljeta kada se prometnuo u ključnu figuru veznoga reda vodeće momčadi prvenstva. Bradarićeve odlične partije honorirao je jesenas reprezentativnim pozivom i izbornik Ante Čačić, a ove zime sve češće se uz njega vezuju imena nekih uglednih europskih klubova. No, nema straha, barem ne još… Klinci sa Srdoča, po svemu sudeći, ovoga proljeća družit će se s prvotimcem »Rijeke« i njegovim Boksom kao prošle subote kada su nakon jutarnjeg treninga svi zajedno uživali u snježnim radostima.


Snježne radosti


– Baš je dobro zapao snijeg u noći s petka na subotu, ostalo ga je na travnjaku tako da smo se i mi igrači malo zabavili na jutarnjem treningu – započeo je Bradarić i podvukao crtu pod prvih sedam dana priprema. – Prvi tjedan protekao je u mirnom ritmu, poslužio je kao svojevrsno zagrijavanje da dođemo na radnu temperaturu. Najbitnije da smo ušli u pripreme bez ozljeda. Čekamo da nam se priključe reprezentativci pa da se onda možemo maksimalno posvetiti pripremama i da ponovo dođemo tamo gdje smo stali uoči stanke. Naravno, i da dočekamo maksimalno spremni i koncentrirani proljetni nastavak sezone te od prvoga kola krenemo prema našem cilju.


Bradarić i suigrači nisu imali prilike uživo pogledati kompletan oproštajni susret »kockastih« na turniru u Kini.




– Uspjeli smo malo pogledati prvo poluvrijeme, a nakon toga smo morali na trening. Saznali smo nakon treninga kako je sve završilo. Nažalost, nije se uspjelo pobijediti, opet su kobni bili jedanaesterci, ali najbitnije za te igrače je da su odigrali prve utakmice za reprezentaciju i da su stekli iskustvo igranja za »kockaste«. Sigurno da je svakome od igrača koji su dobili priliku bila čast zaigrati za reprezentaciju.


Filip je zbog operacije uklanjanja krajnika, koja bila unaprijed zakazana za prvi slobodan dan po završetku jesenske polusezone, bio prisiljen otkazati nastup u Kini.


– Zaključili smo da ne bi bilo baš pametno igrati nedugo nakon operacije. Osim toga, takva razmišljanja pokazala su se ispravnima jer se oporavak malo odužio. Sada je hvala Bogu sve u redu, normalno treniram i to je najbitnije.


Mitrovićeva opuštenost


Sredinom ovoga tjedna »bijeli« će konačno biti kompletni. Naravno, bez Mateja Mitrovića, koji nije bio samo važan za igru, već i raspoloženje u »Rijekinoj« momčadi.


– Sigurno da nam nedostaje Matej, posebno ona njegova opuštenost i zezancija, međutim takav je život nogometaša. Otišao je tamo gdje je zaslužio i gdje će moći još više napredovati. Čujemo se stalno, u komunikaciji je sa svima nama. Ništa, mi moram ići dalje i bez njega, ne smijemo misliti o tome kako ćemo bez nekoga ako nas napusti, već kako ćemo nadomjestiti taj odlazak, odnosno kako ćemo se pripremiti na najbolji mogući način. Svi znamo da ova polusezona za nas znači jako puno i sigurno da ćemo svi koji ostanemo biti maksimalno koncentrirani u svakom trenutku i spremni ići na glavu da bi ostvarili povijesni cilj za klub.


Franko Andrijašević i »Rijeka« odbili su unosnu ponudu iz kineskog drugoligaša, neki klubovi interesirali su se za i Filipa Bradarića, no ni njemu se također ne žuri ove zime iz Rijeke.


– Vidite sami da je klub u posljednje vrijeme svojim postupcima dao do znanja da nema namjere više nikoga puštati. Imamo vrhunsku momčad i odlično atmosferu i prava šteta bi bila sve to pokvariti nekim novim odlascima. Idemo se složiti, nastaviti gdje smo stali jesenas pa da svi zajedno u petom mjesecu proslavimo ono što priželjkujemo. To je nešto što mnogi igrači nikada u životu neće osjetiti. Ima vremena za transfere? Upravo tako. Ako si pravi, ako ostanemo na razini na kojoj smo bili u prvom dijelu sezone onda sigurno nema straha za prave transfera. Štoviše, s nastavkom dobrih partija možemo samo još više profitirati.


Ne pratimo Dinamo


S početkom priprema većine hrvatskih prvoligaša poklopile su se i ekstremne hladnoće koje sobom donose i specifične uvjete za rad.


– Sve je to u glavi. Ako si maksimalo koncentriran, ako želiš raditi i ako si motiviran onda ti ništa ne smeta. Prvi tjedan smo odradili sa smješkom na licu i tako ćemo nastaviti dalje. Osobno jedva sam dočekao da počnu pripreme, da krenemo s treninzima, da se ponovo vidim sa suigračima…


Puca li s Rujevice pogled prema Maksimiru, prate li se zbivanja u redovima jedinog rivala za naslov prvaka.


– Iskreno, niti pratim, niti se u svlačionici uopće priča o »Dinamu«. Koncentrirani smo na sebe. Maksimalno smo opušteni, veseli i nasmijani i to je ono na čemu gradimo puno toga u ovim pripremama.


Navijači priželjkuju da se momčad ojača s nekoliko novih lica.


– Sigurno da je jaka konkurencija uvijek dobro došla, jer svaki od nas će dati još više. Na ljudima iz kluba je da vide da procjene i pozabave se prijelaznim rokom, a na nama je da maksimalno radimo i ispoštujemo sve što se od nas traži – zaključio je jedan od riječkih Splićanina koji se odavno već udomaćio na Kvarneru.