Kakvo proljeće očekujete?

Bišćan je dobio mir u pripremama i Rijeka će bit još bolja!

Marko Cvijanović

Domagoj Pavičić/R. BRMALJ

Domagoj Pavičić/R. BRMALJ

Budući da svake pripreme mogu donijeti napredak u igri pojedine momčadi, a da momčad Rijeke u odnosu na jesenski dio sezone nije doživjele prevelike promjene, Bišćan je mogao raditi na još boljem upoznavanju s igračima. Po dolasku je već uspio stvoriti dobru energiju, postići dobre rezultate i upoznati se s momčadi. U tom kontekstu treba vjerovati da je tijekom ovih priprema sve to uspio podići na još jednu višu razinu - tvrdi Igor Budan



RIJEKA Nogometaši Rijeke sutra (17 sati) u Koprivnici zaostalom utakmicom 18. prvenstvenog kola protiv Slaven Belupa otvaraju proljetni dio sezone, uoči koje su Igor Bišćan i društvo visoko postavili ljestvicu očekivanja. U prvom redu zahvaljujući seriji vrlo dobrih rezultata na zalasku jeseni. Mogućnosti »bijelih« u nastavku sezone kroz četiri sljedeća pitanja najavili su nekadašnji proslavljeni prvotimci riječkoga prvoligaša Milan Radović, Daniel Šarić i Igor Budan:


1. Kakvu ćemo Rijeku gledati u nastavku sezone?


2. Očekujete li da će kadar doživjeti promjene?




3. Što biste smatrali uspjehom Rijeke ove sezone?


4. Koji će igrač obilježiti proljeće?


Milan Radović:



1. Očekujem još bolju Rijeku, nego što je bila u jesenskom dijelu sezone. U prvom redu zato što je Bišćan prošao svoje prve pripreme i još bolje stekao uvid u igrački kadar. Sada bismo pogotovo trebali vidjeti njegov potpis, bez obzira što je i jesenas imao odlične rezultate, vjerujem da će se to vidjeti već u ovoj zaostaloj utakmici protiv Slaven Belupa.


2. Teško je reći, svašta se govorilo i pisalo, spominjala su se mnoga imena u kontekstu odlazaka. Moje je mišljenje da bi za Rijeku veliki hendikep bio eventualni Pavičićev odlazak. Sve druge igrače moguće je nadomjestiti.


3. Odličan uspjeh bi bio osvajanje Kupa i drugoga mjesta, to bi i trebao biti cilj. Naravno da se, dokle god postoje teoretski izgledi, ne treba odreći borbe za naslov prvaka s Dinamom, ali objektivno gledajući, Zagrepčani su u velikoj prednosti, ali sportski je nadati se.


4. Nadam se da će Puljić konačno dobiti pravu priliku, on bi u tandemu s Heberom bio jako opasan. Puno, naravno, očekujem i od Pavičića, iako… Nikako se ne mogu oteti dojmu da bi bio puno bolji na poziciji iza dvojice napadača. Mora biti bliže protivničkom golu, on je taj koji donosi prevagu u trećini protivnika. Ovako, na povučenijoj poziciji, prisiljen je driblati, jer mu nitko ne prilazi. Očekujem puno i od Mamića, ali i od mladog Vuka, ako bude dobivao minutažu.


Daniel Šarić:



1. Nadam se da će Rijeka nastaviti tamo gdje je stala na kraju prvog dijela sezone. Možda igra, kad je Bišćan tek došao, nije bila najsjajnija, ali budimo objektivni, Rijeka je u tom razdoblju bila poljuljana na psihološkom planu i nije bila baš u nekoj formi. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, vidjelo se da momčad raste, na psihološkom i igračkom planu. Na kraju krajeva, Rijeka je odigrala nekoliko odličnih utakmica, nanizala puno pobjeda… Bišćan je u pauzi imao vremena u miru raditi s momčadi pa očekujem da momčad u nastavku sezone bude na još višoj razini.


2. Iz Bišćanovog kuta, prijelazni rok protječe u redu, otišao je samo Žuta, svi ostali igrači ostali su na okupu, ali tko zna što se još može dogoditi. Doduše, Žuta se ustalio kao jedan od najstandardnijih igrača i neće ga biti lako nadomjestiti. Rijeka definitvno nije u financijskoj situaciji u kakvoj je bila u Kekovoj eri i to nije olakotna okolnost za aktualnoga trenera. Rijeka vjerojatno više neće moći dovoditi igrače kakve je dovodila ranije, a u takvoj situaciji teško je pogoditi, naći slobodne igrače koji bi bili pojačanja. U redu, lako je nama koji nismo unutra govoriti, ali možda bi u ovoj situaciji bolje bilo opredijeliti se za nekog mlađeg igrača, forsirati ga i istrpiti.


3. Očekujem da će se Rijeka boriti za drugo mjesto, jer joj ono po kvaliteti i pripada. Dinamo je u ovom trenutku puno odmaknuo, ima širi roster i kvalitetu na svojoj strani. Međutim, Rijeka je u situaciji da se može ravnopravno boriti s Osijekom za drugo mjesto i, naravno, izboriti plasman u finale kupa.


4. Vjerujem da će Pavičić biti taj. Pritom mislim da je Bišćan dobro napravio kad ga je odlučio povući na poziciju zadnjeg veznog igrača, jer je kao igrač koji je jak na lopti izuzetno bitan za irganizaciju Rijekine igre. Mislim da mu ta pozicija zadnjeg veznog više odgovara, nego pozicija polušpice. Imao sam s Pavičićem priliku raditi u U-21 reprezentaciji, riječ je o vrlo kvalitetnom igraču i nadam se da će biti motor Rijeke u proljetnom dijelu sezone.


Igor Budan:



1. Budući da svake pripreme mogu donijeti napredak u igri pojedine momčadi, a da momčad Rijeke u odnosu na jesenski dio sezone nije doživjele prevelike promjene, Bišćan je mogao raditi na još boljem upoznavanju s igračima. Po dolasku je već uspio stvoriti dobru energiju, postići dobre rezultate i upoznati se s momčadi. U tom kontekstu treba vjerovati da je tijekom ovih priprema sve to uspio podići na još jednu višu razinu. Dakle, možemo očekivati Rijeku koja će biti jača u tim segmentima, igrači će još bolje znati što trener želi i, vjerujem, nastaviti tamo dgje su stali na kraju 2018.


2. Ako dođe do promjena, one će se dogoditi na najjačim pozicijama u momčadi. Obično se prodaju najbolji igrači koje je najteže nadomjestiti. Dogodi li se to, vjerujem da će struka znati reagirati i adekvatno nadomjestiti te igrače koji eventualno odu. Vjerujem da su na to spremni kao i prijašnjih godina, iako je činjenica da je teško kada klub mora živjeti isključivo od prodaje igrača. Do kraja prijelaznog roka u europskim destinacijama ostalo je malo vremena, preostaju neke druge u kojima su klubovi također spremni potrošiti novce za dovođenje igrača, iako… Rijeka je obično prodavala igrače u prvim danima prijelaznoga roka, ali treba pričekati kraj svih prijelaznih rokova. Katkad se dobar transfer može dogoditi kada se to najmanje očekuje.


3. Treba uzeti u obzir da je poslije dužeg razdoblja došlo do promjene trenera, otišao je Matjaž Kek koji je ostvario povijesne rezultate i samim tim svojim nasljednicima nametnuo visoke ciljeve. Ciljevi… Biti što bliže Dinamu na drugom mjestu i plasirati se u finale Kupa. Dinamo ima kvalitetu i kontinuitet, izborio je proljeće poslije jako puno godina. Dakle, Rijeka se bori protiv vrlo jakog protivnika, ali kad bi na kraju bila drugoplasirana i izborila nastup u finalu Kupa, to bi bili rezultati na razini onih koje je već ostvarivala proteklih godina, s izuzetkom one kada je postala prvak. To nije više lako ponoviti jer je razlika u budžetima Rijeke onda i danas jako velika.


4. Čolak je Bišćanovim dolaskom potvrdio golgeterski kontinuitet, volio bih da tako i nastavi. Heber je također odradio jesensku završnicu jako dobro. Nadam se da će i Acostyjeva kvaliteta doći do izražaja, on zaslužuje dobiti svoj prostor. Uostalom, to je dokazao i u posljednjoj pripremnoj utakmici pred početak sezone. On je igrač koji radi prevagu.